Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GeForce GTX 580 Super OverClock

31.5.2011, Petr Štefek, recenze
Gigabyte GeForce GTX 580 Super OverClock
GeForce GTX 580 jsme již na testech měli, ale dnes se podíváme na speciální edici Super OverClock z dílen Gigabyte, která posunuje výkony této grafiky ještě výše na pomyslném žebříčku jednojádrových karet.
Speciální edice Super OverClock je typická svým aktivním chladičem s trojicí větráků, které mají za úkol chladit poměrně náročné jádro GF110.



Karta je vybavena kromě běžného vybavení také utilitami pro přetaktování.








Jádro pracuje v tomto případě na slušných 855 MHz a od přetaktování jsem neočekával příliš, o to větší bylo mé překvapení. Při přetaktování jsem dosáhl zkušebně 898 MHz bez zvyšování napětí na jádru, což je velmi pěkný výsledek. Po zvýšení napětí na jádru na 1.15 V (rozumná hodnota) šlo kartu přetaktovat beze ztráty kytičky na skvělých 950 MHz, což je prozatím nejlepší hodnota pro GTX 580, s jakou jsem měl tu čest bez úprav chlazení.

Paměti GDDR5 jsou na tom o něco hůře, ale jejich maximem byla frekvence 4780 MHz, což je také velmi slušné. Nárůst výkonu u takto přetaktované grafické karty bude ve velmi vysokých rozlišeních velmi patrný. Spotřeba je ale jiná pohádka a celá sestava se pochlubila 488 W, což je zhruba o 45 W více než při standardních taktech.





Chladič edice SOC je také při zátěži velmi tichý a nijak neobtěžuje ani při dlouhodobém hraní. Po přetaktování se otáčky větráku zvýší, ale stále se jedná o přiměřenou hlučnost, která vás nebude nutit přemýšlet, zda jste udělali touto koupí dobře. Teploty se nepřehoupnou přes 90 stupňů, což je u karty této spotřeby akceptovatelné.





Výstupy karty tvoří dva DVI výstupy a jeden Display Port, což není mnoho, ale pro hráče tyto výstupy stačí a můžete na nich provozovat až trojicí monitorů.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.