Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX 460 SLI: spolupráce jak má být

30.8.2010, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX 460 SLI: spolupráce jak má být
GeForce GTX 460 je poměrně novinkou, a tak bylo velmi zajímavé prozkoumat, jaký je výkon dvou karet zapojených do SLI. Nebudu zapírat, že ve světle nových cen Nvidie pro řadu GeForce GTX 400 se jedná o absolutní bombu.
GeForce GTX 460 SLI bez uzardění označím za podstatně výkonnějšíí a levnější volbu než-li GeForce GTX 480 nebo Radeon HD 5970. Když se podíváme na nový ceník Nvidie, kde se nachází GeForce GTX 460 1GB v cenovce pod 5 tisíc korun s daní, téměř není o čem dále diskutovat.

Pokud budeme srovnávat s Radeonem HD 5970, který je výkonnostně srovnatelnou kartou, musíme brát v potaz, že stojí o 2-4 tisíce korun více a také to, že jeho potenciál pro případné přetaktování je podstatně nižší. 1:0 pro GeForce GTX 460 SLI.

Dalším soupeřem může být GeForce GTX 480, která svým výkonem ale ani po přetaktování nejspíše nebude úplně přímým konkurentem, ale zato stojí stejně jako dvě samostatné GeForce GTX 460 1GB. Proti high-endovému řešení Nvidie ovšem hraje vysoká spotřeba, hlučnost a také s tímto velmi úzce spjaté teploty jádra GF100.



GeForce GTX 460 SLI je řešením pro náročného hráče, který již vlastní základní desku podorující SLI (čipsety pro Core i7 například) nebo se chystá na pořízení výkonného herního počítače. Zde si také musíme nutně uvědomit, že pro dvě grafické karty GeForce GTX 460 bude vhodným partnerem minimálně 4jádrový procesor na úrovní Intel Core i5.

GeForce GTX 460 SLI není tedy univerzální spásou pro každého náročného hráče (zvlášť ne pro majitele AMD 6-core), ale pro nás ostatní vlastnící platformu Intel je to minimálně námět na vhodný upgrade, který se postará o plynulé zobrazení libovolné současné hry (včetně ArmA 2).

podpora DirectX 11
nutnost základní desky pro Intel
dobrá spotřeba a teploty
Ikona Odkaz na databázi
špičkový výkon
Ikona Odkaz na databázi
vynikající škálovatelnost výkonu
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH


Za zapůjčení děkujeme společnosti 100MEGA Distribution s.r.o.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.