Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fujitsu Siemens Loox N500 – modrá je dobrá?

11.12.2005, Pavel Bureš, recenze
Fujitsu Siemens Loox N500 – modrá je dobrá?
Fujitsu Siemens Computers uvedl po delší pauze na náš trh dva kapesní počítače střední třídy, levnější variantu se dnes podíváme. FS Loox N500 přináší ve své kategorii ne zrovna obvyklou GPS jednotku, které se budeme věnovat v samostatné kapitole. PDA krom navigace zaujme moderním designem a přijatelnými rozměry, více v samotné recenzi.
FSC Loox N500 je vybaven procesorem Intel PXA 270 o frekvenci 312 MHz, který poskytuje dostatečné množství výkonu pro přehrávání videa i hudby. PDA disponuje pouze QVGA displejem (240x320 pixelů), takže v tomto ohledu ho nemůžeme s VGA modely srovnávat. Menší rozlišení má však jednu „výhodu“ – je možné vytvořit kvalitní video za použití malého datového toku, při 256 kbps je video kvalitní, téměř bez známek komprese. O tom, jak si PDA poradilo s přehráváním videa v programu TCPMP při různém nastavení procesoru svědčí následující tabulka s výsledky benchmarků:

Nastavení procesoruVýsledek v procentech (100 % představuje minimum pro plynulé přehrávání)
Suspend88
Normal191
Turbo275
Auto270

Výdrž počítače jsem měřil programem SPB Benchmark, který simuloval běžné využití otevíráním souborů ve Wordu. Podsvícení bylo nastaveno na 3. stupeň, Loox se vypnul po 5 hodinách a 10 minutách. Druhý test výdrže spočíval v přehráváním videa, podsvícení bylo nastaveno na 4. stupeň a zvuk byl vyveden do sluchátek. PDA dokázalo přehrávat video téměř 6 hodin (5 hodin a 50 minut), což je dobrý výsledek. Poslední bateriový test, který byl na Looxu N500 proveden, jsme zaměřili na max. výdrž. Nastavili jsme úsporný režim procesoru, podsvícení na minimum a nechali SPB Benchmark otevírat Word. PDA se vypnulo až 10 hodinách a 45 minutách. Poslední naměřená hodnota je důležitá – s Looxem je možné přežít klasickou osmihodinovou pracovní směnu (pravda, s omezeným podsvícením i procesorem) a ještě v akumulátoru zbude trocha šťávy např. na cestu domů.

Vestavěná GPS jednotka nemá vyklápěcí anténu jako některá jiná zařízení, základem je Sirf III čip s podporou až 20 kanálů a teoretickou výbornou citlivostí. Že skutečnost je poněkud jiná, potvrzují snad všechny recenze. GPS je poněkud línější a první vyhledání satelitů trvá o trochu déle, ale nejedná se o žádnou hrůzu typu desítek minut. Mohu srovnávat s GPS z HP iPAQu hw6515, která měla o chlup rychlejší náběh a viděla o jeden dva satelity více. Přestože zkušenosti neodpovídají očekávání a marketingovým prohlášení, FSC Loox N500 poslouží jako dobrá navigace. Za čelním sklem automobilu chytí dostatečný počet satelitů, potíže má ale (stejně jako mnoho jiných) ve vysoké zástavbě.



Oproti již zmíněnému iPAQu hw6515 se změnila práce s GPS – v systému ji nemůžete zapnout, je možné se ale podívat na dostupné satelity. Jednotka se zapne, když spustíte navigační program. Na Windows Mobile 5 zatím spolehlivě funguje TomTom, Pocket Kim, aktualizované SmartMaps budou k dispozici každým dnem. Další novinkou je, že GPS může v jednu chvíli využívat více aplikací, což jsme bohužel nestihli vyzkoušet.

Fujitsu Siemens Loox N500 je dobrý kapesní počítač. Vzhledem k ceně a segmentu je z plastu, tělo a zejména kryt baterie nelícuje a testovací vzorek trochu vrzal. Uvidíme, zda po několika měsících používání začne skřípat více. Další, nepříliš vítanou vlastností, byla pro mne podsvícená tlačítka. Nápad je to možná dobrý, v noci se PDA mnohem snadněji ovládá, ale podsvícení není možné vypnout (je závislé na podsvícení displeje). Škoda, že na to výrobce nemyslel a nepřipravil program, který by dokázal svítící tlačítka vypínat bez ohledu na displej. Modré světlo ruší např. při přehrávání filmů.

FSC Loox N500 je PDA, které nezklame, ale na druhou stranu příliš nenadchne. Neobsahuje Bluetooth ani Wi-Fi (802.11b sítí je vybaven až dražší model N520), nebýt GPS jednalo by se o docela obyčejné PDA. Loox se může stát počítačem, který přinese pohodlnou PDA navigaci i do nižší třídy, podobně jako se to daří Aceru n35.

PDA zapůjčila spol. PDA Centrum, děkujeme.
Cena v době psaní recenze: 8 079 vč. DPH