Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

G9x, G13 a G19: herní trojka od Logitechu

6.8.2009, Jan Vítek, recenze
G9x, G13 a G19: herní trojka od Logitechu
Dnes si představíme 3 produkty určené pro hráče. Jde o G9x Laser Mouse, G13 Advanced Gameboard a G19 Keyboard for Gaming. G13 je herní model uzpůsobený pro jednu ruku. S G19 jej ale pojí LCD k zobrazení informací, který u G19 zvládne i video.

Logitech G13 Advanced Keyboard


Vyloženě herní klávesnice G13 přichází ve stejně pojatém balení, tedy v papírové krabici spáchané v zelené a černé barvě a nyní se za plastem ukazuje i samotný produkt, aby si jej zákazník mohl snadno obhlédnout.



My jej ale vyjmeme celý a podíváme se podrobně, co nám nabízí. Logitech unifikuje svoje herní periferie nejen jejich nabízením v podobných obalech, ale také pro jejich výrobu používá stejné materiály. G13 se tak skládá převážně z tmavě šedých až černých plastů kombinovaných s tmavě stříbrnými plasty a v oblasti displeje to jsou lesklé plasty. Pro zápěstí je tu ale ještě dole připraven prostor vyrobený z měkké gumy, aby byl dotyk příjemnější a také aby zápěstí po klávesnici neputovalo.


 
Spodní část tohoto zařízení ukáže celkem 6 protiskluzových podložek nahoře dole a na straně pod joystickem a nápis G13 ukazuje, kam výrobce vsadil kus hliníku. Ten je tu snad proto, aby celá klávesnice nabyla na hmotnosti, kdo ví... Jinak tu ale nic zvláštního není, a tak se zaměříme opět spíše na horní část.



Přední pohled zvýrazní kus stříbrně zbarveného plastu s logem Logitech a také výšku tlačítek u malého joysticku. Navíc si můžeme i dobře všimnout, jak moc je naklopena část s displejem, ale to lépe ukáže další fotografie pořízená z boku.



Zde se již můžeme podívat na dvojité zahnutí celé klávesnice. Přímo nad předělovou částí s nápisem G13 bychom měli mít pěstní klouby a pak snadno palcem dosáhneme na joystick a prsty zase na hlavní klávesy G. Displej se zdá být také vhodně naklopen, aby byl úhel pohledu na něj co nejpřímější.

A co se týče celkové konstrukce, s tou Logitech snad nikdy nemá problémy a v tomto případě rozhodně ne. Klávesnice působí velmi solidním dojmem, využívá pevné plasty a pokud na ni seshora zatlačíte, spíše se vám rozvrže stůl než ona.



Modře podsvícený displej je plně grafický, a podobá se tak tomu z původní klávesnice Logitech G15. Podsvícení se dá také vypnout tlačítkem vpravo nahoře s piktogramem sluníčka, což nakonec funguje i pro prosvícené klávesy G. Vedle něj je pak pět dalších tlačítek, jež nejsou označena, a tak budou nejspíše fungovat pro naprogramované funkce, ale o tom až v kapitole Displej.

Dále tu jsou také velmi známá tlačítka M1, M2, M3 a MR. Ta měla již zmíněná G15 a využívala je pro snadné přepínání mezi třemi profily (M1 - M3) a zaznamenávání maker s použitím pouze klávesnice (MR).



A pak je tu hlavní pole světle modře až zeleně prosvícených kláves G1 až G22. S jejich rozmístěním si Logitech nelámal hlavu a uložil je do lichoběžníkového pole pěkně popořadě v pravidelných rozestupech. Klávesy zde mají jasné rozdělení, takže se mezi nimi budeme dobře orientovat i po hmatu. Jsou tedy v podstatě stejné jako klávesy na normální klávesnici od firmy Logitech, takže mají vysoký zdvih a měkké dosednutí. Evidentně se tu využívá membránová podložka.



A pak je tu spodní část s "vypolstrovanou" podložkou pod prsty. Ta vypadá měkce, ale taková rozhodně není. Spíše je to jen plast potažený měkkou fólií se vzorkem, ale tento plast je uvnitř prohnutý, takže dolní část dlaně do něj dobře a pohodlně dosedne. Palec se vám pak automaticky umístí na malý joystick, jenž má vedle sebe připravena ve vhodných polohách dvě tlačítka. Ta mají sice pod sebou mikrospínače, ale jejich zdvih je dosti velký. To ovšem nijak nevadí, protože palec není zrovna prst určený k jemné manipulaci. To je však zároveň i problém právě kvůli onomu joysticku, s jehož přesným ovládáním jsem měl zpočátku problémy. Je to ale jen otázka tréninku.



Příslušenství zde není nijak široké, pouze to nejnutnější - tištěné manuály s upozorněním o ergonomii a nezbytné CD s ovladači.




Displej


Dokud nenainstalujete ovladače, tak displej stabilně ukazuje pouze nápis G13. Ke správnému fungování herní klávesnice G13 je tedy software Logitech GamePanel nezbytný. Pak se již ihned po instalaci začnou zobrazovat informace o systému.

K nastavení displeje pak slouží aplikace Logitech LCD Manager, která je tak oddělená od nastavení kláves a maker pro ně v podobě G-Series Key Profiler. Manažer pro LCD je rozdělen na tři hlavní okna a pak několik vedlejších s nápovědou, možností aktualizace (nainstalována byla nejnovější verze 3.01, apod. Pak už můžeme snadno zjistit, že kulaté nepopsané tlačítko pod displejem slouží pro přepínání mezi aktivovanými programy a čtveřice dalších lze využít třeba pro ovládání přehrávání hudby (play, stop, atp.), přičemž funkci pro každé z nich ukáže právě displej.



Displej LCD klávesnice Logitech G13 je první záložkou, která má na starosti styl přepínání mezi obrazovkami, dále si můžeme invertovat displej (úpravy jasu a kontrastu zde nebyly umožněny) a nakonec si lze přes spodní menu aktivovat programy, mezi nimiž se může cyklovat. Klever-VU pak dokáže upřednostňovat potřeby apletů, aby se nezobrazovaly stále stejné informace, ale spíše ty nové. Využití si tak lze představit třeba u RSS kanálů.



Záložka Programy má na starosti správu jednotlivých programů. Můžeme si je tedy snadno aktivovat/deaktivovat a u těch, které to podporují, také změnit nastavení. U nově nainstalovaného zařízení to jsou programy pro kontrolu nových e-mailů, zobrazení informací multimediálních přehrávačů (iTunes, MediaLife, MusicMatch, RealPlayer, Sonique/Sonique 2 Beta, Winamp, WMP9, Yahoo! Music Jukebox), stopky či odpočítávání, hodiny a datum, využití procesoru a operační paměti a nakonec si lze nastavit RSS kanály.



A nakonec je to záložka Globální nastavení pak slouží vyloženě pro samotnou aplikaci Logitech LCD Manager - jak se má chovat v systému.


Nastavení kláves


Klasické klávesy G s podsvícením mají dle aplikace G-Series Profiler již výchozí nastavení, takže tak trochu kopírují rozložení na levé straně klasické klávesnice, což platí pro profil M1. Mezi profily lze pak jednoduše přepínat přímo v aplikaci, nebo pomocí červeně podsvícených tlačítek pod displejem, což se reflektuje i v oné aplikaci.


- klikněte pro zvětšení -

V okně tedy máme pole kláves stejného rozložení jako na klávesnici G13 a pokud na některé klikneme, objeví se menu, s jehož pomocí můžeme přiřazovat klávesy, funkce (e-mail, web, tento počítač, kalkulačka, přehrávač), blok textu, skripty, makra, nebo klávesu rovnou vypnout.



My se ještě podíváme na makra, kde nás ale Logitech ničím nepřekvapí, protože jejich stvoření je naprosto klasické. V poli vlevo je seznam již stvořených maker a vpravo to, z čeho se skládají. Zaznamenávány jsou stisky i puštění kláves/tlačítek a popřípadě také časové prodlevy mezi nimi, přičemž vše odstartuje tlačítko Spustit záznam. To je dnes tedy naprosto běžný způsob využívaný snad všemi výrobci podobných periferií.


Editor skriptů