Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?

12.6.2013, Pavel Kovač, recenze
Fujitsu P27T-7 LED: monitor, po kterém budete toužit?
Dnes jsou HD monitory již nižší standard. Ten, kdo si přeje něco víc, musí se poohlédnout po WQHD monitoru. Hodně rozruch v těchto vodách udělal Dell, nyní však přichází i Fujitsu se svým kouskem. Porazí Dell? Právě na to se podíváme v dnešní recenzi.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1440×900)


Na velkém monitoru se s interpolací setkáte daleko častěji než na klasickém 1080p. Zkrátka jsou hry, které vaše grafická karta na 2560×1440 prostě nezvládne. Nemusíte se však bát. Vzhledem k velikosti bodu se interpolace zkrátka v monitoru docela lehce ztratí.

Kvalita samotné interpolace je na slušné úrovni, text se čte dobře a afekt moaré se prakticky nevyskytuje. Tedy u standardních rozlišení. Pokud například totiž do monitoru "naládujete" 1600×1024, tak si s ním monitor moc neporadí. Dokonce i při tvrdém nastavení zobrazení 1:1 v menu monitoru dochází k interpolaci a obraz je deformovaný. Ano, je to dnes již hodně nestandardní rozlišení, ale je to znamení, že sem tam monitor něco špatně zobrazí. Nutno podotknout, že to je jediné rozlišení z celého spektra ve Windows, se kterým měl monitor problémy. Ostatní fungují bez chyb.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Pokud přistoupíte ke snížení jasu, tak zjistíte, že jej monitor reguluje bez blikání. Vycvičené oko to pozná, ale osciloskop to potvrdí. Nemusíte se tedy bát únavy očí ani jiných komplikací - bolest hlavy.


Spotřeba


Pokud se podíváte na spotřebu dnešních 27" monitorů s 2560×1440, tak zjistíte, že je hodně obdobná s běžným 23" monitorem. Tedy alespoň vzhledem k jejich velikosti a jasu. Jednoduše řečeno, nemusíte se ničeho bát. Nějakých 24 W při 120 cd/m2 není nic vážného, co by zruinovalo váš rodinný rozpočet.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 23,7 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,696 lm/W.