Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FSC Loox T830 – nenápadný pracant

4.10.2006, Pavel Bureš, recenze
FSC Loox T830 – nenápadný pracant
Fujitsu Siemens se rozhodl konkurovat HP a Palmu na trhu komunikátorů s vestavěnou klávesnicí. Do boje proti oběma rivalům vytáhl se zařízením vybaveným Windows Mobile 5, CPU Intel 416 MHz, 2MPx fotoaparátem a podporou UMTS sítí. Vyrovná se však konkurenci?

ClearVue PDF


První aplikací, která není součástí operačního systému je známý prohlížeč PDF souborů. Jako testovací soubor jsme použili uživatelský manuál k mobilnímu telefonu Siemens MC60. ClearVue se na Looxovi choval odlišně než na jiných zařízeních, otevírání i malých souborů trvalo neuvěřitelně dlouho a pokud jste se do ClearVue přepnuli z jiné aplikace, nastal problém s překreslováním – místo obsahu souboru uživatel viděl jen okno předchozí aplikace. Nepomohlo ani nechat komunikátor několik minut v klidu. Příčinu problémů bychom spíše než v ClearVue (které je dobrou a léty prověřenou aplikací) hledali ve stále vývojové verzi operačního systému, prodejní verze již bude bez obtíží prohlížet i PDF soubory.





FSC Backup


Přestože Windows Mobile dokáže udržet data v paměti i při vybité baterii, zálohování není vhodné podcenit, neboť stále můžete přijít o svoje data vinou instalace nekompatibilního programu či třeba nevhodnou modifikací registru. Zálohovací aplikace v Looxu se příliš neliší od obdobných programů u konkurence. Potěšující je ochrana souboru se zálohou heslem, po provedení zálohy je však třeba komunikátor restartovat, což u jiných zařízení nebývá.






FSC MobileZip


Velmi překvapeni a nadšeni jsme byli z přítomnosti nástroje pro práci se ZIP archivy. Dodávaný program zvládá ZIPy vytvářet, upravovat je i extrahovat jejich obsah. Fujitsu Siemens by konečně mohl rozhýbat stojaté vody komprimačních programů v PDA a ostatní výrobci by jím inspirování mohli integrovat obdobné aplikace i do svých přístrojů. Je sice užitečné, že uživatelé mohli bez instalace dalšího softwaru přijmout mailem např. tabulku vytvořenou v Excelu a v kapesním počítači s ní pracovat, ale pokud byl dokument "zazipovaný", bez instalace dalšího programu jste se neobešli. FSC MobileZip je oproti aplikacím známým ze stolních počítačů velmi jednoduchý, přesto umožňuje nastavit stupeň komprese a ochránit vytvořený ZIP soubor heslem.







FSCSpeedMenu


Fujitsu Siemens připravil pro uživatele Looxů program známý ze starších modelů. Jedná se o aplikační launcher, programy můžete třídit do kategorií, již vytvořené kategorie lze mazat, přejmenovávat atp. Na úvodní obrazovce nemusí být pouze kategorie, je možné sem umístit zástupce programu, který často používáte a chcete ho mít vždy po ruce. Spodní část okna programu je určena pro spouštění aplikací, které jsou zobrazeny bez dalšího třídění (dělení do kategorií možné není). FSCSpeedMenu je možné ovládat i tlačítky, avšak k přidání nové aplikace, úpravě kategorie atp. je již třeba vytáhnout stylus.





FS VoiceRecorder


Záznam zvuku je funkce, bez které se žádný opravdový kapesní počítač neobejde. Dodávaná aplikace toto plně zvládá. Program umí nahrávat zvuk i jej přehrát s tím, že si v nastavení můžete zvolit výchozí umístění nahrávky (karta nebo paměť PDA). Každý zvukový záznam může rovněž ve svém názvu obsahovat datum, což oceníte při pozdějším třídění. Hlasitost nahrávky je průměrná, rozhovor zaznamenaný ze vzdálenosti cca 3 metry je slyšitelný až od vyšší hlasitosti přehrávání (jezdec ovládající hlasitost cca v polovině). V nastavení nechybí ani obvyklá možnost volby kvality záznamu, můžete si vybrat nízkou kvalitu (8 KB/s), ale i vysokou (172 KB/s). Pokud vám záleží na vyzváněcím tónu vašeho komunikátoru a považujete např. svůj zpěv za tu nejlepší melodii, není nic jednoduššího než zvukovou nahrávku zařadit do seznamu vyzváněcích melodií. Tuto možnost najdete v kontextovém menu u každého záznamu.







SIM Contacts


Úkol tohoto programu je velmi jednoduchý – překopírovat všechny kontakty z karty SIM do Looxe. Aplikace pokaždé ověřuje, zda se v zařízení již daný kontakt nachází. Pokud ne, zkopíruje ho, v opačném případě nechá údaje v komunikátoru beze změny. Bohužel je možné kopírovat pouze všechna čísla najednou, rovněž nelze kontakty uložené na kartě SIM editovat.




SMS Manager


Pokud máte textové zprávy uloženy na kartě SIM a chcete je dostat do komunikátoru, stačí použít aplikaci SMS Manager. Program dovede kopírovat zprávy jednotlivě i najednou, lze je i z karty smazat (všechny najednou nebo jen vybrané).