Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Loox N500 – modrá je dobrá?

11.12.2005, Pavel Bureš, recenze
Fujitsu Siemens Loox N500 – modrá je dobrá?
Fujitsu Siemens Computers uvedl po delší pauze na náš trh dva kapesní počítače střední třídy, levnější variantu se dnes podíváme. FS Loox N500 přináší ve své kategorii ne zrovna obvyklou GPS jednotku, které se budeme věnovat v samostatné kapitole. PDA krom navigace zaujme moderním designem a přijatelnými rozměry, více v samotné recenzi.
Kapitoly článku:
  1. Fujitsu Siemens Loox N500 – modrá je dobrá?
  2. Software
  3. Závěr
Řada N500 obsahuje dva modely: N500 a N520. Základní model FSC Loox N500 je vybaven:
  • Intel PXA 270 312 MHz
  • 64 MB RAM i ROM
  • GPS
  • Windows Mobile 5 Premium Edition
  • slot na SD/MMC karty
  • Citlivá GPS Sirf III
  • USB 1.1 slave i host (přes synchronizační kabel)
  • Displej 240 x 320 bodů, Akumulátor 1200 mAh
  • Hmotnost 160 gramů, rozměry 116 x 71 x 14mm
  • Model Loox N520 má 128 MB ROM, navíc Wi-Fi, balení obsahuje záložní stylus atp.

Balení


Recenzi začneme jako obvykle soupisem všeho, co v krabici najdeme. PDA je dodáváno ve světle zelené kartónové krabici, na níž najdeme napsané základní technické údaje, což u jiných výrobců nebývá časté. Balení obsahuje samozřejmě PDA, dále zde najdeme vyjímatelný akumulátor, návod, záruční podmínky a další papírové dokumenty, nezbytné CD s Microsoft ActiveSync a také malé překvapení ve formě Sunnysoft InterWrite Pro (již ve verzi 9.0). Balení dále obsahuje synchronizační a nabíjecí kabel s v České republice používanou redukcí a 1 samostatný konektor pro PDA. Normálně probíhá nabíjení tak, že do synchronizačního kabelu připojíte nabíjení (kabel k tomu určený). Pokud ale chcete např. odjet na dovolenou a počítač pouze nabíjet, je zbytečné tahat dva kabely, k tomu právě slouží osamocený konektor, kterým propojíte nabíjecí kabel a PDA. Použité řešení se mi zamlouvá, zatím ho ale nepoužívají všichni výrobci (např. HP rx 1950 vyžaduje pro nabíjení oba kabely). Nesmím opomenout koženkové pouzdro, do nějž PDA samo nezapadne a při vkládání je třeba vyvinout více síly.



Vzhled


Na pohled působí kombinace šedivé a stříbrné barvy pěkně, na dotek je však znát, že se jedná o plast. Použitý materiál poznáte i při silném uchopení – PDA zavrže. Neskřípe moc, ale to neznamená, že za několik měsíců nezačne. Nejvíce se viklá kryt akumulátoru. Výrobce se celkem úspěšně snaží, aby Loox působil moderně, takže nahradil oblé linie ostrými – tlačítka jsou čtyřúhelníková, zadní část PDA je dělena na obdélníky atp.

FSC Loox N500 má podsvětlená tlačítka, což mnoho jiných počítačů nenabízí. Podsvícení je modré, rovnoměrné a při běžné práci nepůsobí rušivě. Otázkou je, nakolik výhody podsvícení převáží nad negativy. Pokud člověk pracuje v noci, jsou neosvětlená tlačítka problém, což ale s Looxem nenastane. Mne však podsvícená tlačítka rušila, a to nejen při čtení knih v noci, ale i při sledování filmů. Modré světlo zmizí až když vypnete podsvícení displeje, jinak svítí stále (ale stále stejně, tedy nerespektuje intenzitu podsvícení displeje).


Tlačítek je pod displejem celkem dost, ovládací D-Pad vystupuje nad rovinu přední části PDA. Byl jsem překvapen, tlačítka se téměř nehýbou a nevydávají typický chrastivý zvuk jako ta, která se mohou pohybovat do stran. Šipka dolů vydává při stisku charakteristický zvuk (cvaknutí), šipka nahoru však ne a tiskne se o poznání jednodušeji (klade velmi malý odpor), takže nemusíte poznat, zda jste tlačítko stiskli. V porovnání s tlačítky Palm Tungstenu T3 obsadil Loox druhé místo – již u nového přístroje klade každé tlačítko jiný odpor, na druhou stranu nedochází k překlepům, oddělení tlačítek poznáte po hmatu a ačkoliv bych si je dovedl představit větší, jsou ovládací prvky pod displejem rozumně veliké.

Levý bok obsahuje tlačítko pro spuštění hlasového záznamníku, mikrofon a také sklíčko infraportu (standardně je zalepeno lepenkou). Vršek PDA skýtá pohled na zvukový výstup jack 3,5 a slot na SD i MMC karty. Největší plochu zadní části zabírá kryt baterie, která přesně nelícuje a má cca 1-2 mm vůli. Kryt obsahuje i gumový výlisek, díky němu počítač neklouže po stole či palubní desce automobilu. V horní části je také přijímač GPS signálu a šachta pro stylus. Dodávaná tužka měří 10,5 cm a prostřední (stříbrná) část bude nejspíše kovová či pokovená, stylus není šroubovatelný. Na běžné krátké psaní postačí, kdo si však oblíbil delší a těžší stylusy, ten s dodávanou tužkou dozajista spokojen nebude. Při mém způsobu psaní se stylus jevil jako ještě dostatečně dlouhý; končil v úrovni kloubu ukazováku a od místa spojení palce s ukazovákem zbývalo 1,3 cm, což mě osobně příliš nevyhovuje a s takovouto tužkou (když je od hrotu k místu úchopu bříšky prstů méně jak 2,5 cm) se mi píše spíše průměrně či hůře.




K displeji nemám výhrad, podsvícení je rovnoměrné, podání barev věrné. Čtvercové zapínací tlačítko najdete nad displejem, není zapuštěno ani nevyčnívá. K zapnutí postačí krátký stisk, k deaktivaci PDA je však třeba stisknutí delší. Vpravo nad displejem najdete diodu, která při nabíjení oranžově bliká, po nabití oranžově svítí. Druhá dioda je také vpravo – v zapnutém stavu oranžově poblikává.