Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Navigator 380 - Telefon a myš v jednom

1.5.2007, Michal Učeň, recenze
Genius Navigator 380 - Telefon a myš v jednom
Telefonování přes Internet nahrazuje klasické pevné linky, ať už díky pohodlnému spojení při práci s počítačem nebo ušetření nákladů za paušál. Výrobci se tak snaží zaujmout novinkami v této oblasti, která se stále vyvíjí a výsledkem jsou celkem zajímavá řešení kombinace s některými periferiemi. V recenzi se podíváme na produkt od firmy Genius, který přišel jako skloubení optické myši a VoIP telefonu.
Kapitoly článku:
  1. Genius Navigator 380 - Telefon a myš v jednom
  2. Telefonování, praxe a závěr
Při prvním spuštění programu na volání je potřeba nastavit, pro které komunikační programy si přejete myš používat. Program navíc sám rozpozná, které z těch podporovaných máte nainstalovány. Podpora zahrnuje prakticky všechny běžnější programy - Skype, MSN, Yahoo! Messenger, Google Talk, AIM a QQ. V případě, že některý z nich nemáte, nebo nemáte vůbec žádný, máte možnost si některý z podporovaných prostřednictvím této nabídky stáhnout.



Program pak vypadá docela podobně jako jiné komunikátory a je až na malé výjimky celý v češtině. V horní liště jsou však navíc ikonky programů, které jsou do ovládání zahrnuty a můžete tak mezi nimi přepínat. Už jste určitě pochopili, že myš nepodporuje jen jednoduché ovládání vybraného komunikačního programu, ale centralizuje ovládání ve vlastním programu. Nechybí však žádná významná funkce, jednoduše si v seznamu vyberete kontakt a spustíte volání, program se pak přepne na volání do konkrétního programu. Při vyklopení do podoby telefonu se navíc automaticky program zobrazí a můžete jej hned začít používat, takže není nutné jej před každým voláním spouštět.



Možné je samozřejmě i vytáčení telefonního čísla, k tomu však už budete muset použít klávesnici nebo myš sklopit do základního tvaru.



V nastavení programu je potřeba si pohrát s volbami zvukových zařízení, které nemusí být po instalaci nastaveny správně. Z ostatních možností nastavení je zajímavá funkce záznamníku, kde si můžete nahrát i vlastní vzkaz. Hovory je také možné zaznamenávat.



Po otevření telefonu máte k dispozici sedm tlačítek pro ovládání komunikačního programu, mikrofon a reproduktor. Malá tlačítka jsou sice doménou mobilních telefonů, kterými se asi výrobce nechal inspirovat, nicméně na volné ploše působí trochu divně. A jelikož jsou prakticky na stejné úrovni s okolní plochou, jejich stisk je obtížný a nepřesný. Preferoval bych raději větší, vystouplá tlačítka.



Funkce tlačítek postačí na pohodlné ovládání, na kruhovém ovladači najdete regulaci hlasitosti, směrové šipky pro pohyb mezi kontakty a potvrzovací tlačítko OK. Níže jsou pak po stranách tlačítka pro zahájení a ukončení hovoru.




Postřehy z praxe


V praxi je myš z hlediska ergonomie podprůměrná, zato kvalita snímání je vzhledem k zaměření na běžného uživatele výborná. Myš sice využívá "jen" optický snímač, ten má ale rozlišení snímání 1200 DPI, kterým se chlubí nejedna herní myš. Při prudších pohybech kurzor odpovídá pohybu, pokud se však budete hodně snažit, nějaké to uskočení z myši dostanete. Snadnému pohybu pomáhá nízká hmotnost, která až hraničí s ovladatelností myši, protože ji v rukách skoro necítíte a větší odpor by tedy neškodil.



Telefonování je dobrá funkce myši, která se dobře ovládá a centralizace všech komunikačních programů může někomu zlepšit přehlednost. Na druhou stranu někoho může obtěžovat instalace dalšího komunikátoru. Kvalita reproduktoru je dobrá a slušné snímání má i mikrofon. Trochu mě zklamala malá tlačítka, nevýhodu vidím také v neslučitelnosti volání a ovládání počítače ve stejný okamžik, což je činnost při komunikaci přes počítač dost důležitá. Cena myši se pohybuje kolem 659 Kč s DPH, která je na optickou myš bez dalších funkcí a přídavných tlačítek trochu nadprůměrná, ovšem když připočteme možnost telefonování, pak je odpovídající. V konečném důsledku se může tato myška hodit uživatelům, kteří často využívají komunikační program k volání přes Internet nebo jako náhradu pevné telefonní linky. Musí se však vzdát současné práce a volání a připravit se na instalaci dalšího programu.



Univerzální držení
Malá tlačítka telefonu
Zajímavé řešení
Nemožné zároveň volat a pracovat s PC
Podpora nejpoužívanějších IM
Nutné instalovat IM od výrobce
Orientační cena viz graf níže

Stále aktuální cena v českých obchodech

Graf ceny produktu Genius Navigator 380 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení myši Genius Navigator 380 děkujeme firmě 100MEGA distribution