Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku

31.10.2008, Petr Štefek, recenze
HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku
Dnes již není vlastnictví Home Theater PC žádným exotismem a postavit si jej snadno dokáže jen trochu zběhlejší a technicky zručný uživatel. Pozor si ovšem musíme dát na některé záludnosti, mezi které patří zvuk a jeho transport do reprodukčního řetězce.
Pokud bychom rádi dekódovali zvuk a posílali jej ven skrze HDMI, tak to jednoduše můžeme udělat tak, že zvuk z formátů Digital TrueHD a DTS-HD Master Audio dekódujeme přímo v počítači a pošleme až následně v nekomprimované podobě. Bohužel, jak to už na světě chodí, vše má svá pro a proti. Zvuk ve výše zmiňovaných kodecích dekódujeme, ale výstupní kvalita bude v obou případě omezena na rozlišení 24-bit (případně 16-bit) a samplovací frekvenci 48 kHz. Vyřešíme tím sice problém s transportem zvuku do všech 8 kanálů, avšak kvalitativně si o něco málo pohoršíme.



Nejoblíbenějšími softwarovými přehrávači jsou v současnosti Power DVD 8 z produkce Cyberlinku a Win DVD 9 nově pod značkou Corel. Pro zakoupení si připravte přibližně 1500 korun, což nepředstavuje výraznou zátěž, ale v případě HTPC se nám položky začínají kupit (mechnika+grafická karta+software).

Transport dat pro 8 kanálů je výrazně náročný na datový přenos, a to několikanásobně oproti starším formátům DD/DTS nebo obyčejnému stereu. Opět se setkáváme s problémem. Jediné grafické karty, které přenos 8 kanálů v nekomprimovaném LPCM podporují, jsou Radeony HD4x00. Pokud tedy plánujete HTPC, do hledáčku se vám dostanou levné varianty Radeon HD4350/4550 nebo HD4650/4670 a také hráčské karty s čipy RV770.


Sapphire Radeon HD4350

Naštěstí byl Intel tak prozíravý, že transport 8kanálového zvuku podporují také čipsety s integrovanými grafickými jádry od G965 po G45. Čipsety nebo grafické karty NVIDIA zatím toto nepodporují s výjimkou GeForce 8200/8300. Stejně tak je na tom AMD se svými čipsety. Intel plánuje přidat do nových čipsetů podporu přenosu zvuku ve formátech Digital TrueHD a DTS-HD Master Audio v roce 2009.


Zvuková karta s HDMI?


Další způsob, jak vyzrát na zakódované zvukové stopy disků Blu-ray ve formátech Dolby Digital TrueHD a DTS-HD Master Audio a odeslat je do receiveru, je zvuková karta se zabudovaným HDMI repeaterem. Není to zrovna elegantní a jednoduché řešení, ale bohužel v současnosti jediné plně fungující řešení.


HDMI zvuková karta Auzentech

Princip je v integrovaném HDMI vstupu a výstupu spolu s přidanou logikou. Signál tedy vedeme z DVI grafické karty do HDMI vstupu zvukové karty a poté z HDMI výstupu do receiveru. Do řetězce tedy přidáme mezistupeň. To je ale složité, náklady zase o něco stoupnou, ale nakonec zde máme konečně plný zvuk ve formátech Dolby Digital TrueHD a DTS-HD Master Audio.

Speciální zvuková karta s HDMI samozřejmě není k dostání v každém krámku na rohu. Doposud jsou známy dva zástupci tohoto druhu. Prvním je Asus a jeho nová verze Xonaru, kterou společnost ukazovala na Computexu 2008, a druhým produktem je karta Auzentech. Bližší detaily zatím známy nejsou.