Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gecko PistolMouse

3.3.2006, Jan Vítek, recenze
Gecko PistolMouse
Dnes se podíváme nevážným pohledem na jednu zajímavost, ovšem již ne horkou novinku, která dokazuje, že imaginace i troufalost výrobců hardwaru nezná mezí. Jedná se o optickou myš ve tvaru pistole. Kdekdo by si mohl myslet, že jde spíše o klasické herní zařízení – světelnou pistoli, jakou známe z konzolových her. Jak je to tedy?
Kapitoly článku:
  1. Gecko PistolMouse
  2. Praktické zkušenosti a závěr
S myšopistolí se v prostředí operačního systému dobře nepracuje, ani při prvním pokusu a ani po seznámení s ní. Problémem je vedle ztížené přesnosti i fakt, že časté přehmatávání mezi ní a klávesnicí je daleko více obtěžující, než při použití klasické myši. Prací v systému se tedy zaobírat ani nebudeme, stejně na to myš určená není a přejdeme rovnou k jejímu výkonu ve hrách.


Quake 3 Arena

Zkoušel jsem s pomocí PistolMouse ovládat dvě hry. Zaprvé klasiku Quake 3 Arena, kde je důležitá hlavně rychlost, ale už ne tak přesnost, neboť zde jde o čistou arkádovou akci, kde zásah je prostě zásah. Jako druhá byla použita hra Sniper Elite, kde je při hře na ostřelovače nutná zpravidla přesnost a pohotovost, protože zde se počítá každý zásah do jiné části těla jinak a rozhodují i ostatní vlivy, jako vzdálenost a vítr.


Sniper Elite

Jako první jsem zkoušel Quake 3, věda, že si budu muset nějakou chvíli zvykat. Naštěstí tato chvíle nebyla přiliš dlouhá a zhruba po hodině se rozdíly mezi hrou s normální myší a hrou s touto myšoidní pistolí velmi blížily. Párkrát jsem zaznamenal utržení senzoru, jenž nebyl schopen sledovat rychlost pohybu, ale jinak bylo hraní bez problémů. MonsterGecko se totiž na stránkách chlubí tím, že odsazením senzoru od osy otáčení se při minimální námaze docílí rychlejšího pohybu kurzoru. To je sice pravda, ale jednak je zde třeba větší praxe a také to není nic, co by nevyrovnalo větší nastavení citlivosti u normální myši. Navíc, jak jsem již říkal, je u normální myši pohyb díky jemnější práci prstů lépe kontrolován.

Co se týče hraní Sniper Elite, zde již výsledek jasně promluvil ve prospěch klasické myši. Nutnost velmi přesného zaměřování, kde je nutné se senzorem hýbat velmi jemně a netrhaně, staví PistolMouse do zcela jiného světla. Ani po delším hraní jsem jí nepřišel na chuť a zvláště mi dělaly problémy zmíněné jemné pohyby - zápěstí se prostě pětici prstů nemůže vyrovnat. Tento výrobek tak spíše vidím jako výstřelek módy nejroztodivnějších USB zařízení a vůbec bych se nedivil, pokud by po nadšeném dni používání letěl v lepším případě do šuplíku. Nemůžu mu ale upřít kvalitní masivní zpracování - zejména tlačítek - a pochválit výběr materiálů. Ovšem to, že se takhle tvarované zařízení, at již sebelépe zpracované, přinejlepším téměř vyrovná klasické myši, je už věc druhá. A nemyslete si, protivníkem mu nebyla supermyš za tisíce korun, ale dnes již obyčejná optická Microsoft Intellimouse 1.0A.


Kvalitní zpracování
Oproti myši není přesná
Originální design
Nehodí se pro práci v OS
Ikona Odkaz na databázi
Není k dispozici bezdrátová verze
Ikona Odkaz na databázi
Ergonomie pokulhává
Doporučená koncová cena: 990,- Kč

Za zapůjčení děkujeme firmě IT Planet