Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX295 - nejlepší grafika současnosti

30.1.2009, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX295 - nejlepší grafika současnosti
Pokud chceme porazit dvoučipovou high-endovou grafickou kartu, tak musíme postavit jinou, lepší, dvoučipovou high-endovou grafickou kartu. Tak by se daly ve zkratce shrnout pohnutky k vyrobení GeForce GTX 295, která má za úkol porazit stálé velmi dobrý Radeon HD 4870 X2. Podařilo se Nvidii její dílo?
Radeon HD 4870 X2 uštědřil hrdé Nvidii nečekanou ránu svými výkony a také relativně velkou oblíbenostní mezi hráči. Společnost ustoupila od svého proklamovaného předsevzetí, které spočívalo v produkci výkonných monolitckých grafických čipů. Pár měsíců na to zde máme výsledek, který má Radeon HD 4870 X2 sesadit z trůnu samostatných grafických karet (byť se jedná o CrossFire řešení).

Výsledkem všeho snažení je GeForce GTX 295, která je založena na dvou high-endových čipech G200. Narozdíl od starších karet GeForce GTX 280/260 je tato nová karta vybavena novou revizí grafického jádra G200 na 55 nm. Zmenšila se jednak velikost čipu a jednak nároky na plošný spoj, což umožnilo tuto kartu vyrobit a co je hlavní, také ji uchladit.




Narozdíl od Radeonu HD 4870 X2 je nová GeForce GTX 295 koncipována jako spojení dvou plošných spojů, kde každý z nich má svou samostatnou paměť a grafické jádro. Naproti tomu má Radeon HD 4870 X2 jen jeden plošný spoj se dvěma jádry pamětí. Nová GeForce GTX 295 je vybavena 448-bitovou paměťovou sběrnicí, což by snadno mohlo vzbuzovat dojem, že se jedná o dvě "slepené" GeForce GTX 260, ale není tomu tak. Výroba této karty by byla s plnou 512-bitovou sběrnicí pravděpodobně vysoce náročná, a tak byla o něco nižší šířka sběrnice jasnou volbou. Narozdíl od sběrnice je graficé jádro přítomno v plné polní, což znamená 240 stream procesorů a 80 texturovacích jednotek. Takty u standardních verzí kopírují GeForce GTX 260, ale potenciál pro přetaktování zde je poměrně značný.

Stejně jako v případě všech grafických jader Nvidia i zde můžeme počítat s podporou vychytávek jako PureVideo či CUDA, kde druhá jmenovaná je stále zatím ve fázi zkoumání a upevňování své pozice. Pokud jste nečetli náš včerejší článek o rozhraní OpenCL, tak vězte, že se snad blýská na lepší časy a také karty společnosti Nvidia budou skrze nové ovladače toto rozhraní podporovat. To znamená akceleraci aplikací skrz GPU a v budoucnu také zbrusu nové hry kombinující možnosti OpenGL 3.0 a OpenCL.




Gigabyte GeForce GTX 295 - bližší pohled




Gigabyte vybavil svou kartu nálepkou... tak by mohl popis samotné GeForce GTX 295 končit, protože všechny grafické karty Nvidie jsou si podobné jako vejce vejci a liší se maximálně přibaleným softwarem. Trošku mi to připomíná koncernová auta, která krom jiného obalu (rozuměj karoserie) sdílí vše společně. K uzoufání nudné, nemyslíte?



Na tomto snímku lze dobře vidět integrovaný větrák, který se točí mezi oběma plošnými spoji. Jedná se o účelné a také jediné možné řešení. Větrák je relativně tichý, a nebude vás obtěžovat více než běžná GeForce GTX 280.



Zde můžeme vidět žebrování pasivu, který dolehá z obou stran na obě jádra. S trochou nadsázky by se dal přirovnat k sýru mezi tousty. Na spodním plošném spoji je intergován konektor pro SLI, který vám umožní připojit druhou GeForce GTX 295.



Dvakrát DVI klasika a také praktický HDMI slot pro ploché televize, což znamená žádné redukce a žádné potenciální problémy.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.