Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

„Futrály” od Aligátora – testujeme pouzdra pro Palmy (2)

21.2.2002, Tomáš Bobek, recenze
„Futrály” od Aligátora – testujeme pouzdra pro Palmy (2)
Po pouzdrech pro poněkud obstarožní Palmy trojkové řady přicházejí pouzdra určena pro Palm V, který je u nás slušně rozšířen - a dosud jej lze výhodně koupit v různých výprodejích (jak už jsem se kdesi zmínil, osobně jej považuji za dosud nejelegantnějšího Palma vůbec - a jediné co u něj výrazněji postrádám je rozšiřující slot)
Manager i sporťák za pár babek

K testování s mým Palmem "pětkou" byly dodány dva kousky, které už od pohledu napověděly, pro jakou skupinu uživatelů jsou určeny. Zatímco model „Manager“ neudělá ostudu žádné kapse od saka, „Comfort“ se bude vyjímat na spíše opascích těch, který preferují akci, pohyb a neformálnost. Oba modely jsou - na svou cenu - poměrně kvalitně zpracovány a mají jak dobré vlastnosti, tak i své mouchy. Je třeba zdůraznit, že pouzdra jsou skutečně designována pro Palmy řady V a nejsou to jen „klíčenky z vietnamského tržiště”.

Pouzdro Manager

Toto pouzdro vypadá spíše jako decentní černá peněženka. K jisté eleganci přispívá i to, že pouzdro nemá přísně geometrický tvar, ale jeho spodní část je vyvedena v mírném obloučku, podobně jako spodní hrana Palma. Takové minikoženkové složky si pak na Palma doslova navlečete , protože využívají stejný princip přichycení, na jakém funguje i standardně dodávaná kožená ochrana displeje. Je to snadné: do vnitřní strany hřbetu je všitý kožený závěs, ve kterém je ukryt jednoduchý stylus – ten stačí zastrčit do drážky na levé s traně Palma - a je tam, paní baronko. Nic však není úplně ideální, protože u testovaného modelu byl závěs o trochu delší a o trochu měkčí než bych čekal a strojek díky tomu v obalu poněkud vlál.

Pouzdro není příliš tuhé, což může vadit, protože tuhost přispívá k pasivní bezpečnosti - zejména u levé části pouzdra, která chrání displej. Mračit se trošku přestanete po rozevření pouzdra a zjištění, že právě levá část má hned čtyři kapsičky: tři vodorovné na vizitky či kreditky a jednu svislou na drobné dokumenty do velikosti řidičáku. Když jsem do vodorovné kapsičky zasunul svou MasterCard v plastovém obalu, stalo se pouzdro mnohem tužším a kreditka navíc trůnila přímo před displejem, o který jsem pak už neměl téměř žádné obavy.




Celé pouzdro má zapínání na poutko, kterým se protáhne kožený jazyk, což má bohužel několik nevýhod: byť nehrozí nebezpečí vypadnutí Palmu z pouzdra, mnohem raději bych uvítal pevnější uzavření na patentku nebo suchý zip. Navíc - protože musí být jazyk zapínání poměrně dlouhý, trochu překáží, pokud je pouzdro rozevřeno.

Sympaticky vyhlížející komplet pouzdra s Palmem (ne nepodobný knize) se poměrně dobře drží v ruce a umožňuje beamování i zasunutí do synchronizační kolébky bez rozborky. Nezvyšuje příliš rozměry ani hmotnost strojku a v kapse vašeho saka nebo v kufříku mu bude dobře. Přes drobné nedostatky v podobě volnějšího závěsu či způsobu zapínání je to stále zváženíhodná koupě, protože cena tohoto pouzdra včetně DPH je 449 Kč, což je něco mezi polovinou až třetinou ceny srovnatelných konkurenčních pouzder.

Pouzdro Comfort

Sportovně vyhlížející pouzdro v černomodré kombinaci je předurčeno k nošení na opasku, za který se zahákne klipsem. Vypadá jako malá mošnička (nebo kdysi tolik populární „somradlo“ ), do které se Palm vsune a přikryje koženým krytem, který má suchý zip místo klasického zapínání na knoflíky nebo dřevené kolíky. Je to jednoduché a praktické a nepostrádá to jistou eleganci.

Po odklopení krytu (nepříliš tuhého a bez kapsiček) můžete přímo začít pracovat s Palmem aniž by ho bylo třeba vytahovat, protože pouzdro má vykrojenou část pro displej a ovládací tlačítka.

To je teorie. V praxi se taková věc dá zajistit jen dvěma způsoby: buďto naprosto precizním a dokonalým řešením pouzdra z tuhé kvalitní kůže (nachystejte si jednu a půl až tři tisícovky a čekejte neskonalý luxus :-) anebo nepovedeně do koženky (nachystejte si dvě-tři stovky a rozhodně nečekejte zázraky). Jelikož je v našem případě samozřejmě řeč o variantě číslo dvě, považuji zvolené řešení za poněkud nešťastné – vykrojením není vidět kus displeje a některá tlačítka jdou těžko stisknout.

Na mém opasku sedělo pouzdro dobře, neviklalo se a neposunovalo ani v sedě, ani ve stoje. Dokonce i když jsem rychle „tasil“ Palma z pouzdra ven, to sedělo stále pevně. Jeden příjemný detail: díky šikovně umístěnému suchému zipu, délce krytu a gravitaci se mi pouzdro po tasení Palma pokaždé samo zavřelo - to se mi vážně líbilo. Beamovat jde přímo z pouzdra, pro synchronizaci v kolébce je potřeba samozřejmě tasit.

Pouzdro je neohrabanější než jeho manažerský bratříček, Palm v něm poletuje a celý komplet se už nedrží v ruce tak pohodlně. Zdá se že i přes výřez pro displej a tlačítka bude především sloužit pro přenos a ukrytí Palma. I přes to může být „Comfort“ stále jedním z vhodných kandidátů, rozhodnutí mnohých totiž může ovlivnit relativně příznivá cena, která činí 299,- Kč včetně DPH.

Kupit nebo nekoupit

Obě pouzdra, určena přímo pro Palmy V, jsou solidně zpracovaná a dělají co dělat mají – chrání Palmy a umožňují nosit je sebou. Cenově patří jednoznačně mezi low-endové produkty, zpracováním na horní hranici této kategorie. Myslím si, že právě rozumný poměr mezi nízkou cenou a přiměřenou kvalitou může činit oba výrobky zajímavými příslušnou skupinu uživatelů.

Za zapůjčení produktů k recenzi děkujeme firmě ADART COMPUTERS s.r.o., prodejce pouzder řady Aligator.