Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gigabyte Z77X-UD3H: Nadstandard střední třídy

13.6.2012, Martin Dvořák, recenze
Gigabyte Z77X-UD3H: Nadstandard střední třídy
Základní desky od Gigabyte se dočkaly upgradu v podobě nových modelů s čipovou sadou sedmičkové řady, určenou pro procesory Intel Ivy Bridge. Zajímavou volbou by mohl být model Z77X-UD3H, který uspokojí i náročnější uživatele.
Rozvržení komponent na desce lze považovat za standardní, nemusí se tu dělat ústupky kvůli nedostatku místa jako u desek menších formátů. U PCIe slotů je dostatek místa i pro dvě dvouslotové grafiky, po jejich osazení vám však zbude jen jediný PCIe ×1 slot u procesorové patice. Třetí PCIe ×16 slot není primárně určen pro grafiku, přestože by v něm grafika fungovala. Má však pouhé 4 linky PCIe, navíc ve verzi PCI Express 2.0. Mezi procesorem a PCIe sloty se díky integraci severního můstku do procesoru vešel slot mSATA, který můžete využít pro SSD disk – jak pro bootovací SSD, tak i jako cache díky technologii Intel Smart Response.








Zadní panel je plně obsazen konektory. Kromě PS/2 určeného pro starší klávesnici či myš zde najdete celkem 6 konektorů USB 2.0/3.0, bohužel však jen dva jsou vyvedené přímo z čipové sady – ty pod gigabitovým portem RJ45. Pro zbylé musíte nainstalovat ovladače, aby fungovaly (problém byl i s USB 2.0), zajišťuje je totiž přídavný řadič VIA VL800. Příznivce rychlých rozhraní jistě potěší přítomnost dvou eSATA 6 Gb/s portů, ovšem i ty jsou realizovány přídavným řadičem (Marvell 88SE9172). Grafické výstupy najdete celkem čtyři (D-Sub, DisplayPort, DVI-D a HDMI). Současně lze zapojit tři monitory, ovšem jeden z nich musí být v portu DisplayPort. Zvukovým vstupům a výstupům není co vytknout, do 3,5mm jacků zapojíte 7.1 sestavu i s mikrofonem, případně můžete využít digitální zvukový výstup v HDMI portu nebo optický S/PDIF.
Chladič čipové sady je nízký a plocha žeber není kdovíjak velká. Navíc chlazení příliš neprospívá přítomnost dvouslotové grafiky. To je také důvod, proč se zahříval i při provozu bez zátěže tak, že na něm neudržíte ruku. To větší chladič MOSFETů vedle procesorové patice už je dostatečně dimenzován. Nějaké to proudění vzduchu vždycky zachytí a nijak zvlášť se nepřehřívá.




Chladič čipové sady



Chladič MOSFETů


Vnitřních SATA portů má deska celkem šest – všechny vyvedené z čipsetu. Bílé jsou SATA 6 Gb/s, právě do nich byste tedy měli zapojit SSD případně další rychlý disk, do černých pak SATA mechaniku a pomalejší disky. Škoda jen, že jsou všechny SATA konektory zahnuté, u menších skříní s tím může být problém. Napájecí SATA konektor na desce (ATX4P1) slouží k posílení napájení při osazení desky dvěma grafikami do režimu SLI či CrossFire. Běžně do něj ale žádný SATA napájecí konektor zapojovat nemusíte. Jen v případě, že by byl systém při hraní náročných her nestabilní.



SATA porty a pomocné napájení


I ladiči a hračičkové si na této desce přijdou na své, nechybí velké svítící zapínací tlačítko a dva mikrospínače pro reset a obnovení původního nastavení BIOSu. Profesionální přetaktovávači zase jistě ocení přítomnost měřicích bodů, kam mohou připojit přesnější voltmetry pro monitoring napětí jednotlivých částí desky.




Měřicí body a systémová tlačítka


Pokud se vyskytne nějaký hardwarový problém, může vám v jeho diagnostice pomoci LED displej, kde se zobrazuje kód stavu, v kterém se deska právě nachází. V manuálu je pak popsáno, který kód co znamená. Řízení ventilátorů a monitoring teplot má na starosti čip iTE 8728F a na desce najdete dostatečný počet inteligentně řízených čtyřipinových konektorů pro ventilátory – včetně procesorového celkem pět. Malý přepínač slouží k manuálnímu přepnutí na záložní BIOS v případě, že by primární selhal.



Diagnostický LED displej


Pokud osadíte desku velkým procesorovým chladičem a dvouslotovou grafikou, můžete narazit hned na několik problémů. Týká se to především paměťových slotů – v případě námi použitého chladiče Noctua NH-U12P jsme mohli osadit moduly s vyšším chladičem pouze tři z nich, ty vzdálenější od procesorové patice. Zároveň se bude hodně špatně vysouvat grafika z horního PCIe ×16 slotu, je totiž nutné stisknout pacičku až u desky. Není to nemožné, obzvláště při použití šroubováku, ne však zrovna pohodlné.


Osazení komponentami