Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GTX 560Ti: karta s povolením zabíjet

7.2.2011, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GTX 560Ti: karta s povolením zabíjet
V dnešní recenzi se podíváme na nejrychlejší GeForce GTX 560Ti na trhu. Tato karta k nám přichází z dílen Gigabyte a má ambice na to, aby pořádně zatopila Radeonu HD 6950, který disponuje novou architekturou AMD.
GeForce GTX 560Ti SO je speciální edicí společnosti Gigabyte, takže od ní můžeme čekat něco speciálního. Na první pohled je jasné, že karta je vybavena dvouslotovým chladičem s dvěma větráky.







Tento chladič WindForce 2 známe již z předešlých edic grafických karet Gigabyte, takže jej nemusíme nijak zvlášť představovat. Vyznačuje se velmi slušným chladicím výkonem a poměrně tichým chodem.





Super OverClock edice pracuje na špičkových taktech 1 GHz pro jádro GF114, což je pro GeForce GTX 560Ti (a nejen pro ni) absolutní rekord produkční karty. Vysoký takt jádra je podpořen vyššími takty pamětí GDDR5 na 4580 MHz efektivně. To je pro Nvidii a její čipy také nezvykle vysoká hodnota. Čipy Nvidia potažmo paměťový řadič mají obecně problém s provozováním GDDR5 pamětí na vysokých taktech, ale na druhou stranu jsou to hodnoty dostatečné, aby v této oblasti nebyly nijak limitovány. Vše nahrazuje u vyšších modelů širší sběrnice.





Zadní strana odhaluje čip NEC/TOKIN proadlizer, který se má starat o stabilitu napájení a nahrazuje až několik desítek obyčejných kondenzátorů. To má za následek jednak vyšší životnost karty a jednak nezanedbatelnou úsporu. Pro speciální edice karet, které pracují na podstatně vyšším taktu než referenční verze, je proadlizer už dnes skoro nutností.








GeForce GTX 560Ti má k dispozici dvojici DVI a mini HDMI výstup, což by mělo stačit každému, ale alespoň jeden DisplayPort by se zde jistě hodil pro novější monitory. Dual-link DVI ovšem ještě není žádnou omezující vlastností pro naprostou většinu monitorů pracujících v běžném rozlišení s běžným barevným rozsahem.





Přetaktování





Gigabyte nabízí pro přetaktování svou utilitu, která je velmi podobná oblíbenému programu MSI Afterburner, jež se stal jakýmsi standardem pro přetaktování grafických karet. Zde musím podotknout, že utilita OC Guru se mi vzhledově líbí více a je dobře, že společnost vsadila na účelnost a nikoli kolotočové efekty.





Bohužel grafická karta GeForce GTX 460Ti SO byla předprodukční verzí a prošla si před naším testem několika redakcemi, které této kartě daly pořádně zabrat, a tak jsem byl ve výsledku velmi rád, že karta prošla testy alespoň na základních frekvencích. Přetaktování shazovalo konstantně ovladače karty. Gigabyte slíbil dodat pro opravu reputace prodejní vzorek, takže si situaci pak znovu popíšeme.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.