Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
Diskuze k článku: Fujitsu-Siemens AMILO A 7600
14.4.2003, Štěpán Mrázek, recenze
První notebook našeho Megatestu je poněkud netradičně postaven na procesoru společnosti AMD. Nutno ovšem podotknout, že AMD Athlon XP 2000+...

Lubos | 22.3.200417:31
Dobrý den,

mam problem s LCD monitorem ­- resp. s obrazem, který mi cas od casu zacne doslova poskakovat nahoru a dolu. Stalo se mi to i když jsem zrovna neměl nic spuštěného, ale téměř pravidelně se monitor roztřepe při nějakých hrách. Můžete mi někdo poradit, co s tím mam dělat?

Za odpoveď předem děkuji

PS: jinak jsem s timto noťákem plně spokojený a můžu ho klidně doporučit, jen kdyby ten obraz sem tam nezlobil:(
Odpovědět0  0
Leo | 18.3.200418:46
Nevíte někdo jaký rozdíl je mezi Amilo A 7600 a amilo K 7600? Díky za jakou koliv odpověď. Leo
Odpovědět0  0
sobtik | 26.3.20046:58
No podle toho letaku co jsem videl se da usoudit asi toto: vzhledem k ke grafice S3 pro Savage bude cipset najaka VIA. no a ma mimo jine 4 x usb 2.0
Az zistim neco vic tak pridam:­-­))
Odpovědět0  0
coxxi | 6.10.200321:33
Zdravim vsechny diskutujici, mel bych na vas jeden malej dotaz:
Je mozny ze by FS Amilo 7600 A nemelo radic pro disketovou jednotku? Zda se mi to blbost, snazil se mi to tvrdit na hotline jedne firmy... Potrebuju si k dokoupit FDD mechaniku ­(interni­), potvrdili mi objednavku, obdrzel sem i kalkulaci ceny atd, ale pak se z toho zacali nak vykrucovat ze to tam nepude, pres to ze sem to u jinyho FS amilo 7600 A videl ­(Combo i FDD najednou­) Primitivne sem se mrknou ve Win do ­"systemu­" kde Radic pro fdd je, ale zda tomu muzu verit nevim, oc se v tom nevyznam... Dik za odpoved!
Odpovědět0  0
rex | 7.10.200311:14
doporucuju pouizit externi fdd na usb. je to nejsnazsi a muzes ji pripojit vsude, i zaroven s interni apod...
jinak floppy radic je v kazdem chipsetu, ale je mozny ze v ntb je natvrdo vypnuty a nejde pouzit... jestli simens dodava interni fdd, tak tam musi jit :)
Odpovědět0  0
Vrba Vrbovič Vrbenko | 23.9.20031:27
To Ron Jeremy: Hlavně se pochlub že jsi heterák ty blbečku já jsem zase gay a taky to všude nevykřikuju
Odpovědět0  0
Vrba Vbovič Vrbenko | 23.9.20031:24
Hlavně se pochlub že jsi heterák ty blbečku já jsem zase gay a taky to všude nevykřikuju
Odpovědět0  0
Bob23 | 22.9.200323:48
Náhodou je jenom dobře že tyhle 2 zbytečný klávesy sou úplně mimo stejně akorát překážej a když je přeci jenom jednou za rok potřebuju tak si klidně do pravýho horního rohu přehmátnu :­-)
Odpovědět0  0
rex | 23.9.200314:17
nojo, to asi nevis na co jsou. ja je pouzivam pri nekterych cinnostech tak 1x za minutu. ony totiz maji daleko vic funkci nez jenom vysunuti nabidky start. vime?
Odpovědět0  0
rex | 15.9.200319:25
chci koupit notebook, jaky byste mi doporucili pro pozadavky:
prace: photoshop vcetne davkoveho zpracovani, webdesign, wavelab, strih videa, obcas nejaka ta lehci 3d hra ­(ale hry nejsou priorita­).
predpokladam: vykonny procesor bud stolni p4 kolem 2,8ghz, nebo p4m pres 2,2ghz, ale spis p­-m kolem 1,5ghz
ram 512. existuje ntb s dual channel?
hdd aspon 30gb
displej 15­" s 1400x1050 nebo 1600x1200
grafiku bud 64MB ATI Radeon M9 nebo neco podobneho, rozhodne ne integrovanou.

nezalezi na: hmotnosti, vydrze na baterii, disketovce, cd­/rw­/dvd...

v cene do 60000. samozrejme koupit takovy ntb za 100000 neni umeni :o­)
za nejlepsi ntb povazuju ibm ­(skoda ze dodneska nebjevili klavesu ­"win­"), ale ten stoji 120000 :­(
zato acer nemuzu ani videt. po mnoha spatnych zkusenostech jak s ntb, tak predevsim s nemoznym pristupem ceskeho zastoupeni ­- firmy acer czech. takovy problemy s reklamacema uz nemusim. ani zadarmo...
Odpovědět0  0
rex | 15.9.200318:53
co mi teda nesedne, je rozmisteni klaves ­"win­" a te druhe ­(nevim jak se jmenuje, je na ni kurzory mysi a menu­). proc je proboha kdesi nahore a ne STANDARTNE mezi alt a ctrl? mam pocit ze designeri ntb si delaji z uzivatelu srandu, ­"kdo driv najde na nasi klavesnici standartni klavesy?­".
misto toho daje vedle mezerniku jakousi nanicovatou klavesu :­(
o ibm ani nemluve, ti jeste klavesu win neobjevili...
Odpovědět0  0
Lubos | 22.3.200417:22
Co ti k tomu tak řict ­- kdys naposledy ve windowsech pouzival klavesu ­"se sipeckou a menu­"? Asi nikdy, když je vlastně na pravem tlacitku mysi ci eventuelne touchpadu...
Klávesa ­"start­" se dá spustit i kombinaci klaves Ctrl + Esc, a kdyby ti to jeste stale nedochazelo, tak je ti natvrdo rikam, ze je to kvuli uspore mista, ono mezernik velikosti kurzorove klavesy asi nikoho moc nepotesi.

Ta nanicovata klavesa umoznuje pouzivat numerickou cast klavesnice vnorenou do alfanumerické casti a poskytuje dalsi funkce ­- je to takovy druhy shift a svým místem se velice hodí...z mého pohledu je tento notbook bezchyby, 15­" monitor, kombo, vydrz 3 hodiny... a za tu cenu
Odpovědět0  0
Harvey | 20.7.20030:46

Nářky Rona Jeremyho jsou přehnané až nesmyslné. Vlastním tento notebook už několik měsíců, takže asi tak:
O větráku kecá, samozřejmě má regulaci otáček, hlasitý je, ale při normální kancelářské práci se roztočí jen výjimečně. Při přehrávání DVD občas, na nejnižší rychlost.
Výdrž na baterie je dobrá, za normálních podmínek člověk ty tři slibované hodiny udělá.
Instalace Linuxu: základní Debian (s bf24) se mi nainstaloval, ačkoli nejsem žádný linuxák, a větrákem netočí, takže nějak si s ACPI rozumět musí.
Klávesnice mi připadá velmi dobrá.
Notebook není žádný "zbastl", připadá mi jako vcelku běžný design kolem integrovaného čipsetu ATI IGP320M - koho to zajímá, tak soudě podle výsledku 3DMark2001 "stačí" tak zhruba na hry z roku 2001, se samostatnými Radeony x000 se srovnávat ale nemůže.
Další srovnání viz www.futuremark.com
Co je nějak nezvládnuté, je nízká "průchodnost" mezi pamětí a CPU, jak můžete vidět v článku ve výsledcích Sisoft Sandra; Amilo A tu dosahuje asi jen poloviny hodnoty jiných notebooků postavených na IGP320M (třeba Compaqů Evo)(a jen čtvrtiny teoretické propustnosti sběrnice).
Dál už mně vadí jen to, že audio vstup je jen pro monofonní mikrofon, a audio výstup sice funguje dobře se sluchátky i aktivními bednami k PC, ale už nestačí na audio vstupy videa s vysokou impedancí, takže S-video out je sice hezké, ale když zároveň nemůžete k videu připojit zvuk, aby z něj ještě bylo něco slyšet, už to není taková sláva.
Jo, a nemá vnější ovladač na regulaci hlasitosti, musíte přes Windows.

Co mě vadí na Světu Hardware, je, že by si mohli koupit nějaký pořádný benchmark založený na real-world apps, a ne pustit jen ty hračičkové benchmarky, které si každý může stáhnout z Internetu.

Odpovědět0  0
Swarm | 15.4.20039:42

S čim se dá srovnat ATI Radeon IGP320M ohledně grafiky? 7500, 8500 nebo 9000? Já už tomu fakt nerozumim.

Odpovědět0  0
Hawkey | 16.4.200316:35

Podle těch výsledků se to dá stěží srovnávat s R7000...

Odpovědět0  0
syrr | 14.4.200317:22

Recenzovat notebook a vynechat nejzákladnější parametry váhu a rozměry .....

Odpovědět0  0
Martin Sahula | 16.4.20039:04

Zdravim Vas, bohuzel s podporou Win2K na tomto notebooku je to skutecne slabe. Ovladace se sehnat daji, ale chybi podpora ACPI, jak jste uvedl. Na druhe strane je nutno rici, ze Fujitsu Siemens tento notebook prodava jako "domaci" - nikde nenajdete zminku o tom, ze bychom ho nabizeli take firmam.

S tim samozrejme prichazi operacni system WinXP Home (bez korporatnich sitovych sluzeb), ktery je nabizeny jako jedina (!) varianta, dodavana spolecne s notebookem. Z tohoto uhlu pohledu vidim pouze malo duvodu, kdy by si domaci uzivatel (nikoli pocitacovy expert) chtel nebo dokonce musel dodavana WinXP nahrazovat jinym operacnim systemem.

K mechanickym oderkam - myslim ze tohle je zalezitost spis pristupu a zachazeni s notebookem, pokud jsou podminky tvrde, z vlastni zkusenosti muzu potvrdit, ze nevydrzi ani magneziove pouzdro notebooku, natoz plastove :-).

Odpovědět0  0
Ron Jeremy | 16.4.200311:27

Pominu ono "koho chleba jíš, toho píseň zpívej", což je v pořádku, a oceňuji, že se ozval někdo od pramene. :-)
Chybějící podpora Windows 2000 mi přijde velmi podivná i pro domácího uživatele. Uživatel mnou kritizovaného notebooku _je_ home user, a přesto Windows XP nechce, protože se mu nejen vizuálně , ale i změnami v ovládání a koncepci HNUSÍ, a to jsem ho nijak neovlivňoval. Upozorňuji, že se nejednalo o experta, ostatně, ten by se na mě neobracel. B-) Nakonec jsem na notebook zpátky nainstaloval Windows XP, nastavil je tak, aby vypadaly co nejméně jako atrakce pro žáky zvláštních škol a dotyčný se s tím chtě nechtě smířil.
Problémy ve Windows 2000 ale především poukazují na podivnou konstrukci zařízení, zřejmě účelově směřovanou na pochybnou cenovou úsporu. Na Amilo A totiž nefunguje ani Linux, a to je vcelku ojedinělé.
Co se týče omšelosti, ubezpečuji vás, ža ani jiní uživatelé se s notebooky, a zejména těmi firemními, rozhodně nemazlí, vše podle hesla "z cizího krev neteče". Přesto nejsou po krátké době tak opotřebeny.
Bohužel zůstává hlučnost větráku, která mi připadá příliš velká.
Netvrdím, že všechny notebooky F-S jsou takové, proto jsem v závěru napsal "Amilo A nebrat", nikoliv "FS nebrat". Ostatně rozsáhlost diskuse přímo na stránkách výrobce a její obsah svědčí o tom, že tento model nepatří mezi nejpovedenější kousky. Věřím, že se jedná o ojedinělý úlet a F-S jinak vyrábí kvalitní notebooky.

Odpovědět0  0
Martin Sahula | 16.4.200316:41

Chybejici podpora pro Win2K je skutecne z duvodu uspory (financni i casove). Nikoli vsak "podivnou konstrukci notebooku", jak uvadite, ale neprizpusobenim BIOSu notebooku (resp. jeho ACPI rozhranim) pro jine operacni systemy nez je WinXP. ACPI profily jsou podporovany jen podle specifikaci operacniho systemu WinXP. Domnivam se (ackoli nejsem Linuxove prilis vzdelan), ze by to mohlo vysvetlovat i problemy pri pokusech o instalaci Linuxu.

Nase filozofie prodeje je v pripade notebooku AMILO A bohuzel takova, ze pocitame s vyuzitim dodavanych WinXP a upgradu na novejsi verze, nikoli starsi. Zaroven ma notebook slouzit jako tzv. "desktop replacement" - tzn. nahrada za stolni pocitac se zachovanim podobne funkcnosti a ceny.

Bavime se zde o segmentu trhu, pro ktery je rozhodujicim parametrem cena pristroje. Nelze proto ocekavat stejne vlastnosti a uroven, jako u profesionalnich notebooku, temer o polovinu drazsich nez je tento model.

Odpovědět0  0
David | 14.4.200310:24

souhlasím v jednom,že notebooky Fujitsu-Siemens jsou opravdu velmi kvalitní (použitý materiál,dílenské zpracování apod.)Německá výroba a preciznost je zde opravdu znát.Avšak recenze mi připadá poněkud nezáživná,strohá.Mimochodem od infra se díky Bluetooth spíše ustupuje.

příjemný den David

Odpovědět0  0
Ron Jeremy | 14.4.200311:35

Mohu mluvit z vlastní zkušenosti, měl jsem s tímto notebookem "tu čest", a můžu ze zkušenosti říct: nikomu bych ho nedoporučil. Je to "zbastl" tak nestandardní, že na něj nejdou nainstalovat ani Windows 2000, když prostě XP nechci (hnusí se nejen mě, ale spoustě "běžných uživatelů", navíc v některých firmách není používání WXP v korporátním prostředí povoleno). Nejde na něj dokonce nainstalovat ani SuSe Linux 8. Větrák procesoru se spouští naráz, bez regulace otáček, a dělá hluk takový, že jsem poprvé skoro nadskočil. Subjektivně se mi nelíbil ani design - jsa heterosexuálního zaměření, modroučká metalízička mě příliš neláká. Navíc se velmi snadno odírá, viděl jsem ten notebook po 2 měsících a vypadal značně omšele. ;-)
Ještě jeden postřeh: Windows 2000 se mi za pomocí takřka partyzánských postupů a balíků ovladačů různě posbíraných po internetu podařilo nainstalovat, ale nefungovalo ACPI a tak to bylo k ničemu.
Mám zkušenosti s různými notebooky, ale s žádnými jsem nezažil tak adrenalinové chvíle jako s FS Amilo A. Takřka nulové problémy jsou s HP Omnibooky a Toshibami, ale ani s takovými pochybnými notebooky jako Acer nebo dokonce Umax jsem neměl tolik problémů, pominu-li poruchovost.
Pro mě z toho vyplývá jediné: Amilo A nebrat! Sněžnice taky nebrat! ;-)

Odpovědět0  0
Karel | 14.4.20039:19

Nejsem příliš citlivý na jazykovou stránku odborných příspěvků, ale tohle by se nemělo objevit ani ve třídním časopise V. C. Je hezké, že se několikrát dovíme, co autora osobně překvapilo, ale perly typu
-vzhledem si mě AMILO A 7600 opravdu získalo elegantní zaoblené hrany
-v několika jazycích, mezi nimi nechybí ani čeština
-jasně vítězí co do výkonu
doufám oko korektorovo nevidělo.


Není mi jasné, proč je přirozené, aby měl notebook Windows XP. O autorových znalostech to nesvědčí.
Za celou dobu, co slyším slovo klikat mi ještě nikdo nevysvětlil, co to vlastně znamená, a jak se to vlastně dělá.
Abych nebyl nadmíru kritický, je třeba ocenit ich formu celého článku. To dává stati jakýsi akční ráz a zanechává ve čtenáři dojem o autorově vášnivém vztahu k popisovanému předmětu. Bohužel s formou příliš neladí zvolený nadpis, kde slůvko já znatelně chybí.

Odpovědět0  0
Štěpán Mrázek | 14.4.20039:57

Dobrý den,

Windows XP - dnes jsou prakticky na každém novém notebooku, vyjma těch které se prodávají bez OS.
Klikat - český ekvivalent anglického click. Všeobecně se tak označuje stisknutí tlačítka myši.

Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.