Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku

31.10.2008, Petr Štefek, recenze
HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku
Dnes již není vlastnictví Home Theater PC žádným exotismem a postavit si jej snadno dokáže jen trochu zběhlejší a technicky zručný uživatel. Pozor si ovšem musíme dát na některé záludnosti, mezi které patří zvuk a jeho transport do reprodukčního řetězce.
Kapitoly článku:
Se stále se zvyšující oblíbeností Home Theater PC se stává kromě kvality přehrávání videa aktuální také kvalita zvukového výstupu. Na trhu existuje řada relativně drahých zvukových karet, které ovšem nároky na dekódování signálu v progresivních formátech (jako je Dolby Digital TrueHD) nesplňují, neboť je jednoduše nepodporují, DTS-HD Master Audio nebo alternativně nekomprimovaný LPCM signál.

Výše jmenované formáty zvukového výstupu jsou typické především pro nastupující Blu-ray formát a filmy na těchto médiích. Starší formát DVD vsadil kvůli relativně omezené kapacitě média na ztrátové kodeky Dolby Digital a DTS, které jsou navíc omezeny na 6kanálový výstup (5.1 výstup). Díky nárůstu kapacity na z 9 GB u DVD na 25-50 GB u Blu-ray to znamená menší omezení pro kvalitu zvukových a obrazových stop. Jak už bývá dobrým zvykem, tím laborování se zvukem zdaleka nekončí.



5.1 reproduktorová sestava (zdroj: Dolby.com)


Dolby Digital TrueHD a DTS-HD Master Audio patří mezi takzvané bezztrátové formáty, které zaručí maximální možnou kvalitu signálu. Tyto formáty jsou 8kanálové (7.1 zvukový výstup), ale počet kanálů je limitován uměle a nepředstavuje mez, za kterou se v budoucnu nedá jít. Otázkou ovšem zůstává, kde všechny ty další reproduktory umístíme.



7.1 reproduktorová sestava (zdroj: Dolby.com)


Tyto kodeky v současné i předchozí generaci jsou dávno součástí moderních AV receiverů, které plní v domácích kinech úlohu zesilovačů a dekodérů prostorového zvuku. Pokud se rozhodneme vytvořit domácí kino za pomoci PC, nebo prostě jen pokukujeme po vícekanálovém zvuku k hraní her a sledování filmů, je třeba vědět, jaké lapálie v cestě za „dobrým“ zvukem na PC nás čekají.