Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z170X-Gaming G1: pro nejnáročnější

15.9.2015, Jan Vítek, recenze
Gigabyte Z170X-Gaming G1: pro nejnáročnější
V dnešní recenzi se poprvé podíváme na základní desku se socketem LGA 1151 a čipovou sadou Intel Z170 Express, která je určena pro procesory Intel "Skylake". Půjde o Gigabyte Z170X-Gaming G1 patřící mezi opravdový hi-end.

Závěrem


Základní deska Gigabyte Z170X-Gaming G1 není jen tak pro někoho. Představuje to nejlepší, co nám může Gigabyte v této době pro herní sestavy založené na procesorech Skylake nabídnout, a tomu odpovídá také výbava a cena. Pokud se pro takovouto desku rozhodnete, pak jistě pro adekvátní sestavu, která rozhodně nebude založena na levném Core i3, mainstreamové grafice a 2,5" SSD. Když už kupovat takovouto desku, pak pro adekvátní sestavu, která využije její schopnosti. A ty jsou skutečně široké, však tu máme čtyři sloty pro grafické karty, 22fázové napájení procesoru pro jeho stabilitu při přetaktování, možnost napojení chlazení desky na vodní okruh, rozhraní Thunderbolt 3, podporu rozhraní U.2 a dva M.2 se 32 Gb/s, dva gigabitové Ethernety plus Wi-Fi 802.11ac, kvalitní zvuk se třemi operačními zesilovači a také řadu přídavných kontrolerů pro přídavné porty USB či SATA. Specialitkou je také 5,25" modul v balení, jenž obsahuje další dva porty USB 3.1, z nichž jeden je typu C a umožní připojené zařízení zásobovat až 100 W energie.


- klikněte pro zvětšení -

Když se tedy podíváme na výbavu této desky, tak se ani nelze moc divit její vysoké ceně, však kontroler Alpine Ridge pro Thunderbolt 3 nebo zmíněný modul s přídavnými USB 3.1 něco stojí. Na druhou stranu jsou tu i další věci, bez nichž by se i ten nejnáročnější uživatel patrně odešel. Jde o rozhraní HDMI 2.0 realizované pomocí přídavného převodníku z DisplayPort 1.2. Lze předpokládat, že tuto desku její majitel opravdu nenechá bez samostatné moderní grafické karty (spíše ji vybaví více kusy), čímž se onen HDMI stane nadbytečným, čili dle mého názoru by stačil prostý HDMI 1.4 pro eventuální možnost zapojení desky bez grafické karty. A pak tu je i systém barevného podsvícení, které si můžeme přizpůsobit. Ten nemá žádný praktický význam a účel, ale na druhou stranu taková věc k herním komponentám tak nějak patří.

Gigabyte Z170X-Gaming G1 je tedy deska, která nám ukazuje současné možnosti toho, co mohou výrobci na svých modelech nabídnout. Sama o sobě je výborný produkt pro ty, kteří dokáží její nabídky využít a ti, kdo potřebují běžné PC, se mohou poohlédnout po jiných, levnějších modelech. Na jeden takový se už brzy podíváme.


Plusy


+ Silné 22fázové napájení procesoru
+ Připravena pro výkonnou sestavu s více grafickými kartami
+ Velice široká výbava nad rámec možností čipové sady (Thunderbolt 3)
+ Bohaté příslušenství (Wi-Fi AC, modul s USB 3.1 a 100W napájením)


Minusy


- Vysoká cena
- Otázka využitelnosti rozhraní HDMI 2.0
 
 
Za zapůjčení desky Z170X-Gaming G1 děkujeme Gigabyte.

 
 
Cena v době testování: cca 14 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte desku Gigabyte Z170X-Gaming G1
V anketě šlo hlasovat od 15.9.2015 do 30.8.2016. Počet hlasujících: 4
Výborná100 %
Průměrná0 %
Špatná0 %