Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte GZ-M3: skříň pro nenáročné

7.6.2007, Jan Vítek, recenze
Gigabyte GZ-M3: skříň pro nenáročné
Dnes si odpočineme od velkých a těžkých middle a bigtowerů a zaměříme se na něco menšího, lehčího a levnějšího. Tím bude skříňka Gigabyte GZ-M3 pro základní desky Micro ATX, která je pro uživatele netoužící pro rozrostlých sestavách, ale spíše po něčem menším.
Počítačová skříň Gigabyte GZ-M3 si na nic nehraje a také od ní nemůžeme čekat zázraky. Přesto ale dokáže i tak lecčímž potěšit. Jednak je to vzhledem k použitému materiálu a hmotnosti poměrně vysoká pevnost, které Gigabyte docílil překládáním 0,5mm SECC plechu (bočnice) a také tím, že pravou bočnici nechal spojenu s horním panelem a napevno ji přinýtoval ke kostře skříně. Na druhou stranu, rošty ventilátorů mohly být zpracovány daleko lépe - však tyto skříně jsou nové a mohly být tedy vyrobeny s ohledem na moderní koncepce. K tomu se řadí i umístění disků. Když už se výrobce rozhodl nechat je bez aktivního chlazení, pak mohl šachtu aspoň otočit o 90°, aby disky nezasahovaly do prostoru základní desky.



Jednoduše řečeno, tato skříň (a možná i všechny dnešní minitowery) má svou hlavní výhodu v tom, že má malé rozměry a v tomto případě i nízkou cenu. Dovnitř se tedy vejde pouze Micro ATX základní deska a omezený počet mechanik a disků. Jde tedy spíše o produkt pro nenáročné uživatele, kteří potřebují ulitu pro nepříliš rozsáhlou sestavu.


Vzhledem k materiálu slušná pevnost
Rošty ventilátorů mohly být vzdušnější
Kompaktnost a nízká hmotnost
Koš pro HDD není přímo chlazen
Cena
Málo prostoru kolem základní desky
Cena v době testování: 1070 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Gigabyte GZ-M3 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně Gigabyte GZ-M3 děkujeme firmě TNTrade s.r.o.



---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

Computer case Gigabyte GZ-M3 doesn’t pretend to be a hi-end case and we surely cannot have high expectations. However, there are some positive aspects. First, the case is relatively firm and resilient considering the material which is only 0.5 mm thick (SECC). Gigabyte managed that by folding the metal plates in critical spots and also by using rivets for attaching the right side of the case. It also creates one piece together with the upper side. On the other hand, fan grills could have been made much better with respect to modern concepts and higher airflow. Also HDD cage, which is left without cooling, could be therefore simply turned through ninety degrees in order to free some space above the motherboard.

In short, this case’s (and maybe all other modern minitowers‘) greatest advantage lies in its overall dimensions and in this case even low price. One can fit in only a Micro ATX form factor and limited amount of HDDs and optical drives. Therefore, I would recommend it for undiscerning consumers who need a small case to build a ordinary computer.



Vývoj ceny testovaného produktu: