Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

FSC Loox T830 – nenápadný pracant

4.10.2006, Pavel Bureš, recenze
FSC Loox T830 – nenápadný pracant
Fujitsu Siemens se rozhodl konkurovat HP a Palmu na trhu komunikátorů s vestavěnou klávesnicí. Do boje proti oběma rivalům vytáhl se zařízením vybaveným Windows Mobile 5, CPU Intel 416 MHz, 2MPx fotoaparátem a podporou UMTS sítí. Vyrovná se však konkurenci?
K telefonování slouží aplikace nazvaná jednoduše Phone. Vytáčet čísla lze vyťukáváním je na displeji či zadáváním na hardwarové klávesnici. Ve chvílích, kdy je jasné, že píšete pouze čísla, není třeba držet funkční klávesu a numerická část klávesnice se modře podsvítí. Během zadávání telefonního čísla nebude Loox reagovat na stisk kláves s písmeny či jinými nečíselnými znaky.

Již několik let staré mobilní telefony uměly tzv. rychlou volbu, tedy přiřazení jednoho telefonního čísla ke konkrétnímu číselnému tlačítku na klávesnici. Stejnou funkcí je vybaven i Pocket Loox T830 jen s tím rozdílem, že uživatel má k dispozici 99 pozic. Tlačítko "1" je již tradičně vyhrazeno pro volání do hlasové schránky.




Hlasitost sluchátka je spíše průměrná, pro běžná použití stačí, ale často si budete muset nastavit maximální hlasitost, abyste dostatečně slyšeli. FSC Pocket Loox T830 umožňuje také hlasitý odposlech, takže můžete telefonovat s komunikátorem položeným např. na stole.

Citlivost na signál nijak nevybočuje z průměru. V místech se slabším pokrytím, kde dochází k výpadkům hovoru s Palm Treem 650 a i-mate SP3i, se Loox držel statečně a z velké části přenášel hlas souvisle. K několika přerušením hovoru rovněž došlo, ale stejně jsou na tom i konkurenční přístroje. V městech a dalších místech s kvalitním pokrytím se dočkáte kvalitního hlasového přenosu.

Telefonní aplikace vám rovněž ukáže přehled odchozích, příchozích i zmeškaných hovorů včetně data a případně i trvání. Program je provázán s kontakty, které jsou nedílnou součástí Windows Mobile. Díky synchronizace s Microsoft Outlookem na PC máte všechny kontakty také v mobilním zařízení a uložená telefonní čísla lze samozřejmě vytočit.

Probíhající hovor můžete ovládat (ukončit, přidržet, přepnout na hlasitý odposlech) tlačítky na displeji, ale i hardwarovými tlačítky. Fujitsu Siemens vsadil na léty osvědčenou kombinaci zeleného a červeného sluchátka. Zeleným sluchátkem vytočíte zadané číslo, krátkým stiskem během hovoru dojde k jeho podržení, dlouhým zmáčknutím aktivujete hlasitý odposlech. Pokud netelefonujete, tak krátkým stiskem zeleného sluchátka vytočíte naposledy volané číslo. Rovněž červené sluchátko má několik funkcí. Krátký stisk ukončí probíhající hovor, dlouhý stisk vyvolá aplikaci FSC Profiles. Tento program umožňuje uživatelům rychle měnit profily, nastavovat výkonnostní režim (max. výkon, šetření baterie a automatika) či třeba vypnout telefonní část, což oceníte všude tam, kde jsou GSM zařízení nežádoucí (letadla, nemocnice atp.)



Na hlavní obrazovce telefonní aplikace si ještě můžete všimnout tlačítka Video Call. FSC Pocket Loox T830 je zařízení podporující sítě UMTS, kterým videohovory nedělají potíže. Pokud se tedy přihlásíte do UMTS sítě a váš operátor tento druh hovorů podporuje, můžete kromě hlasu přenášet i obraz. Uživatelé GSM sítí tlačítko pro videohovor neupotřebí, při pokusu si tímto způsobem zatelefonovat ohlásí komunikátor chybu.

Ke správě SMS slouží program Messaging, který funguje také jako MMS a e-mail klient. Textovky můžete řadit dle typu, jména odesílatele atd. E-maily a textové zprávy obsahující českou diakritiku jsou samozřejmě zobrazeny korektně, není třeba kupovat a dodatečně instalovat lokalizaci ani jiný podobný software.





Uživatelům, kterým nebude dodávaná aplikace z nějakého důvodu vyhovovat, mohu doporučit např. e-mailový klient FlexMail 2007. Kromě práce s elektronickou poštou zvládá i textové zprávy.