Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní dvojka od Revoltecu

19.3.2007, Michal Učeň, recenze
Herní dvojka od Revoltecu
Společnost Revoltec patří mezi výrobce, kteří se snaží překvapit různými inovacemi hned v několika oblastech počítačového hardwaru a příslušenství. Nedávno přibyla i novinka v podobě dvou produktů pro hráče, konkrétně klávesnice Revoltec Fightboard Advanced a myš Revoltec FightMouse Advanced, které se na vzkvétajícím poli herních doplňků snaží uchytit zejména novými funkcemi a překvapivě i kvalitou zpracování.
Myš Revoltec Fightmouse Advanced stejně jako klávesnice Fightboard už na první pohled vypadá jako zdařilý produkt. Velice často se však setkáváme s výrobci, kteří vyrobí pouze jednu herní myš, kterou se snaží zaujmout uživatele vzhledným designem a funkčnost a přesnost je díky nezkušenosti ta tam. Naštěstí už dopředu mohu prozradit, že v tomto případě se tyto předsudky nenaplnily, snad proto, že Revoltec má už jednu ne zrovna převratnou herní myšku za sebou. Z chyb se vývojáři pravděpodobně poučili a tak se k nám dostává za přijatelnou cenu myš, která může soupeřit s předními výrobci periferií.

Jako balení byla zvolena klasická krabice s výřezem a náhledem na myš. Je dostatečně pevná a měla by vydržet i hrubější zacházení při dopravě do obchodů nebo k vám domů.



Spodní strana krabice ukazuje hlavní přednosti myši a také poodkrývá mléčně bílý "podvozek" myši. Popisky také naznačují německý původ výrobce, protože jsou nedříve uváděny v němčině a až pak v angličtině, stejně tak jako v uživatelské příručce.



Obsah balení je na myš pestřejší, než jsme zvyklí. Kromě myši zde najdeme uživatelskou příručku ve čtyřech jazycích(bez češtiny), přídavná závaží, obal na přepravu myši a CD s ovladači a ovládacím programem.



Slušivá kapsička je vyrobena z materiálu podobného neoprenu, který je celkem tuhý a zároveň dostatečně tlustý a tak zabrání poškození myši i při menších pádech. Na čelní straně je slušivé bílé logo Revoltecu.



Dovnitř se vleze myš i s kabelem celkem pohodlně, výrobce však mohl přišít ještě menší kapsičku na závaží. Na druhou stranu si asi každý zvolí vybranou hmotnost na začátku a nebude třeba ji na LAN párty nebo na cestách měnit.



Závaží jsou narozdíl od herní myši Logitech G5 Laser Mouse velice jednoduše vyžezány z kusu železa. Ostatně na co zbytečně zvyšovat náklady na něco, co je schováno uvnitř myši? K dispozici jsou tři závaží o hodnotách 10, 15 a 20 gramů s označením obyčejnou nálepkou na horní straně.




Software


Instalace myši probíhá klasickým stylem zasunutí CD s ovladači do mechaniky a zapojením myšky do USB portu. Po nasintalování a spuštění ovládacího programu se vám zobrazí klasická nabídka operačního systému obohacená o záložky FightMouse Buttons Configure a FightMouse DPI Configure. V první jmenované je možné nastavit tři přídavná tlačítka - dvě pro palec a jedno na kolečku. Kromě toho jsou zde volby pro krokování kolečka a z těch zajímavých také funkce Keep Shooting Option, který simuluje při držení tlačítka stálé klikání, což se hodí ve FPS hrách, kde je nutné pro střelbu neustále klikat na tlačítka myši. Podle mého názoru je to ale vcelku nepoužitelné, protože je v těchto hrách nutná přesnost a dobré načasování střelby, což je v tomto případě asi obtížnější. Navíc se tato funkce dá aktivovat jen v operačním systému na ikonce programu na stavovém panelu.



Nastavitelná tlačítka mají zpočátku přednastavené funkce operačního systému, tedy ty boční slouží pro pohyb Zpět a Dopředu a to na kolečku zase jako středové tlačítko myši. Trochu zklamáním pro mě byly možnosti funkcí, které můžete tlačítkám přiřadit. Kromě funkcí na spuštění různých programů Windows je v seznamu řada funkcí ve formátu "CTRL + písmeno" a také tlačítka F1 až F12. Ostatně jsou tam téměř všechny klávesy, ovšem mimo písmen, takže je řešením přenastavení ovládání ve hře na podporované klávesy.



Konfigurátor DPI, tedy rozlišení snímání laserového senzoru, má za úkol přednastavit kroky pro on-the-fly změnu citlivosti přímo ve hře. Můžete si vybrat až čtyři kroky od hodnot 400 až po 2400 DPI. Nutno dodat, že senzor má maximální rozlišení "jen" 2000 DPI a tak je hodnota 2400 DPI už se softwarovou podporou.



Myš jsem podrobil testu na měření odezvy a oba programy se tentokrát shodly na výborné hodnotě 500Hz, což jsou téměř zanedbatelné dvě milisekundy.




ModelRevoltec Fightmouse Advanced
Rozměry12,8 (délka) x 8,0 (šířka) x 4,3 (výška) cm
Hmotnost100 gramů (+ závaží 10, 15 a 20 gramů)
MateriálPlast, kolečko pryž
Počet tlačítek5 + přepínač DPI
Typ snímačeLaserový Agilent ADNS-6010
Rozlišení2000 DPI (softwarově 2400 DPI)
Rychlost snímání6,4 Mpx/sekundu
AkceleraceAž 20G
Obnovovací frekvence500 Hz
Způsob propojení s PCKabel USB, 2 metry