Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Genius Wireless WebScroll + NBEye – myška pro notebook

27.8.2003, Zdeněk Kabát, recenze
Genius Wireless WebScroll + NBEye – myška pro notebook
Do ruky se nám dostala jedna speciální myška od Genius. Jedná se o bezdrátovou optickou myš pro notebooky, která navíc dokáže melodií upozornit na příchozí e-mail. Podíval jsem se jí na zoubek…
Kapitoly článku:
Zapojení a dodávaný software

Zapojení myši není žádná věda, navíc pokud používáte Windows XP. Po zapojení přijímače se nejdříve automaticky nainstaluje "Zařízení USB standardu HID", poté "Myš standardu HID" a po stisknutí tlačítka na myši a na přijímači můžete začít vesele rejdit. Pro bezdrátovou komunikaci se vybere jeden z 256 ID kanálů, takže by nemělo vznikat rušení. Zpočátku není myš nabitá, a tak jsem ji píchnul na USB kabel a nechal dobít. Doba prvního nabíjení se udává na 12 až 16 hodin, ale výdrž je poté velice dobrá.

Samozřejmě je poté nutné nainstalovat i vlastní ovladače společnosti Genius a dodávaný software, což obojí najdete na přiloženém CD. I toto je bezproblémové a instalátor přidá do vlastností myši vlastní záložky. Zde jsou screenshoty z nastavení myši a několik komentářů:



Obr. 7 – 12 – Nastavení ovladačů myši
Klikněte pro zvětšení


Za prvé přidá tento kontrolní panel ikonku do lišty, což usnadňuje přístup a rychlé nastavení. Kromě standardního nastavení rychlosti skrolování, "skákání" kurzoru na aktivní tlačítka, propojení dolní se spodní a pravé s levou hranou (myší se po projetí horní hrany objeví na spodní apod.), rychlosti pohybu kurzoru, rychlosti dvojkliku a ostatních běžných věcí lze upravit i orientaci a přiřadit funkce k jednotlivým tlačítkům.

Levé tlačítko má svou funkci uzamčenou, u pravého tlačítka a kolečka ji lze měnit. Na výběr je např. dvojklik, zoom, Alt, Ctrl, Shift, šipky, kopírovací operace, správa oken (minimalizace, maximalizace, zavření), ale hlavně Auto-Panning a EasyJump. Auto-Panning je plynulé skrolování, jež snad není ani třeba popisovat a EasyJump je specialita Geniusu, která dovoluje následující nastavení:


Obr. 13 – Nastavení tlačítka EasyJump
Klikněte pro zvětšení


Po stisku kolečka se pak objeví kroužek s volbami, kde jich je sedm pevně daných a osmá volitelná. Dané možnosti jsou zavření okna, skok na vertikální a horizontální lištu, Auto-Panning, ovládací panel, otevření nabídky Start a otevření okna s nápovědou. Za krátkou dobu používání myši mi EasyJump sice nepřešel do krve, ale začal se mi líbit. Dalo by se říci, že částečně nahrazuje absenci více tlačítek.


MailChecker 1.3

Dalším přikládaným programem, který je také klíčem ke "speakeru" na přijímači, je MailChecker. Myška má totiž s asistencí software funkci oznamování příchozích mailů. Stačí v programu MailChecker 1.3 nastavit parametry pro přístup k POP3 serverům, přidat několik účtů a když se objeví nová pošta, začne již přijímač hrát. Zde jsou okna programu:



Obr. 14 - 17 – Nastavení programu MailChecker 1.3
Klikněte pro zvětšení


Stejně jako natavení myši, i MailChecker přidá ikonku do lišty, kde k ní lze rychle přistupovat. Nastavit si můžete interval kontroly POP3 serverů, délku hraní melodie a samozřejmě vybrat "skladbu". Toto dávám to uvozovek, protože ve skutečnosti zní přijímač jako dětská chroptítka, ale svému účelu poslouží. Zároveň se může objevit i okno oznamující nový mail. Na třetí kartě lze určit, u jakých příchozích mailů bude zařízení hrát, příp. určit rozdílnou hudbu k odesilatelům.


Optika, bezdrát a praxe

A nyní se již podíváme, s jakými úskalími jsem se setkal při používání myši, ale také, co mě potěšilo. Optický senzor asi tak odpovídá celkovému zaměření myši. Je relativně přesný, ale na optiku, kterou poskytuje např. Logitech MX, zdaleka nemá. Ovšem při práci ve Photoshopu jsem s ním neměl problémy, stejně tak v Hledání min :). V manuálu upozorňují, že myš nepracuje na skle, zrcadle, lesklém kovu či černém sametu, což jsem si vzápětí ověřil. Ovšem je nutné myšku používat na hladkém povrchu, což může být někdy vzhledem ke kombinaci s notebookem problém.

Bezdrát fungoval také bez problémů. U notebooku se předpokládá, že myš bude vždy pouze pár centimetrů, nejvíce metr od přijímače a do této vzdálenosti je komunikace výborná. Zkoušel jsem, jak daleko to ještě bezdrát zvládne a tři metry od přijímače s přímou viditelností či dva metry s malou překážkou technologie zvládne. Dále už se začíná kurzor při pohybu sekat.


Obr. 18 – Naše myška zepředu…
Klikněte pro zvětšení


Obr. 19 - … a zezadu
Klikněte pro zvětšení

A nakonec přidám pár zkušeností z vlastního používání. Pokud myš nějakou dobu necháte bez pohybu, přejde optika do standby módu, takže při opětovném pohybu narazíte tak na sekundovou prodlevu a někdy myš přeskočí. Kurzor někdy skočí i při normálním používání, ale není to tak žhavé, abych to nazval záporem. Co mě ovšem nepotěšilo je skrolování, které není úplně ideální. Ideální rychlosti jsem nastavil na dva řádky při jednom "cvaknutí", ale trochu mi chybělo zrychlování při rychlém pohybu kolečka, kterým jsou vybaveny myši Microsoftu. Při skrolování sebou ale obrazovka docela často trhala a plynulým ho jistě nazvat nelze.

Podobný problém je u funkce Auto-Panning, která má pouze dvě rychlosti a mě příliš nevyhovovala. Kombinace těchto dvou neduhů mě často vedla k použití postranní lišty, což je krok zpět. Po dvou dnech jsem si zvyknul na malé rozměry a začal Wireless WebScroll+NBEye poměrně mrštně používat. Poslední poznámka míří k MailCheckeru, u kterého se občas nerozezněla melodie, jen se objevilo okno s oznámením.