Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku

31.10.2008, Petr Štefek, recenze
HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku
Dnes již není vlastnictví Home Theater PC žádným exotismem a postavit si jej snadno dokáže jen trochu zběhlejší a technicky zručný uživatel. Pozor si ovšem musíme dát na některé záludnosti, mezi které patří zvuk a jeho transport do reprodukčního řetězce.
Pokud jste si pořídili mechaniku pro přehrávání disků Blu-ray s přesvědčením, že jste na celou věc vyzráli a nyní můžete sledovat pohodlně filmy ve vysokém rozlišení s připojením na váš domácí multikanálový zesilovač s dekodérem, tak vězte, že jste teprve na začátku cesty. Náš problém se jmenuje HDCP (High Definition Content Protection), popřípadě AACS. Tyto hrůzostrašné zkratky, jak už napovídá anglický název, znamenají ochranu obsahu uloženého na discích Blu-ray. Principem je ochránit data odcházející z výstupu HDMI do monitoru či televize tak, aby z těchto dat nebylo možné lehce udělat bitovou kopii.



AACS chrání obsah přímo na samotném disku, a tak je pro jeho přečtení třeba ho dekódovat a teprve poté poslat data softwarovému přehrávači, který je zpracuje a posílá skrze ovladač grafické karty na výstup grafické karty a dále do monitoru. Slabé místo ochrany Blu-ray je především doba, kdy jsou data dekódována pomocí AACS a ještě nejsou na výstupu chráněna skrze HDCP. Tuto problematiku ovšem podrobněji rozebírat nebudeme a posuneme se dále.



Kvůli digitálnímu přenosu zvuku a obrazu jsou některé grafické karty vybaveny právě HDMI, nebo častěji pouze redukcí z klasického DVI na HDMI. Abychom si mohli užít přehrávání originálních disků Blu-ray na PC, je také nutné, aby karta byla HDCP kompatibilní. Toto kritérium splňuje většina nových grafických karet (Radeon HD4xx0, GeForce 9/GTX atd.) a čipsety Intel G45/G965. Bohužel celá paráda není pouze obraz, chráněny jsou obrazové i zvukové stopy.

Zvukové stopy jsou dnes tím nejvážnějším nedostatkem, s kterým se mohou HTPC nebo obyčejná PC při přehrávání filmů na Blu-ray potýkat. Pokud hodláte provozovat podobné systémy s analogovými reproduktory a klasickou zvukovou kartou, nebudete mít žádný problém. Problém nastává až tehdy, když byste rádi využili plných možností tohoto Full HD formátu. Bezztrátové kodeky Dolby Digital TrueHD a DTS-HD Master Audio z PC jednoduše nedostanete, neboť žádná grafická karta v současnosti není kompatibilní s rozhraním HDMI 1.3a, které je pro transport zvukových stop v těchto kodecích vyžadováno.

Pokud jsou na disku přítomny zvukové stopy v ořezaných formátech, jako je Dolby Digital, DD TrueHD (48kHz) a DTS-HD MA (48kHz), tak máme vyhráno, byť za cenu mírné ztráty kvality. Bohužel většina zvukových stop využívá bezztrátové plné specifikace, takže máme smůlu a náš kvalitní receiver a reproduktory jsou nám k ničemu. A nebo ne?