Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Navigator 380 - Telefon a myš v jednom

1.5.2007, Michal Učeň, recenze
Genius Navigator 380 - Telefon a myš v jednom
Telefonování přes Internet nahrazuje klasické pevné linky, ať už díky pohodlnému spojení při práci s počítačem nebo ušetření nákladů za paušál. Výrobci se tak snaží zaujmout novinkami v této oblasti, která se stále vyvíjí a výsledkem jsou celkem zajímavá řešení kombinace s některými periferiemi. V recenzi se podíváme na produkt od firmy Genius, který přišel jako skloubení optické myši a VoIP telefonu.
Kapitoly článku:
  1. Genius Navigator 380 - Telefon a myš v jednom
  2. Telefonování, praxe a závěr
Telefonování přes Internet je v současné době hitem a je to vidět zejména na klávesnicích, které se často pyšní certifikací podpory Skype nebo jiného komunikátoru. Ve většině případů je ale tato podpora ve formě pár tlačítek, kterými můžete komunikační program ovládat. Vývojáři myši Genius Navigator 380 šli ještě o kousek dál, protože spojili funkci myši přímo s telefonováním. Začnemě ale tradičně od balení. Krabice je z tvrdého papíru, kde se myš ukazuje ve výřezu s průhledným plastovým krytem. Balení je dostatečně odolné i na přepravu. Na krabici je vidět i druhá barevná verze v zeleném odstínu, ale v testu jsme měli k dispozici stříbrné provedení.



Obsah balení je poměrně střídmý, kromě samotné myši najdeme ještě CD s programy a ovladači a uživatelskou příručku.



Instalace je potřebná zejména kvůli funkcím telefonu. Po zapojení myši ji systém rozpozná a můžete ji běžně používat, přijdete však o tlačítka telefonování a světelnou signalizaci. V instalačním programu je tedy možné nainstalovat hned dvě položky, jednu pro myš a druhou pro telefon.



Specialitkou je program pro nastavení signalizace myši při příchozím e-mailu. Nastavit si můžete třeba to, v jakých intervalech má být pošta z programu Mictrosoft Outlook kontrolována a máte také možnost přidat ke světelné signalizaci i zvuk ve formátu .wav nebo .mp3.




Popis a zpracování myši


Myš je celá vyrobena z plastu, většinu plochy tvoří stříbrný nástřik s černými doplňky. Její tvar je velice jednoduchý a lze jej přirovnat k zavřenému "véčkovému" mobilu. Myš je až na vnitřní tlačítka úplně symetrická, a tak ji mohou používat praváci i leváci. Konstrukce myši je dostatečně pevná a přežije i tvrdší pády, napomáhá tomu i velice nízká hmotnost 61 gramů. Rozměrově je velmi malá a připomíná notebookové myši. Při držení je myš díky svému plochému tvaru nezapadne do dlaně, ale musíte ji přidržovat prsty po stranách.



Spodní strana je velice jednoduchá. Optický snímač má slušné rozlišení 1200 DPI a funguje pouze v režimu myši. Pokud telefonujete, je červené podsvícení vypnuto.



Profilové fotografie dobře ukazují tvar myši, která nijak nedodržuje ergonomii, ale spíše je laděna ke své druhé funkci - telefonování.



Kabel je vyveden ze spodní části, navíc je jeho tloušťka velmi malá, takže nepřekáží při pohybu myši ani při telefonování. Na hranách myši jsou prohlubně pro lepší držení a také pohodlnější vyklápění.



Tlačítka mají jistý stisk se slyšitelným cvaknutím mikrospínače. Přiložené programy nastavení tlačítek neřeší, a tak se musíte spolehnout na nastavení operačního systému. Gumové kolečko je celkem malé, jeho pohyb měkký a celkem jistý. Za kolečkem je ještě dioda indikující příchozí volání.



Model
Myš Genius Navigator 380
Rozměry
8,3 (délka) x 4,9 (šířka) x 2,5 (výška) cm
Hmotnost
61 gramů
Materiál
Plast, kolečko z pryže
Počet tlačítek
3 myš + 7 telefon
Typ snímače
Optický
Rozlišení snímání
1200 DPI
Podpora programů
Skype, MSN, Yahoo, GoogleTalk, QQ či AIM
Způsob propojení s PC
USB kabel
Délka kabelu
125 cm