Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius KB-19e NB – klávesnice ve stylu notebooku

20.6.2005, Tomáš Svoboda, recenze
Genius KB-19e NB – klávesnice ve stylu notebooku
V oblasti klávesnic dochází k jakýmkoli změnám nabídky jen velmi pozvolna, poslední dobou se však začíná nenápadně prosazovat trend nízkoprofilových “slim“ klávesnic, které konstrukčně vycházejí z klávesnic používaných v noteboocích. Pokud vás zajímá, jaké mají výhody oproti klasickým “klavírům“, přečtěte si test jednoho z nejlevnějších zástupců této kategorie – klávesnice Genius KB-19e NB.



Co do rozměrů je na tom KB-19e NB výborně, má přesně 39 na 17 centimetrů, oproti velkým masivním klávesnicím jde o příjemnou změnu – pro srovnání se podívejte na obrázek níže, proti staršímu multimediálnímu “klavíru“ Logitech je téměř poloviční (,takže zbyde víc místa na nepořádek:). Kladné hodnocení si zaslouží i barevné provedení, barva je stálá, nezvýrazňuje otisky prstů, ani nevypadá nijak zvlášť plastově.




Výška klávesnice pak nepřesahuje 2 centimetry, přesto je konstrukce dostatečně pevná. Charakteristika kláves je shodná s klávesnicemi notebooků, mají velmi nízký a jistý stisk, současně jsou oproti těm klasickým i znatelně tišší. Pokud nevíte, o čem mluvím, doporučuji vyzkoušet, osobně na klávesnice notebooků (ty dobré) nedám dopustit. Z výšky 2 cm pak plyne i menší únava rukou, protože je při psaní nemusíte držet “ve vzduchu“, stačí je mít pohodlně opřené o desku stolu. Ergonomii bohužel silně degraduje nešikovné rozložení kláves a jejich místy velmi malá velikost a to bývá pro mnoho lidí podstatná nevýhoda - ostatně můžete připojit svůj názor do diskuze, jak se právě vám na takových klávesnicích píše.



Horní strana nese 19 multimediálních tlačítek (odtud tedy asi 19 v názvu). Ke klávesnici nejsou dodávány žádné ovladače, nicméně pod Windows, pro které je určena, je nepotřebujete (,nemáte pak ale na druhou stranu možnost si tlačitka personalizovat).




V první řadě jsou to tlačítka pro ovládání webového prohlížeče a zkratky k bězným programům a nabídkám – mailový klient, tento počítač, režim spánku, mezi méně častými pak vyhledávání a kalkulačka. Druhá řada slouží k ovládání přehrávače medií. Diody mají standardní zelenou barvu; stejně tak standardní délku má přívodní kabel.




Rozložení kláves není optimální. Nejbolavějším místem jsou kurzorové klávesy – jednak jsou svou velikostí vhodné tak pro malé čínské prstíky, hlavně však zásadně ubírají na velikosti okolním klávesám ctrl a shift. “Lahůdkou“ pak je klávesa pro tečku, která je doslova miniaturizovaná. Nicméně na toto všechno se dá relativně snadno po nějaké době zvyknout. Za zmínku ještě stojí malý enter a nešikovně umístěné klávesy home, end a delete, které nemají svůj vlastní blok a jsou tak různě rozházené. Až mi příjde, že inženýři zašli při kopírování rozložení klávesnic notebooků až zbytečně daleko – kdyby byla klávesnice o 3cm širší a se standardnějším uspořádáním, nikdo by se asi nezlobil.



Klikněte pro zvětšení

Co mě však opravdu nemile překvapilo, byl fakt, že občas některé klávesy nefungovaly (!) - v mém případě to byly 2 písmena a kurzorová šipka. Šlo většinou o první stisk, na další důrazný už klávesa většinou opět reagovala. Přitom někdy klávesa pracovala několik dní, jak měla, a poté zase začala stávkovat, což postrádalo logiku. V praxi jste pak napsali větu a zjistili, že v ní několikrát úplně chybí jedno písmeno. Myslel jsem, že mám jen špatný kus – ještě větší překvapení následovalo po přečtení několika diskuzí o této klávesnici, stejný problém jen s jinými klávesami a kolikrát i ve větší míře tam popisovala řada dalších uživatelů.

Samozřejmě se nejedná o normální stav, ale tak častá závada zamrzí, zvláště když se na klávesnici píše i přes trochu “alternativní“ rozložení kláves velice dobře. K zajímavé situaci může dojít i při reklamaci, kdy zas vše může fungovat, jak má:) Takže závěr si můžete udělat sami, jestliže si ale chcete ušetřit možné zklamání, osobně bych se této klávesnici vyhnul.




Co říci nakonec? Snad jen, že značka Genius opět (minimálně u této klávesnice) nepřekročila svůj stín. Pokud jste však i vy přišli na chuť “slim“ klávesnicím, můžete se poohlédnout u konkurence, podobné varianty nabízí i UMAX nebo Logitech, ty se však s cenou pohybují zhruba na dvojnásobku (tj. na hranici 800 korun).

Genius KB-19e NB je k dostání s konektory USB i PS/2, cena se v obou případech pohybuje na hranici 400 korun.