Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gainward GeForceFX 5900 Ultra: Plnou parou vpřed

26.8.2003, Martin Štěpánek, recenze
Gainward GeForceFX 5900 Ultra: Plnou parou vpřed
Do redakce se nám konečně podařilo získat GeForceFX 5900 Ultra. Nejedná se o ledajakou, ale o jednu z nejrychlejších prodávaných karet s tímto čipem. Toto „dělo“ má na svědomí nikdo jiný než Gainward. Firma, která se v nedávné době prezentovala nejdražší kartou na trhu, která ostatně vycházela ze stejného čipu.
Kapitoly článku:
Jak jsem již psal na začátku, karta přišla s velkým množstvím přibaleného příslušenství. Jedním z nich je i přídavná FireWire karta.


Obr. 15 – FireWire
Pro detail klikněte myší


Jedná se o jednočipové řešení od firmy VIA. To poskytuje 3+1 FireWire porty. Každý port automaticky detekuje rychlost připojení (100.200 nebo 400Mbps)

Pomocí této karty můžete k počítači připojit digitální kamery, externí HDD nebo CD-ROM, popřípadě použít k vytvoření sítě.

Datasheet lze najít zde.

Jako další je přibalena zvuková karta.



Obr. 16 – zvuková karta
Pro detail klikněte myší


Zvuková karta je postavena na čipu CMI8738/PCI od firmy C-Media. Jedná se o 5.1 kartu. Dále také dostanete další rozšiřující kartu, která po připojení ke zvukové kartě poskytuje i SPDIF konektory.


Obr. 17 – SPDIF


Součástí je optický kabel, kterým můžete připojit vaše PC třeba k externímu DVD přehrávači.


Obr. 18 – sluchátka
Pro detail klikněte myší


A jako bonbónek na  dortu jsou ještě přibaleny tyto malé stereo sluchátka.

Nevím, jestli ještě někdo potřebuje další příslušenství. Ba naopak, dokážu si lehce představit, že někomu se toto vše může zdát zbytečné. Ale pro ně je pak balení bez všech těchto dodatečných věcí.


EXPERTool

Právě tato utilita činí testovanou kartu jinou. Bez ní by se jednalo „pouze“ o další kartu s čipem GeForceFX 5900Ultra.

Bez instalace této utility karta běží na standardních frekvencích, tedy 450/850MHz, ale po její instalaci a zvolení Enhanced Modu se frekvence zvýší na 475/900MHz. A uznejte, rozdíl 25MHz na jádru a 50Mhz na pamětech není zanedbatelný. To se také odrazilo na výsledku testu.





Obr.19 - 24 - Ukázky nastavení programu Gainward EXPERTool
Pro detail klikněte myší


V utilitě EXPERTool můžete měnit téměř vše, co má souvislost s grafickou kartou. Tedy na výběr máte možnost desktop, kde můžete měnit rozlišení, obnovovací frekvenci, velikost písma a další, dále je volba color, kde měníte poměr barev a gamma korekci, měnit také můžete vlastnosti monitoru. Poslední volbou je frekvence. Zde můžete měnit frekvence jádra a paměti. U jádra je na výběr frekvence 2D a 3D. Ale měnit frekvenci 2D bych rozhodně nedoporučoval, i po menším navýšení této frekvence se celý testovací systém zhroutil.



Overclocking

Jakožto testovací kartu, jsme ji podrobili opravdu brutálnímu overclockingu. Postupoval jsem nejdříve po 15MHz skocích. Teprve po překročení 500MHz na jádře a 950MHz u pamětí jsem tempo zpomalil. Nakonec se frekvence ustálila na 522/983MHz. Při dalším zvyšování frekvence se na monitoru začali asi po 10 minutách běhu objevovat malé artefakty. Po dalším chodu monitor zmodral. Naštěstí se vše vrátilo do pořádku po restartu počítače.

Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.