Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ghost a Smog: boj o střední třídu

3.8.2010, Michal Huspeka, recenze
Ghost a Smog: boj o střední třídu
Do dnešního testu jsme pro vás vybrali dva typické zástupce herních myší z "lepší společnosti". Jedná se o 1ms kousky s vysokým dpi, výbornými senzory a množstvím tlačítek, oba jsou navíc za přibližně stejnou cenu. Jak tedy dopadne jejich přímé srovnání?

Ovládací software


Dodaný software se od toho, který byl použit u předešlého modelu, po grafické stránce značně liší. Dostal trochu futuristický vzhled ve stylu Drag&Drop (táhni a pusť) pro jednoduché ovládání a hlavně se zbavil té křiklavě žluté barvy. Nově se objevila i lokalizace do češtiny, i když chybičky se najdou, např. nelogicky umístěné "Barva profilu" nebo názvy maker "empty" - prázdný. Vše podstatné je ale přeloženo a bez problémů použitelné a ovladatelné.


Základní menu
- klikněte pro zvětšení -

V základním menu je uprostřed obrázek myši a kolem jsou graficky znázorněna všechna tlačítka. Po najetí kurzorem na jakýkoliv symbol tlačítka vám středový obrázek zobrazí pěknou animaci konkrétního tlačítka. Jednotlivé profily, které se v základním nastavení přepínají programovatelným tlačítkem na pravé straně myši, lze tvořit právě v tomto základním menu.

Napřed si klepnutím na jeden z profilů vybereme ten, který budeme upravovat. Tím se vybraný profil označí červeně. Jeho barevné označení, které bude následně zobrazovat nápis GHOST na hřbetu myši, vybereme klepnutím na tlačítko "Barva". Tím se otevře paleta s 27 odstíny. Pokud nechceme, aby nápis svítil, můžeme použít černou barvu.



Dalším krokem je úprava profilu. V roletovém menu vlevo máme na výběr nepřeberné množství funkcí (zahrnuje např. i poštu, IE, klávesy Shift, Alt, Ctrl a Enter, Ukončit program atd.), které lze konkrétnímu tlačítku přiřadit pouhým přetažením symbolu funkce na obrázek tlačítka - Drag&Drop.

Další okno umožňuje tvorbu maker. To probíhá velice intuitivně a opět platí, že vytvořená makra z roletového menu na pravé straně lze přetažením přiřadit konkrétnímu tlačítku myši.


Editace makra
- klikněte pro zvětšení -

Dalším oknem je nastavení citlivosti. Zde jsou k dispozici 4 profily, které se následně přepínají kolébkovým přepínačem na hřbetu myši. Konkrétní profil, který chceme upravovat, si vybereme klepnutím na jeho symbol (viz obrázek).


Nastavení citlivosti dpi pro jednotlivé profily

Samozřejmostí je nezávislé nastavení obou os a pro každý profil máme také možnost nastavit odezvu (zde "Frekvence zpráv") v rozsahu 125 - 1000 ms.

Předposlední záložkou je Rolování, neboli nastavení rychlosti středového kolečka pro oba směry.


Nastavení rychlosti skrolování středového kolečka

Poslední záložkou je Windows, což není nic jiného, než spuštění standardního nastavení myši v ovládacích panelech OS Windows.


Test odezvy


Pro otestování správnosti nastavení frekvence jsme použili nástroj Direct Input Mouse Rate. Pomocí něho jsme ověřili minimální a maximální hodnoty nastavení a přesnost výsledných hodnot.

Nastavená hodnota 125 Hz
Nastavená hodnota 1000 Hz

Hodnoty odpovídají nastaveným parametrům a výrobce tak přesně splnil, co slibuje, 1 ms není pro tuto myš problémem.

Nyní již přejděme k druhému zástupci v testu, čeká na nás Ozone Smog.