Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku

31.10.2008, Petr Štefek, recenze
HDMI a HTPC: cesta k 8kanálovému zvuku
Dnes již není vlastnictví Home Theater PC žádným exotismem a postavit si jej snadno dokáže jen trochu zběhlejší a technicky zručný uživatel. Pozor si ovšem musíme dát na některé záludnosti, mezi které patří zvuk a jeho transport do reprodukčního řetězce.
Pokud plánujete stavbu Home Theater PC, je velmi dobré si předem rozmyslet, jaký hardware vybrat a v jakém řetězci bude HTPC zapojeno. Pokud plánujete HTPC provozovat na velké plazmě spolu se zvukovým řetězcem v hodnotě desítek tisíc korun, pak se jistě nevyplatí šetřit a je vhodné pořizovat s ohledem na zbytek komponent to nejlepší. HTPC bude po stránce zvukové kvality jednoznačně nejslabším článkem celého řetězce.

Maximalisté si budou jistě chtít pořídit do svého HTPC zvukovou kartu s kvalitními převodníky a také kvalitní DA částí. Příkladem může být luxusní LynxTwo s podporou Dolby Digital nebo DTS, bohužel opět bez progresivních formátů Dolby Digital TrueHD a DTS-HD Master Audio. Na příchod slušných zvukových karet s podporou těchto formátů se můžeme těšit až v roce 2009.


HTPC může být skutečně "cool"

Z praktických zkušeností musím říci, že HTPC dokáže zastat velmi dobře funkci multi-platformního přehrávače formátů Xvid, DivX, DVD nebo Blu-ray. Dnes jsme se ve zkratce zabývali problematikou zvukového výstupu při přehrávání disků Blu-ray, ale podcenit se nesmí také další součásti systému tak, aby nám výsledné HTPC (popřípadě obyčejné PC) dělalo při praktickém využití radost.

Pro článek posloužily tyto zdroje: Anandtech.com, Dolby.com a AVmaniacs.com. Pokud byste se rádi zabývali tématikou z oblasti HTPC, tak to prosím dejte vědět náležitě hlasitě v naší diskuzi pod článkem.