Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Herní dvojka od Revoltecu

19.3.2007, Michal Učeň, recenze
Herní dvojka od Revoltecu
Společnost Revoltec patří mezi výrobce, kteří se snaží překvapit různými inovacemi hned v několika oblastech počítačového hardwaru a příslušenství. Nedávno přibyla i novinka v podobě dvou produktů pro hráče, konkrétně klávesnice Revoltec Fightboard Advanced a myš Revoltec FightMouse Advanced, které se na vzkvétajícím poli herních doplňků snaží uchytit zejména novými funkcemi a překvapivě i kvalitou zpracování.
Myš je prakticky celá z plastu, výjimku tvoří jen kolečko z pryže. Tvar myši je nezvykle ergonomický a bohužel tak musím zklamat leváky. Myš je relativně nízká, zato celkem široká a ruka se díky drážkám v bočních hranách nedotýká podložky. Nedochází tak k nežádoucímu tření a zpomalení či znepřesnění pohybu, navíc i prsty nemusíte používat k ovládání myši takovou měrou a tak jim při delším hraní nebo práci viditělně ulevíte. Horní skořápka myši je stejně jako u klávesnice Fightboard Advanced s mřížkovaným vzorkováním imitujícím karbon a po stranách je protiskluzový hrubší nástřik černé barvy.



Spodní strana je netradičně bílá a při zapojení myši do USB portu se jasně modře rozsvítí pomocí devíti diod, v konečném důsledku je vidět při pohledu seshora vidět jen jemný pásek podél kontaktní plochy myši s podložkou. Výrobce toho využil k reklamním účelům se sloganem, že podsvětlení vám dá pocit, že se myš vznáší nad podložkou. Trochu humornou kampaň bych přešel s tím, že to vypadá pěkně a díky ideální intenzitě světlo nepůsobí rušivě ani při delší práci. Na spodní straně jsou ještě trochu nelogicky umístěné rozměrné teflony, které mají dobrou skluznost a pravděpodobně vydrží dostatečně dlouho, při používání hrubší podložky však nezbývá než doporučit mouse skatez. Jak jsem znímil, teflony jsou jen tři a jedna strana je tak bez opěrného bodu, k nějakému kolíbání při používání však naštěstí nedochází. Laserový snímač je umístěn přibližně uprostřed, takže by neměla být narušena klasická trajektorie snímání. Parametry snímače jsou vynikající, rozlišení 2000 DPI (2400 DPI pomocí software), rychlost snímání 6,4 megapixelů za sekundu a zrychlení až 20 G dávají jasně najevo, že ve hrách nebudou problémy.



Na následující fotografii je částečně vidět úložný prostor pro dva prsty na jedné straně a prohnutí i na straně druhé určený pro palec ovládající dvě nastavitelná tlačítka.



Na zadní straně dominule logo výrobce, kryt přitom skrývá prostor pro uložení závaží.



Levá strana má nahoře dvě tlačítka, která mají bohužel odlišný stisk. Zatímco menší tlačítko má slyšitelné cvaknutí mikrospínače a je svým způsobem v pořádku, přední a větší tlačítko je příliš měkké a stlačení nijak nepotvrzuje. Osobně však raději podporuji myši s menším počtem tlačítek, která lze ve hře využít a tak je vcelku možné používat jen jedno z nich, navíc je to možná chyba pouze u testovaného kusu.






Druhá strana myši má výrazné prohlubně pro dva prsty, které by svým tvarem mohly uspokojit téměř všechny uživatele. Držení je tak rovnoměrně rozloženo mezi prsty a dlaň a používání myši je pohodlné. K udržení prstů také výrazně napomáhá protiskluzový materiál.




- Klikněte pro zvětšení -

Dvě hlavní tlačítka mají dobrý stisk s potvrzujícím cvaknutím mikrospínače. Kolečko vypadá vzhledem k myši poměrně malé, v praxi je jeho používání bez problémů. Za ním je podsvětlené tlačítko pro přepínání rozlišení snímání DPI, ke kterému se dostaneme v další kapitole.



Profilové fotografie asi nejlépe naznačují ergonomii myši na obou stranách myši. Dobře je vidět také prohnutí patky myši, která pěkně zapadá do dlaně a usnadňuje držení.