Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 5850 OC: další speciální edice

21.4.2010, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 5850 OC: další speciální edice
Radeon HD 5850 se na našem trhu poměrně dobře zabydlel a výrobci nám už přináší různé nereferenční verze, které se pyšní krom svého plošného spoje povětšinou také nadstandardním chladičem a vyššími takty. Nejinak je tomu i u tohoto Radeonu od Gigabyte.
Gigabyte Radeon HD 5850 OC je na první pohled rozeznatelný od ostatních modelů především svým chladičem, který je opravdovou dominantou celé karty.



Balení karty je pro Gigabyte typické a najdeme v něm všechny standardní komponenty, jako jsou redukce na DVI, napájecí redukce na 6-pinový konektor a ovladače.



Karta pracuje standardně na taktech 765 MHz pro jádro a 4 GHz pro paměti, což je tak akorát, aby podávala lepší výsledky než bežný Radeon HD 5850 a přitom neohrožovala pozice Radeonu HD 5870. Přetaktování je samozřejmě úplně o něčem jiném a my jsme dosáhli bez problému na 900 MHz pro jádro a 5300 MHz pro paměti. To je v případě jádra je o malý chloupek méně než verze Sapphire Radeon HD 5850 Toxic (-15 MHz) a naopak o 70 MHz na pamětech GDDR5 více. Kritériem tedy bude pravděpodobně cena a hluk samotného chladiče.



Chladič je tichý a při zátěži není v zavřené skříni nijak extrémně slyšet, karta se dá označit za velmi tichou při zátěži, ale kvalit Sapphire Toxic nedosahuje.



Pokud se produkovaného hluku týká, tak bych si tento Radeon dovolil srovnat s MSI verzemi HAWK, které mají podobně koncipované chlazení. Jako výstupy jistě každý přivítá dva DVI výstupy podpořené HDMI a mini DisplayPortem.