Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

„Futrály” od Aligátora – testujeme pouzdra pro Palmy (1)

20.2.2002, Zdeněk Michálek, recenze
„Futrály” od Aligátora – testujeme pouzdra pro Palmy (1)
Nenosit kapesní počítač v pouzdře si mohou dovolit jen velcí boháči - anebo chudí hlupáci. Dobrým pouzdrům totiž vděčíme z větší části za to, že škrábance, prach či dokonce prasknutí displeje se našim miláčkům vyhýbají. Zkrátka a dobře si myslím, že nechráněný PDA patří leda tak do vitríny - takže když jsme dostali nabídku otestovat pouzdra od českého distributora, neváhali jsme.
Pouzdra pro Palm III

Stejně jako u dalších pouzder Aligator určených pro kapesní počítače (které postupně zrecenzujeme) jsou i pro "trojkovou řadu" Palmů k mání dvě varianty: Manager (ve formě "peněženky" či "diáře") a Comfort (určený k zavěšení za sponu na opasek). Pojďme se na ně podívat podrobněji.

Manager

Je vyroben z koženky, zapínání je řešeno suchým zipem. Rzoměry celého pouzdra jen minimálně přesahují rozměry samotného Palma - tak minimálně, že Palm má občas snahu alespoň kouskem z pouzdra "vykukovat" (což není - z hlediska ochrany při eventuálním pádu - příliš potěšující).

"Vykukování" je způsobeno faktem, že hřbetová strana pouzdra je kulatá, takže při zavření "vytlačuje" hranatého Palma ven. Řešit se to dá svépomocí - stačí opatrně "nažehlit" hrany na hřbetu (pozor, jen mírně teplou žehličkou, spíše hodně tlačit, samozřejmě přes textil - raději řekněte přítelkyni nebo manželce, těm alespoň v případě neúspěchu můžete vynadat :-). Levá strana Palma potom dosedne podstatně lépe a problém je z větší části zažehnán.




Po otevření pouzdra zjistíte, že vyztužení jeho levé části (nezbytné k zajištění ochrany displeje) je vyřešeno klasicky - našitím kapes na platební karty. Nevím jak vy, já ty své nosím spolu s doklady v peněžence (a děsím se toho, až peněženku někde nechám), takže bych je raději osadil něčím tuhým a pevným (destičkami z umělé hmoty ve velikosti kapes apod.)

Šikovně je vyřešen úkryt pro pero (stylus) - pero dá se "tasit" zhruba stejně rychle jako z "doku" přímo v Palmu.




Palm je v pouzdru připevněn suchým zipem - bohužel jediným. Takhle to vypadá po přilepení suchého zipu na zadní stranu Palmu:


No, a protože samotného pevnost suchého zipu v tahu je výborná (pro dané použití), ve smyku je to ale o hodně horší, Palm v pouzdře "drží" asi takto (pro vyhnutí Palma nebylo použito žádné hrubé násilí):


Pouzdro není v místě upevnění suchého zipu nijak vyztuženo, takže klidně můžete udělat i následující:


Poslední dvě zmíněné závady se dají vyřešit velmi jednoduše - Palma připevníte do pouzdra dvoubodově. V galanterii pořídíte ještě kousíček suchého zipu (případně ukradnete v šicím stroji manželky / přítelkyně) a Palma jím k pouzdru připevníte ještě v jeho spodní části. Od toho okamžiku se Palm v žádném směru ani nepohne.

V otevřeném stavu pouzdro vcelku drží - při psaní nemusíte jeho levou stranu přidržovat, aby se nezavřela:

Celkové hodnocení pouzdra: poměr cena / kvalita je slušný, viděl jsem už o hodně lepší i o hodně horší pouzdra podobného stylu, cena ale skutečně dělá mnohé - včetně DPH je 449 Kč, a to je dostatečně málo (relativně) na to, aby si případný nepříliš movitý zájemce provedl popsané úpravy.

Závěrečné zhodnocení pouzdra:
+ slušný design
+ dobře řešený dok pro stylus
+ tuhé "tak akorát"
+ synchronizace v kolébce
+ slušná cena

- nejasně definovaná poloha Palma v pouzdře
- mohlo být o něco větší (ve vodorovném směru)


Comfort

Předem prozradím, že toto pouzdro se mi líbilo méně. Jednak nesnáším příliš pouzdra na sponu na opasek (když jsou na opasku vzadu, překážejí při sezení v autě, vpředu píchají do slabin a na boku tlačí do kyčlí), to je ale subjektivní - když vidím, kolik lidí nosí "opasková" pouzdra na mobily, nějak můj problém asi už vyřešili.

Horší je, že pouzdro má být evidentně zamýšleno nejen jako "futrálek", z něhož se Palm při použití vytáhne a pak se zas vrátí, ale jako stálá součást Palma - přístroj do něj jednou zasunete a vytáhnete ho .. až třeba při synchronizaci přes kolébku.

To by samo o sobě bylo spíše chvályhodné. Této funkci ale příliš neodpovídá zvolený materiál - je velmi měkký, pružný, s nejasně definovaným tvarem, takže třeba obšité otvory pro tlačítka "cestují" a občas nesednou na potřebné krajní tlačítko.


Podobné je to s okrajem otvoru pro displej - problém sice není tak výrazný jako u modelu pro Palm V, ale i zde je občas před použitím "odhrnout" koženku zakrývající okraj displeje, aby bylo možné stylusem "kliknout".




Celkový design přitom není špatný - modročerná kombinace působí sportovně a dává svému nositeli dynamický "imidž".










Pro upřesnění je třeba poznamenat, že toto není jen problém zmiňovaného pouzdra - podobným neduhem trpí prakticky všechna "lowendová" opasková pouzdra a při nepříliš častém používání Palma problém není až tak kritický - prostě pokud chcete Palma použít, nejdříve si pouzdro srovnáte (kterážto činnost zabere zhruba sekundu) a můžete psát.

Pouzdro se prodává za cenu 299 Kč (včetně DPH).

Závěrečné zhodnocení pouzdra:
+ pěkný design
+ dobře řešená spona a stabilita na opasku
+ rychlé zavírání suchým zipem
+ slušna cena

- malá tuhost pouzdra kryjícího displej
- malá tuhost pouzdra obecně a z toho vyplývající menší problémy při "sesazování" otvoru pro displej, displeje, otvoru pro tlačítka a tlačítek

Za zapůjčení produktů k recenzi děkujeme firmě ADART COMPUTERS s.r.o., prodejce pouzder řady Aligator.