Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Radeon HD 7870 OC: správně kořeněný Pitcairn

26.4.2012, Petr Štefek, recenze
Gigabyte Radeon HD 7870 OC: správně kořeněný Pitcairn
Poslední příchozí karta z řady nových Radeonů s architekturou Graphics Core Next společnosti AMD má označení HD 7800 a bude bojovat především s postarší GeForce GTX 570 či GeForce GTX560Ti. Jak se jí to daří, se dozvíme v dnešním testu.
Gigabyte Radeon HD 7870 OC je kartou, která si zaslouží pozornost. Boduje nejen svým, ale také cenou, která je jednou z nejnižších, ne-li rovnou nejnižší v případě Radeonů HD 7870. V našem testu se ukázalo, že výkony této karty jsou zcela srovnatelné se starší GeForce GTX 580, která reprezentuje high-end minulé generace. Provozní vlastnosti Radeonu jsou ovšem zcela jiná liga a rozdíl skoro 90 W ve spotřebě se už v reálu projeví nižšími nároky na zdroj nebo reálnou úsporou energie (samozřejmě spíše v řádech desítek až stovek korun v závislosti na počtu odehraných hodin).

Přetaktování na úrovni 1250 MHz pro jádro je poměrně velkým úspěchem a pokud přetaktujete paměti, máte zde rovnou výkon Radeonu HD 7950, který byl v určitých titulech dokonce levnějším Radeonem překonán. Nechci ale říci, že by snad byl lepší než Radeon HD 7950, který také můžete přetaktovat. Pokud jste ovšem limitováni cenou, kterou jste ochotni nebo schopni za grafickou kartu obětovat, pak za danou cenu budete lepší volbu hledat poměrně obtížně.
Gigabyte Radeon HD 7870 OC není jediným zástupcem okolo 7500 Kč, ale např. Sapphire za podobnou cenu nabízí standardní frekvence a k vyšším výkonům si budete muset pomoci přetaktováním. Pokud už od začátku počítáte s tím, že budete kartu přetaktovávat, stírají se zde také výhody Gigabyte, protože okolo 1200 MHz na jádru přetaktujete skoro libovolný Radeon HD 7870. Pokud hodláte kartu provozovat na výrobcem doporučených frekvencích, pak je volba jasná.


Plusy


+ Velmi dobrý poměr ceny ku výkonu
+ Přetaktování, spotřeba a teploty GPU
+ VCE, Eyefinity, DirectX 11.1


Minusy


- Těžko nějaké hledat


Cena v době testování: cca 7.600 Kč s DPH