Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GeForce GTX295 - nejlepší grafika současnosti

30.1.2009, Petr Štefek, recenze
GeForce GTX295 - nejlepší grafika současnosti
Pokud chceme porazit dvoučipovou high-endovou grafickou kartu, tak musíme postavit jinou, lepší, dvoučipovou high-endovou grafickou kartu. Tak by se daly ve zkratce shrnout pohnutky k vyrobení GeForce GTX 295, která má za úkol porazit stálé velmi dobrý Radeon HD 4870 X2. Podařilo se Nvidii její dílo?
GeForce GTX 295 bez debat překonala Radeon HD 4870 X2 a její výkon je téměř shodný se SLI v podání GeForce GTX 260. To vše do jediného slotu za méně peněz. NVIDIA si za tento produkt zaslouží opravdovou pochvalu, neboť nezapoměla ani na libůstky typu integrovaného HDMI pro ploché televize a případně také pro projektory. Potenciál pro přetaktování není tak veliký jako v případě samostatných karet, ale velmi dobře můžeme dosáhnout na zvýšení okolo 15% u jádra i pamětí, což výkon opět o kousek blíže posune ku top systému GeForce GTX 280/285 SLI.

Vyladěné ovladače a SLI fungující v 90% procentech her dělá z této karty lepší koupi než Radeon HD 4870 X2. Obě karty se zatím pohybují ve stejných cenových relacích, ale není vyloučeno, že pomalejší Radeon zlevní až o 100 dolarů a opět se tak stane konkurenceschopným a zajímavým. Navíc si musíme uvědomit, že Nvidia nám nabízí podporu PhysX, který je ovšem ještě v "plenkách" a jeho kouzlo zatím v žádné očekávané herní pecce není patrné. K vyzkoušení máme jen pár na "zakázku" vyrobených her.



Pokud jste maximalisté, pak můžete využít i dvojice karet GeForce GTX 295 ve SLI, kde tento systém můžete provozovat na libovolné SLI základní desce a nejen na speciálních deskách se 4 nebo 3 PCIe sloty. V případě doporučeného zdroje platí to samé jako u Radeonu HD 4870 X2, kde postačuje kvalitní zdroj o výkonu 600 W i pro přetaktování a dlouhodobou zátěž. Výkonnějším zdrojem ale nic nepokazíte, tak na to při jeho koupi myslete a rozhodně se na něm nepokoušejte ušetřit.

Cena Gigabyte GeForce GTX 295 se pohybuje okolo 12 tisíc korun s daní, což na nabízený výkon není vůbec špatné. Nová GeForce GTX 295 je nejzajímavější high-endovou kartou v produkci NVIDIE, na kterou se nechytá poměrem ceny ku výkonu žádná jednočipová varianta GeForce GTX. Pokud máte trochu peněz nazbyt, tak neváhejte a utíkejte do krámku s počítačovým hardware.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.