Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?

12.6.2013, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?
Dnes jsou HD monitory již nižší standard. Ten, kdo si přeje něco víc, musí se poohlédnout po WQHD monitoru. Hodně rozruch v těchto vodách udělal Dell, nyní však přichází i Fujitsu se svým kouskem. Porazí Dell? Právě na to se podíváme v dnešní recenzi.

Pozorovací úhly


Vzhledem k použitému panelu s polomatnou povrchovou úpravou jsou pozorovací úhly oproti klasické matné lehounce horší, ale opravdu jen lehounce. Naopak díky povrchu je lépe podána bílá barva, resp. jednolité barvy. Obraz zkrátka není "špinavý". Ve výsledku jsou tedy o něco lepší barvy při pohledu ze stran. Jen se přidají odlesky, které u matné obrazovky nejsou. Je to tedy otázka preferencí. Buď lepší barvy a trošku odlesků, nebo horší barvy a méně odlesků. Osobně hlasuji pro první možnost. Přece jen nejčastěji pracujete z kolmého pohledu, a tam je polomatný povrch daleko příjemnější.


- pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Docela příjemně překvapil kontrast, ten totiž dosahuje v průměru na téměř 1000:1 (977:1 při maximálním jasu a 970:1 při jasu 120cd/m2). Na IPS technologii je to lehce vyšší hodnota. Hlavně pokud se podíváme na konkrétní čísla. Leckdy totiž přesáhne kontrast i 1100:1. Bohužel jsou zde průsvity, a ty často kontrast degradují až pod polovinu. Konkrétně na 399:1 a 475:1.


 - kontrast při maximální jasu


 - kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu se také ukázala jako velmi dobrá a není jí prakticky co vytknout. Dokonce se zdá, že monitor má o něco vyšší kontrast při nižším jasu. To nebývá zvykem.





Průběh jasu


Rozsah jasu je nezvykle velký. Hlavně s přihlédnutím na maximální jas, který činí 387 cd/m2. Nejnižší jas 44 cd/m2 je opravdu dobrý. Trošku zamrzí jistá nelineárnost celého průběhu regulace. Zhruba 50% jas klesá pomaleji. Možná tím chtěl výrobce dostat přesnější regulaci v tmavších partiích a naopak pro filmy, kde je vyžadován vyšší jas, je regulace rychlejší. Ale kdo ví, co k takové regulaci výrobce vedlo.


 - průběh jasu


Podsvícení


Kvalita podsvícení u dnešních monitorů není nic moc pěkného. Bohužel je to obecný trend. Pokud chcete kvalitní podsvícení, tak se musíte spolehnout na technologie kompenzace podsvícení. Bez nich si dnešní panely moc neškrtnou.


 - podsvícení 3D graf


 - podsvícení 2D graf


 - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


 - rozložení jasu v procentech


 - rozložení jasu při 120cd/m2


 - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Při převodu grafů do gamy 2,2 se graf sice pěkně narovná, ale stále to není ideální. Opět se potvrdilo, že převod grafů do gamy 2,2 má smysl. Při pohledu na jednolitou plochu prakticky přesně odpovídá tento graf.


 - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


 - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu