Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GT 220: DirectX 10.1 levně

20.11.2009, Petr Štefek, recenze
GeForce GT 220: DirectX 10.1 levně
Nvidia do svého portfolia zařadila opravdu levnou grafickou kartu, která na rozdíl od všech ostatních karet z produkce společnosti podporuje DirectX 10.1. Proč teď a proč v low-endu zatím není zcela jasné, ale pojďme se podívat, zda stojí za úvahu.
GeForce GT 220 nedopadla v našem testu nijak zvlášť dobře. Důvodů je hned několik. Prvním je poměrně slabé grafické jádro, které sice nabízí kompatibilitu s DirectX 10.1, ale spolu s ní přichází také poměrně malý počet stream procesorů a texturovacích a renderovacích jednotek. Nové jádro nemůže konkurovat ani staršímu čipu, který tiká coby srdce GeForce 9600 GT.
 
V našich hrách se ukazovalo, že GeForce GT 220 je spíš než vyrovnaným soupeřem neherní low-endovou kartou s výkonnostní výkonnostní ztrátou několik desítek procent. Radeon HD 4730 vypadá v tomto testu jako z jiné kategorie karet a ostatní dva soupeři v podobě GeForce 9600 GT a Radeonu HD 4670 jsou také někde jinde.



Dalším problémem GeForce GT 220 je cena, která se u nejlevnějších modelů s DDR2 grafickou pamětí a standardně taktovaným jádrem pohybuje okolo 1500 korun s daní. V našem případě je OC verze Gigabyte na ceně 1600 korun s daní, což ve srovnání s ostatními edicemi od jiných společností vyznívá velmi dobře.

Bohužel zde ovšem máme karty jako Radeon HD 4730, který se v současné době pohybuje u levnějších e-shopů v cenách okolo 1700 Kč s daní. K výsledkům se dá těžko něco dodat nebo je mírnit. GeForce GT 220 nemá na současném trhu ani pro občasného hráče vůbec žádný smysl.


DirectX 10.1
mizerný výkon
Ikona Odkaz na databázi
cena produktu
Ikona Odkaz na databázi
přichází pozdě
Cena v době testování: cca 1650 Kč s DPH


Za zapůjčení grafické karty GeForce GT 220 děkujeme firmě Gigabyte.


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.