Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Aivia Neon: s myší ve vzduchu

12.7.2013, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Aivia Neon: s myší ve vzduchu
Tématem dnešní recenze bude počítačová myš a prezentační zařízení v jednom, a to konkrétně Aivia Neon od společnosti Gigabyte. Jedná se o zařízení, které budeme moci používat klasicky na stole, ale také jen tak v prostoru, kde přije vhod i laserové ukazovátko.
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte Aivia Neon
  2. Nastavení myši
  3. Zkušenosti z provozu a závěr

Zkušenosti z provozu


Aivia Neon je dobře stavěné zařízení, takže na jeho provedení a materiály si obecně nemohu stěžovat. Nicméně z hlediska ergonomie, pokud o něm uvažujeme jako o myši, není nejlepší, za což může především značně zúžená zadní část, kvůli níž musíme dávat prsty moc k sobě. Ovšem právě díky ní bude Neon možné snadno držet v ruce a používat v režimu air-mouse.




- takto se Aivia Neon drží v režimu air-mouse


Co se týče tlačítek, kolečko mi naprosto vyhovovalo díky svému pogumovanému povrchu, jemnému krokování, tichému chodu a přiměřenému odporu při stisku. Hlavní tlačítka však měla na můj vkus příliš lehký stisk, kvůli čemuž jsem je jednak mačkal omylem a potom se také neochotně vracela do výchozí polohy, což je znát především při dvojkliku.

Laserový senzor pracoval spolehlivě nejen na podložce, ale také na dřevěném stole, mé vlastní noze, na tričku i bílém papíru. Problémy mu dělají až lesklé materiály, sklo a na zrcadle se už pochopitelně vůbec nechytá. Pokud ale nenajdete vhodný povrch, tak nezoufejte, ještě je tu zmíněný režim air-mouse.

Stačí myš chytit tak, jak ukazuje výše uvedená fotografie. Pak budete mít ukazováček na místě spodního tlačítka režimu air-mouse a to musíte držet, aby se ukazatel pohyboval. Pak stači s myší pohybovat (či jen naklápět) v horizontálním či vertikálním směru, přičemž ukazatel bude tyto pohyby sledovat. Další možností je ještě kroutit zápěstím po směru hodinových ručiček (ukazatel míří dolů) nebo proti směru (ukazatel jde nahoru). Bude to chtít trochu cviku, abyste s takto ovládaným ukazatelem byli přesní.

Především je problém ten, že i když není vcelku problém ukazatel umístit i na malou ikonku, tak je pak těžké s myší necuknout při opětovném pouštění tlačítka air-mouse nebo stisku jiného tlačítka. Gigabyte se nám to snaží usnadnit tím, že ukazatel na malé pohyby nereaguje, a tak jsem po pár minutách získal při ovládání v režimu air-mouse jistotu. Stále bych ale takové ovládání ani náhodou neměnil za klasickou myš na podložce, ovšem air-mouse samozřejmě nemá ambice ji nahrazovat.

Baterie s magnetickým dobíjecím mechanismem využívajícím samotný USB transmitter má na jedno dobití vydržet po více jak jeden měsíc, takže nám se ji v průběhu testování vybít nepodařilo. Pro dobití je tak třeba připojit transmitter do příslušného doku v myši a počkat, až modrá kontrolka vedle levého tlačítka přestane blikat a rozsvítí se. Nicméně to může trvat déle, než je vhodné, a tak Gigabyte rovněž uvádí, že stačí napájení ponechat zapnuté jen 10 minut, aby nám energie vystačila na další 3 hodiny provozu. USB transmitter má k tomu pozlacené kontakty, takže jej můžeme ponechat v portu notebooku a myš na něj pouze s pomocí magnetů ze strany přichytit. Podmínkou je mít tento port v určité výšce (dok v myši má však asi 8mm toleranci výšky) a nejlépe na pravé straně. Nicméně pokud to nepůjde, stále můžete využít dodávaný prodlužovací kabel.

Funkce Aivia Painter a Free Scrolling byly popsány již v předchozí kapitole. Jde o velmi jednoduché, ale užitečné funkce, přičemž Free Scrolling bohužel nefunguje ve všech aplikacích pro rolování do stran. V těch "mainstreamových" byste ale neměli mít problém (MS Office). Nakonec tu máme červené laserové ukazovátko, jehož výkon postačí na využití v místnostech na několik metrů. Dosah bezdrátového rozhraní je dle specifikací až 15 metrů. Osobně jsem si ověřil 10 metrů, a to i přes jednu tenkou stěnu.





A nakonec tedy odezva, která dle utility Mouse Rate Checker dle očekávání odpovídala klasice kancelářských myší - 125 Hz. CM Storm Test Utility jako obvykle udávala v průměru odezvu o něco menší, a to kolem 115 Hz. Zde je tedy vše v pořádku.


Závěrečné hodnocení


Gigabyte Aivia Neon je zajímavá periferie, a to myš a prezentační zařízení v jednom, na níž je zajímavý především režim air-mouse. Jde o dobře zpracované zařízení z kvalitních materiálů, k jehož ovladacím prvkům nemám námitek, tedy až na hlavní tlačítka, jež měla příliš lehký stisk. Z hlediska ergonomie jde o vhodný kompromis, který bylo nutné učinit proto, aby se Neon dal použít jako klasická myš i jako air-mouse.





Tři tlačítka na vrchu zde reprezentují tři speciální funkce. Jednak je to funkce Free Scrolling pro rychlé rolování pomocí pohybů samotné myši, což funguje i v režimu air-mouse a do stran, ale bohužel ne ve všech aplikacích. Pak tu máme Aivia Painter, která nám umožní obrazovku dočasně pokreslit červenou tužkou nebo označit žlutým oválem, přičemž obě tyto funkce vyžadují instalaci Aivia Neon Software. Poslední je pak laserové ukazovátko.

Všechny tyto funkce však zastiňuje režim air-mouse, díky němuž budeme moci snadno ovládat ukazatel myši pohybem Neonu v prostoru, což je už po chvilce cviku snadné i celkem rychlé. Klasická myš je sice stále lepší, ovšem tak je nám zase bez vhodného povrchu k ničemu, zatímco air-mouse nepotřebuje povrch vůbec žádný. Nakonec si Gigabyte připravil speciální USB transmitter, jenž umožní snadné dobíjení díky dvěma pozlaceným kontaktům, ovšem k tomu je zapotřebí mít notebook a vhodně usazený port, jinak bude třeba použít kabel.


Plusy


+ Dobré zpracování, kvalitní materiály
+ Free Scrolling, Aivia Painter, laserové ukazovátko
+ Ovládání ukazatele v režimu air-mouse
+ Bezdrátové rozhraní
+ Snadné dobíjení
+ Cestovní pouzdro
 
 

Minusy


- Hlavní tlačítka mají příliš lehký stisk
- Ergonomie musela ustoupit možnosti dvojího použití
- Vyšší cena
- Rolování do stran nefunguje všude
 
 
Cena v době testování: cca 1.800 Kč (90 USD)
 
 
Za zapůjčení Gigabyte Aivia Neon děkujeme Gigabyte.

 
 
---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Gigabyte Aivia Neon is a very interesting device, basically a presenter mouse with some cool functions, such as the air-mouse mode. The device itself is well made of quality materials and I also liked its buttons and wheel, but with two big exceptions - the main buttons. These have too light operating force. Ergonomics is in this case about compromises, since it was necessary to create the device in such a way that would make it usable in a classical way and also as an air-mouse.

On the top of Neon there are three special buttons representing three functions. First, there is Free Scrolling function that allows us to scroll fast through documents and webpages even in the air-mouse mode and also horizontally (but not in all apps). Next, there is Aivia Painter providing us with three tools for drawing over the screen. These two functions require Aivia Neon Software to be installed. The last one is a classical red laser pointer.

All these functions are in my opinion outshined by the already mentioned air-mouse mode which allows us to control the mouse pointer from the air. At first it looks difficult, but after a while of practice one can get used to it and control the pointer fast. Classic computer mouse is still better, but it requires some sort of surface, while the air-mouse does not. And finally there is a special USB transmitter with two golden contacts for easy and fast recharging. One needs to use it with laptop with conveniently positioned USB port, otherwise it would be necessary to use the supplied cable.
Jak hodnotíte zařízení Gigabyte Aivia Neon?
V anketě šlo hlasovat od 12.7.2013 do 30.7.2014. Počet hlasujících: 5
Výborné20 %
Průměrné60 %
Špatné20 %