Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GM-M8000: jako duch

19.6.2009, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GM-M8000: jako duch
Do rukou se nám dostala nová herní myška od společnosti Gigabyte, která nese nejvyšší modelové označení z nabídky firmy. Výrobce u ní zmiňuje především GHOST Engine pro programování jejích tlačítek a také vysokou citlivost 4000 dpi. Co však nabízí dalšího?
Kapitoly článku:
  1. Gigabyte GM-M8000: jako duch
  2. Zkušenosti z provozu a závěr

GHOST Engine


Po spuštění instalačního programu jsou nám nabídnuty dvě možnosti - instalace samotného GHOST Engine Software a pak instalace ovladače kolečka. Využijeme tedy obě možnosti.



GHOST Engine se ukáže po nainstalování se svými čtyřmi záložkami a křiklavě žlutým uživatelským rozhraním. Záložky tu jsou ovšem v podstatě jen tři - Button, Sensitivity a Scrolling. Windows nám pouze otevře standardní nastavení myši systémů Windows.



Na první záložce Button můžeme provést úpravu funkcí jednotlivých tlačítek, ovšem ne všech. Speciální funkce lze přiřadit pouze stisku kolečka, jeho naklopení doleva a doprava a pak dvou tlačítek na levé straně. Hlavní tlačítka myši, přepínač dpi a profilů tedy nelze pomocí teto aplikace využít jinak než ke svým původním účelům.

Dále si tu můžeme přepínat mezi profily díky třem indikátorům nad obrázkem myši. Ta na to ihned reaguje a změnou barvy loga GIGABYTE nám to také oznámí. Ovšem naopak to s použitím speciálního tlačítka na myši nefunguje.



V záložce Sensitivity lze upravit rozlišení senzoru a upravit výchozí nastavení dpi. To je nám dovoleno po krocích 100 dpi od 400 do 4000 a můžeme si také toto upravit pro obě osy zvlášť. Nechybí také úprava dotazovací frekvence od 125 do 1000 Hz.



Poslední záložka Scrolling se týká pouze nastavení rychlosti rolování kolečka v obou směrech - vertikálním i horizontálním. To je ostatně běžná funkce známá i klasického nastavení myši v možnostech operačního systému. A kde jsou tedy ona makra?



Ta se skrývají hned v první záložce v nabídce různých přednastavených funkcí. Zvolíme si tam tedy Macro Edit a vyskočí na nás příslušné okno, kde máme v levé části vypsána již hotová makra a v pravé je můžeme tvořit. Děje se tak naprosto klasicky pomocí tlačítka Record, po jehož stisku začne aplikace zaznamenávat cokoliv stiskneme na klávesnici, či na myši. Není problém tvořit kombinace kláves, protože jsou zaznamenávány stisky i uvolnění, mezi ty můžeme vkládat časové prodlevy a také tu jsou dvě speciální funkce.

"Re-pressing to stop" nám dovolí to, aby se makro opakovalo do té doby, než opětovně stiskneme přiřazené tlačítko a při "Release to stop" se makro bude opakovat, dokud stisknuté tlačítko neuvolníme. To jsou velmi užitečné funkce, jež se nejednomu uživateli budou velmi hodit.

Nyní se podíváme, co nám o dotazovací frekvenci řekne Mouse Rate Checker. Co se týče nastavení pomocí GHOST, to opravdu funguje a při volbě 125 Hz je tomu skutečně tak. Nejvyšší nastavení 1000 Hz však příliš nefunguje a pak myš ukazuje průměrně 600 Hz, což ale bohatě stačí. Je také znát, že frekvence klesá s nepřímou úměrou k tomu, jak s moc s myší pohybujete. Testována byla mimochodem na počítačích se systémy Windows XP SP3 i Windows 7 Build 7100.




Zkušenosti z provozu


S GM-M8000 jsem při testování nezaznamenal jediný problém, jenž by stál za zmínku. Do ruky padne jako ulitá, ovšem nebude se zrovna zamlouvat tomu, kdo má kratší prsty, je zvyklý na myši notebookového typu, nebo si rád s nimi při jemnější práci pohrává mezi prsty. Tento model přímo vyžaduje, abyste s ním hýbali pomocí celého zápěstí, což je dáno rovněž jeho tvarem snažícím se co nejlépe kopírovat tvar ruky.

Tlačítka ozývající se jemným a ostrým cvaknutím mají dle mého názoru adekvátní tuhost, takže byste je neměli mačkat omylem, ani na ně jít s kladivem. To platí pro všechny. Kolečko má jemné a téměř neslyšné krokování a díky výstupkům na gumovém potahu se s ním také pracuje velmi příjemně. Funkčnost jsme si již dostatečně popsali dříve, takže jen zmíním, že přiřaditelné funkce a makra rozhodně dokáží zpříjemnit den, nastavení dpi je rychlé a také přepínání mezi třemi módy je užitečné, ovšem zde si už musí každý říci sám, zda a na co mu takové funkce budou dobré.

Co se týče praktického využití, tak myšku jsem zkoušel klasicky v oblíbeném Counter Strike, v němž se mi líbila především velká přesnost senzoru i na problematickém povrchu, kde mají jiné modely problémy. Myšce zde nevadí ani lesklý materiál, i když na zrcadle samozřejmě moc nepochodíte. Dále teflony se odměnily svým lehkým skluzem, což je při hraní velmi znát a co se týče závaží, ta jsem osobně nevyužil, protože základní hmotnost 145 gramů mi připadla akurátní.


Závěrečné hodnocení


Vše důležité o Gigabyte GM-M8000 bylo již řečeno, a tak zbývá jen shrnutí. Jde o nejvyšší model z produktové řady herních myší Gigabyte, jenž rozhodně má co nabídnout - kvalitní zpracování, speciální tlačítka s možností přiřazení maker, tři různé snadno přepínatelné módy, stejně tak snadno přepínatelné rozlišení ve čtyřech krocích, možnost úpravy hmotnosti pomocí závaží a také dobře zpracovaná a snadno dostupná tlačítka s jistým stiskem a adekvátním odporem.



Co se týče senzoru, ten nabízí rozlišení 400 - 4000 dpi a především výborné vlastnosti i na problematickém povrchu, kde jiné modely selhávají. Není tak problém s myší pracovat stylem "per pixel" užitečným v grafických editorech a stejně tak není problém ve hrách dobře zamířit na cíl, k čemuž napomáhají také kvalitní teflony s lehkým skluzem.

Software GHOST Engine se sice snaží zaujmout také křiklavým GUI, ale rozhodně to není přehnané a už vůbec ne na úkor funkčnosti. Navolit si lze téměř vše, i když není možné změnit nastavení veškerých tlačítek, což by se leckomu mohlo hodit. Makra se ale nastavují intuitivně v přátelském prostředí, takže zde je další plus. Cenově tato myš vychází jako spíše dražší, ale dle mého názoru to vyrovnává tím, co nám jako uživatelům nabídne.


kvalitní zpracování
nelze upravit funkce všech tlačítek
dobrá funkčnost + makra
nevhodná pro leváky
citlivý senzor s vysokým rozlišením
nelokalizovaný software
úprava hmotnosti pomocí závaží
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 950 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte GM-M8000 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení myši Gigabyte GM-M8000 děkujeme společnosti Gigabyte


---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

What is there left to say, is the final conclusion. Gigabyte GM-M8000 is the highest model among Gigabyte's gaming mice line and it certainly has a lot to offer: quality design, special buttons with assignable functions or macros, three easily switchable modes, also easily switchable resolution in four steps, possibility to change its weight and also well-designed buttons with appropriate pressure resistance which are easy to reach.

The mouse's sensor offers resolution from 400 to 4000 dpi and especially good ability to work even on problematic surfaces where other mice fail. In result it is no problem to work in graphics editors using "per pixel" style as well as it is no problem to aim at your target in games, which is also the merit of quality teflons.

Software GHOST Engine tries to catch one's eye with is striking yellow GUI, but that is not that extreme and more importanly, there are lots of functions to use and settings to set. However, it is not possible to change the functions of all the buttons, which someone may find limiting, but there is a usable macro editor with friendly interface. Considering the mouse's price, it is rather high, but that is settled thanks to available functions and the overall quality of this product.=



Vývoj ceny testovaného produktu: