Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - tři v jednom

22.2.2007, Michal Učeň, recenze
Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - tři v jednom
Multimediální klávesnice se na trhu s periferiemi objevují už dostatečně dlouhou dobu. Nyní jsou kromě speciálních tlačítek často doplňovány o polohovací zařízení a v kombinaci s bezdrátovým propojením s počítačem se stávají neocenitelným pomocníkem jak při práci, tak i zábavě. Tohle všechno přináší nová klávesnice od společnosti Genius s názvem LuxeMate 810.
Design je asi hlavní předností tohoto produktu, a tak se pojďme podívat, jak se Geniusu povedl. Na první pohled se tvůrci snažili opticky rozdělit klávesnici na tři části, nebo alespoň oddělit klasickou klávesnici od multimediálních tlačítek ovladače a polohovacího zařízení. Všechny tři části jsou propojeny průhledným plastem, který narušují jen ploché kabely na propojení a logo výrobce v horní části.


- klikněte pro zvětšení -

Zvoleným materiálem je tedy plast, který je celkem kvalitní a na povrchu má jemná gumovou vrstvu, která má zabránit vyklouznutí z ruky. Bohužel vrstva není asi dostačující, protiskluzové vlastnosti jsem skoro nezaznamenal. Pokud ale nejste vyloženě nešikovní, neměli byste mít s jistým držením problémy. Díky rozměrům je klávesnice o šířce 450, výšce 150 a tloušťce 34 mm celkem skladná a vhodná na přenášení v rámci místnosti. Dovoluje to i slušná hmotnost 778 gramů.



Profil klávesnice si můžete prohlédnout na následujících fotografiích. Klávesnice sice není přímo tlustá, ale nepatří ani k nejtenčím, což má asi za účel stabilitu při držení na klíně, kdy by byl příliš tenký profil spíše nevhodný.



Obě hrany klávesnice jsou prakticky stejné, rozdíly najdeme až v samotných tlačítkách.




Na klávesnici najdeme až na pár výjimek všechny běžné klávesy věrné tradičnímu QWERTY. Zdvih kláves i rozložení je podobný notebookům, stisk je celkem přesný a jistý.



Díky malým rozměrům jsou některé klávesy nahuštěné více na sobě, především pak v horní řadě kláves F1-F12 a také klávesy NumLock, Print Screen, Scroll Lock, Pause, Home, End, Page Up a Page down se mačkají na malém prostoru při pravé hraně.



Protože je prostor vyhrazený klávesnici opravdu malý, najdete na ní pomocnou klávesu FN, díky níž je možné používat pod běžnými písmeny numerickou klávesnici. Není to sice plnohodnotné řešení, ale v praxi je celkem použitelné hlavně při náročnějších početních úkonech nebo zadávání číselných údajů.



Nyní se pojďme podívat na boční panely "dálkového ovládání". Jak už jsem předeslal dříve, klávesnice je primárně určena operačnímu systému Windows XP Media Center Edition. V důsledku ze zmíněných funkcí nefunguje prakticky celý pravý panel vyjma trackpointu. Naštěstí levá strana funguje celá a najdeme na ní hlavně tlačítka pro ovládání přehrávačů hudby nebo videa. Téměř na horní hraně jsou dvě tlačítka, která v podstatě patří k trackpointu (polohovacímu zařízení) a slouží jako klasická tlačítka myši. Na levé straně jsou umístěny pro lepší a dostupnější ovládání a kontrolu. Pod nimi jsou umístěna tlačítka na přepnutí systému do spánkového režimu nebo pro vypnutí, vedle je pak tlačítko pro zapnutí osvětlení loga výrobce v horní průhledné části. Na dekorativní osvětlení se podíváme ale později. Kruhový ovladač slouží pro regulaci hlasitosti a přepínání kanálů, například u televizního nebo rádiového vysílání, které u klasického operačního systému nefunguje. Malé kulaté tlačítko s vroubkováním umožňuje úplně vypnout zvuk. Stříbrná tlačítka ve spodní části panelu jsou určena na pohyb mezi skladbami, přetáčení, funkce stop, pause a play a bohužel opět v normálním systému nefunkční nahrávání.




Na pravém panelu máme převážně funkce určené speciálně pro operační systém Media Center. V případě kolmo položených stříbrných tlačítek se jedná o spuštění programů MSN messenger (komunikační program), DVD menu, průvodce, nahrávání televizního programu a živé vysílání televize. Horizontální stříbrná tlačítka zase slouží k přechodu do složek My music, My picture, My TV, My video a My radio. V podstatě tedy jde o složky s vlastními odkazy na vaše obrázky, hudbu apod. Tlačítko Back v horní části funguje i v běžné verzi operačního systému Windows s funkcí zpět, naopak tlačítko s popiskem More sloužící pro zobrazení detailů o označené položce nefunguje. Úplně dole ještě najdete výrazné tlačítko Start, které slouží jako výchozí krok k multimediím v systému Media Center. Jak by každý asi tipoval, v běžném systému by mohlo sloužit ke spuštění tlačítka Start, bohužel ale nefunguje.




Z pravého panelu je nejzajímavější asi trackpoint, což je vlastně klasický klobouček pro ovládání kurzoru, jak tomu bývá u některých notebooků. Ovládání je kupodivu celkem přesné, vyžadována je ale nižší citlivost. V kombinaci s tlačítky na levém panelu lze tuto variantu úspěšně používat pro ovládání základních příkazů z pohodlí pohovky třeba u přehrávání filmu nebo hudby. Navíc je možné využít i čtyřsměrného pohybu v dokumentech a na internetových stránkách, ke kterému slouží šikovné kolečko s postranními tlačítky pro horizontální pohyb.



Na spodní straně toho nenajdeme moc zajímavého, snad jen rozměrné gumové nožky pro lepší stabilitu na stole a červené tlačítko pro restartování bezdrátové komunikace.