Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - tři v jednom

22.2.2007, Michal Učeň, recenze
Genius LuxeMate 810 Media Cruiser - tři v jednom
Multimediální klávesnice se na trhu s periferiemi objevují už dostatečně dlouhou dobu. Nyní jsou kromě speciálních tlačítek často doplňovány o polohovací zařízení a v kombinaci s bezdrátovým propojením s počítačem se stávají neocenitelným pomocníkem jak při práci, tak i zábavě. Tohle všechno přináší nová klávesnice od společnosti Genius s názvem LuxeMate 810.
Kapitoly článku:
Jak jsem už zmínil, klávesnice disponuje i podsvícením průhledné části, respektive loga firmy Genius. V praxi jde pouze o dekorativní prvek, který nemá žádný vliv na funkčnost a použitelnost klávesnice za šera a už vůbec ne v noci. Na následujících fotografiích si sami prohlédněte slabou intenzitu modré diody v levém horním rohu, která zvládne podsvítit pouze logo výrobce. Z hlediska designu je škoda, že není v produktu více zdrojů světla, aby bylo podsvětlení rovnoměrně rozptýlené a v konečném důsledku i mnohem efektivnější. Pokud by vás při práci náhodou světlo rozptylovalo, není problém světlo pomocí tlačítka na levém panelu vypnout.









Zkušenosti z praxe


Po několikadenním testu bych klávesnici z hlediska běžného psaní a používání hodnotil jako velmi dobrou. Zdvih kláves je velmi podobný notebookům, a tak si na něj brzo zvyknete, horší je to s rozložením, které je kvůli úspoře místa trochu nahuštěné. Na stole chybí podpěrka pod ruce, kvůli tloušťce klávesnice po delším používání trochu bolí zápěstí.



Ovládání kurzoru pomocí trackpointu je celkem příjemné. Osobně je sice nemám moc rád, ale v tomto případě to jako nouzové ovládání při přehrávání filmů nebo hudby bohatě stačí.



I přes zaměření a typ polohovacího zařízení jsem ho podrobil testu v obou programech na měření reálné frekvence snímání. Výsledky zpoždění kolem 10 milisekund jsou překvapivě dobré.





Více než trackpoint v praxi využijete asi pohyb v dokumentech, který je díky kolečku velmi jednoduchý. Horizontální pohyb je už méně častý, proto bohatě stačí obyčejná tlačítka.



Celá klávesnice se přes své rozměry dá použít jako dálkový ovladač. samozřejmě máte výhodu, pokud používáte podporovaný operační systém Media Center, který tak bude plně pod kontrolou bez nutnosti vstát z křesla. Klávesnice se dobře drží na klíně a pro použití myši a funkčních tlačítek je také možné ji držet podobně jako gamepad (nebo volant) za postranní panely.




V konečném důsledku se jedná o vcelku dobře použitelnou klávesnici, která splňuje výrobcovo tvrzení tří produktů v jednom. Pokud však nepoužíváte systém Media Center, pak doporučuji poohlédnout se po nějaké alternativě, která má alespoň možnost přenastavení funkcí speciálních kláves. Největší nevýhodou je právě chybějící software, který mohl pomoci při přenastavení i pro účely běžného systému, a tak by se Genius LuxeMate 810 mohla stát dobou variantou mezi bezdrátovými klávesnicemi s multimediálními funkcemi. Překvapil mě také dosah, který se prakticky rovná udávaným deseti metrům. Bohužel se mi nepodařilo otestovat výdrž baterie a ani se o tom nezmiňují uživatelé v diskuzích na Internetu. Vzhledem k tomu, že nechybí šetřící režim, lze v tomto ohledu očekávat dobré výsledky, a tak nebude vadit absence nabíjecích baterií. Výdrž odhaduji na dobu v jednotkách měsíců.


Microsoft Remote Keyboard for Media Center Edition 1.0

Nevyhneme se ani srovnání s klávesnicí Microsoft Remote Keyboard for Media Center Edition, o níž si můžete přečíst zde. Té je totiž dnes testovaná LuxeMate 810 velmi podobná, jak vzhledem, tak určením a pokud se podíváme na cenu, pak samotná klávesnice od Microsoftu nás přijde na nějakých 1300Kč s DPH. Musíme však mít na paměti, že k této klávesnici musíme ještě přikoupit dálkový ovladač s přijímačem, bez nějž by nám byla na nic.


Z hlediska ceny 1468 Kč s DPH (Czech Computer) patří tento produkt ve své kategorii k těm levnějším, což se sice projevuje na kvalitě, ale extrémní ceny některých setů Logitechu a Microsoftu mohou běžné uživatele odradit. Svým zaměřením se Genius LuxeMate 810 Media Cruiser hodí spíše do domácnosti, kde bude vhodným doplňkem počítače, který slouží jako multimediální centrum zábavy.



Rozměry
Omezení na systém Media Center
Zpracování a design
Absence software
Trackpoint
Ikona Odkaz na databázi
Dosah
Orientační prodejní cena CZ verze: 1 468,- Kč s DPH (Czech Computer)

Za zapůjčení klávesnici Genius LuxeMate 810 děkujeme společnosti 100MEGA distribution