Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
9.3.2012, Jan Vítek, recenze
V průběhu loňského podzimu společnost Gigabyte představila klávesnici Force K3, kterou označila za herní. My se dnes podíváme, zda si Force K3 zařazení do takové kategorie vůbec zaslouží, neboť její specifikace o tom zrovna nesvědčí.
Misacek (28) | 9.3.201210:33
Dobrý den, redakce

chci se zeptat, dle vašeho dojmu, má ta klávesnice, při své ceně, smysl jako robustnější a potenciálně spolehlivější náhrada za nějaký model za dvě stě, nebo ne? Vypadá hezky, ale píše se na tom nějak výrazně líp než na slušné obyčejné klávesnici? Případně, pokud klávesnici za tyto peníze, lze je investovat lépe? ­(Pozn.: Herní fce nevyužiji, hlavní je pro mě pohodlnost psaní a kvalita zpracování ­(výdrž, materiál, spolehlivost...­)­).

Díky
MJ
Odpovědět0  0
Jan Vítek (3359) | 9.3.201211:21
Zdravím, tak zrovna na psaní bych si určitě vybral jinou klávesnici, a to kvůli hmatové odezvě, jak píšu v recenzi. Řekl bych, že lepší práci pak odvede i základní klávesnice od Logitechu nebo Microsoftu. A vůbec nejlepší na psaní je stará dobrá mechanická rachotina IBM model M, pokud někde seženete :)
Odpovědět1  0
Kotty (36) | 9.3.201212:19
Dobrý den,

pokud hledáte kvalitní a robustní klávesnici na psaní a s dobrou odezvou, pak nezbývá než si připlatit a vzít klávesnici s mechanickými spínači. Buď jak tu autor článku zmiňoval vzít IBM Model M, v případě že vám nevadí opravdu industriální design. Z novějších bych se pak poohlédl po klávesnicích s Cherry MX <barva> spínači, pro psaní jsou pak konkrétně nejvhodnější Cherry MX Blue spínače. Rozepisovat se tu o tom, co jaké výhody a nevýhody mechanické spínače, respektive jejich jednoltivé typy mají by bylo na dlouho ­(celkem zajímavé téma pro článek zde na SHW, nemyslíte?­), proto jen odkážu na pěkný článek v angličtině ­- http:­/­/www.overclock.net­/t­/491752­/mechanical­-keyboard­-guide.
Jediný problém s mechanickými klávesami je jejich dostupnost na našem trhu. Víceméně jediné jsou K60­/K90 od Corsairu, 6Gv2­/7G od SteelSeries a BlackWidow od Razeru, z nichž jen poslední jmenovaná má modré spínače, naneštěstí není designově tak střídmá ­(věc vkusu­) a kvalita produktů od Razeru je spíše průměrná. Dobré a opravdu kvalitní klávesnice vyrábí Filco, WASD Keyboard , DAS Keyboard, Leopold či Ducky. Bohužel s výjimkou DAS Keyboard, které se dají objednat z Německa, se musí za nemalé peníze zaslat z USA, navíc často bez záruky, takže to nedoporučuji. Snad se to časem zlepší, možná mezitím s nečím příjde Logitech jehož distribuce je v ČR bezproblémová.
Odpovědět2  0
Misacek (28) | 12.3.201213:05
Díky... O mechanických klávesnicích vím, ale jsou to hrozné peníze. Ten nejlevnější Razer je za 1,700, a ty z ciziny jsou všechny přes 2,000 bez dopravy. Řekněme, že bych se musel omezit na membránové klávesnice; je potom nějaký výrazný rozdíl mezi obyčejným Microsoftem nebo Logitechem a nějakým lepším modelem jako třeba MS SideWinder X4? Těch 1,000 co poslední jmenovaná stojí je tak asi limit toho, co jsem ochoten do klávesnice dát.

Ještě jednou díky
MJ
Odpovědět0  0
Kotty (36) | 13.3.201212:27
I u membránových klávesnic jsou určité rozdíly, ať už se jedná o zpětnou odezvu kláves, KRO ­(Key rollover­), nehledě na ergonomii, kvalitu zpracování a výbavu. Sidewinder X4 shodou okolností vlastním a za sebe ji mohu doporučit. Zpracování je na výbornou ­(ale ten lesklý plast si mohli odpustit­), klávesy mají priměřeně tuhý stisk a jejich zdvih je střední ­(což ale nemusí vyhovovat každému­), navíc podporuje 17­-KRO ­(důležité spíše pro hráče­) a podsvícení se čas od času hodí. Opora pro zápěstí tu ale spíše překáží, v tomhle směru jsou mnohem lepší K350 od Logitechu nebo 4000 Ergonomic od MS. Nicméně každý máme odlišné nároky na pohodlné psaní, tudíž je nejlepší vyzkoušet si různé klávesnice někde v obchodech ­(např. showroom v alfě nebo czc­).
Odpovědět0  0
Czudik | 9.3.20125:42
Je to jen můj názor, ale ja nepotřebuju profily a serepetičky. Stačí mi když zmáčknete směrové šipky a do toho mezerník. Vše funguje, až na maličkost kterou je jedna nefunkční strana. To si tak hrajete na pc auta a nemůžete zatáčet. Umí to tato klávesnice? pokud ano asi ji vezmu. Díky
Odpovědět1  0
Jan Vítek (3359) | 9.3.20129:20
V tomhle je stejná jako kterákoliv jiná klávesnice za 150 Kč, tzn. žádný anti­-ghosting
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.