Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GZ-M3: skříň pro nenáročné

7.6.2007, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GZ-M3: skříň pro nenáročné
Dnes si odpočineme od velkých a těžkých middle a bigtowerů a zaměříme se na něco menšího, lehčího a levnějšího. Tím bude skříňka Gigabyte GZ-M3 pro základní desky Micro ATX, která je pro uživatele netoužící pro rozrostlých sestavách, ale spíše po něčem menším.
Skříň tedy otevřeme jednoduše vysunutím levé bočnice dozadu a poté se nám otevře nepřekvapivý pohled do jejích útrob.


- klikněte pro zvětšení -



Pozice zdroje je podpořena pomocí říms nad trayem a také zadní panel jej dokáže podpořit i jinak než šrouby. Ventilátor je napájen pomocí dlouhého kabelu zakončeného třípinovým konektorem do základní desky. Dále si můžeme všimnout ještě čtyřech záslepek, které je zapotřebí vylomit. Toto je v podstatě průvodním znakem levných skříni.




V přední části si můžeme prohlédnout pozice pro mechaniky a pevné disky. Těch je zde celkem šest a jsou rozděleny po dvou mezi šachty pro 5,25“ zařízení, externí 3,5“ zařízení a koš pro dva pevné disky. Vzhledem k tomu, že do útrob skříně nelze přistoupit zprava, pak mohou externí zařízení být připevněny pouze z jedné strany pomocí klasických šroubků. S pevnými disky se to však má trošku jinak, neboť jejich koš je výjimatelný. K tomu je zapotřebí odšroubovat celkem tři šroubky s hrubým závitem – dva přidržují koš k horní konstrukci a jeden zespodu k přednímu panelu.



Ve spodní části máme další pozici pro 80/92mm ventilátor s podobně zpracovaným roštem jako má zadní ventilátor. Avšak zde je tento rošt zcela zbytečný, protože se z této strany se do lopatek nemůže nic zamotat. Co se týče kabelů, pak na nich je potěšitelné, že je možné je zcela odpojit, což se hodí v případě, že nehodláte přední porty využít. USB konektory jsou standardní a audio konektory má skříň vyvedené celkem dva – jeden standardu AC’97 a jeden HD Audio. Na žluto-černém kabelu byl rovněž na přední panel vyveden PC Speaker a dále všechny ostatní potřebné vodiče k předním tlačitkům a LED.



Přední plastový panel lze sejmout, ale dostat se k plastovým sloupkům, jež ho drží na místě, není snadné. Nicméně se nakonec můžeme podívat i na tuto část skříně. Zde vidíme, že na místě stále zůstala jedna záslepka 5,25“ šachty a jedna u externí 3,5“ šachty. Ostatní si musíte případně sami vylomit. Vedení kabelů od předních LED a tlačítek bylo také upraveno jedním plastovým držákem, jaký ještě najdete v příslušenství.


- klikněte pro zvětšení -

V příslušenství je tento plastový prvek doplněn ještě jednou stahovací páskou (těch mohlo být připojeno víc) a kromě jedné záslepky pro případ, že grafická karta nebude instalována, zde najdeme ještě nezbytné distanční sloupky a sadu šroubků.