Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse

8.3.2007, Michal Učeň, recenze
Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse
Jste majitelem notebooku a často cestujete? Nenávidíte věčné balení myši a touchpad je pro vás příliš pomalý? Vaše problémy může vyřešit bezdrátová myš s přenášením a nabíjením v PCMCIA slotu - HP Bluetooth PC Card Mouse.
Kapitoly článku:
V praktickém testu myš obstála pouze z hlediska ergonomie a designu. Velikost myši je vynikající, na následující fotografii je vidět prakticky stejný rozměr, jako má běžná kreditní karta, a tak pokud bude náhodou slot PCMCIA momentálně plný, v peněžence vám překážet rozhodně nebude.



Držení myši možná na první pohled vypadá trochu krkolomě, je však docela pohodlné a blíží se klasické myši. Vzhledem k promyšlenému designu se můžete těšit na téměř plnohodnotnou myšku (avšak citelně chybí možnost skrolování).



Uchycení závisí zejména na prstech, alespoň pocitově je vyplněna i dlaň a díky tvarovaným tlačítkům a jemně vyhloubeným hranám padne myš do ruky velmi dobře. Pro běžnou práci je slušně ovladatelná, na některých podložkách ale chybí teflon na podstavné nožce.



Optický snímač má podle údajů výrobce rozlišení 500 DPI a podle reklamních lákadel má být schopný přesně reagovat na nejrůznějším povrchu. To by se hodilo zejména na cestách, kdy jste odkázáni na netradiční podklady a musíte se spoléhat na kvalitu snímání. Bohužel myš nereaguje na pohyb prakticky nikde mimo dobré podložky a slušně snímatelného stolu. Při změně nastavené vzdálenosti senzor nereaguje a tak na nerovném povrchu se myš jako funkční označit nedá. Podobně tomu bylo i na lesklém časopise nebo lakovaném stole. Dosah bezdrátové technologie Bluetooth je klasických deset metrů, které byly ověřeny i v praktickém testu. Pokud vezmeme v úvahu použití u notebooků, pak je to i skoro zbytečné. Myš jsme samozřejmě podrobili klasickým testům v programech Mouse Rate Checker a Direct Input Mouse Rate. Výsledky kolem 80 Hz odpovídají zaměření myši a přestože jsou velmi podprůměrné, není to žádné překvapení.




V úvodu jsem ještě zmínil problémy s komunikací přes technologii Bluetooth. Jedná se o to, že myš se musí po každém vypnutí počítače a třeba i přepnutí do spánkového režimu znovu připojovat přes komunikační program. To by ještě takový problém nebyl, ale nutností je také stisknout tlačítko "Connect", které je velmi špatně dostupné a musíte mít po ruce vždy nějakou pomůcku. Osobně se mi tento problém nepodařilo vyřešit a pravděpodobně by to nespravily ani novější ovladače. Řekněme si to na rovinu, taková myš je pak v praxi nepoužitelná. V posledním kritickém bodu musím také pohanit jednu ze základních vlastností myši a tou je skladování a nabíjení uvnitř notebooku v PCMCIA slotu. Nabíjení funguje v pořádku a baterie je plná za cca hodinu a vydrží pravděpodobně dostatečně dlouhou dobu, ale kamenem úrazu je fakt, že nabíjení funguje pouze při zapnutém notebooku. Takže pokud si to shrneme, myš můžeme nabíjet jen tehdy, když ji potřebujeme k používání. Nepomůže ani spánkový režim, takže buď jede notebook úplně naprázdno jen kvůli nabíjení myši, nebo se občas budete muset spolehnout na touchpad či trackball. Útěchou může být jen spořící systém, který má hned tři režimy - aktivní při používání myši (snímač snímá stále), pasivní (snímač snímá v delších intervalech) a spací režim (snímač nesnímá), ze kterého myš zpět aktivujete pomocí stisku některého z tlačítek.

Zhodnocení



Přestože jde o skvělý nápad a zpracování je také výborné, z praktického hlediska musím myš spíše zkritizovat. Pokud pomineme absenci funkce kolečka, pak jsou tu především problémy s Bluetooth připojením a nelogické nabíjení jen při zapnutém notebooku. Při produktu určeném vyloženě na mobilitu zamrzí také špatný senzor, který snímá dobře jen na kvalitním povrchu.



Dobrou zprávou pro všechny, kterým se koncept tohoto produktu líbil, je zmíněná novější verze MoGo Mouse X54, která má lepší snímač i funkci rolování a podle údajů výrobce i upravené připojení Bluetooth. Snad se tedy postupně dostaneme k tomu, co nám bylo slibováno už u této myšky a dobrou ergonomii doplní i odpovídající funkce.



V konečném důsledku není Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse špatným produktem, nicméně za cenu 1477 Kč s DPH (Czech Computer) nabízí pouze dobrý nápad, nikoliv jeho kvalitní zpracování. Můžeme tedy jen čekat, až se na tuzemský trh dostane novější verze.



Ergonomie a zpracování
Nutnost obnovování spojení
Rozměry a skladnost
Absence funkce rolování
Dosah Bluetooth
Nabíjení jen za chodu notebooku
Nízká hmotnost
Nepřesný snímač
Orientační prodejní cena: 1477,- Kč s DPH (Czech Computer)

Za zapůjčení myši Hewlett-Packard Bluetooth PC Card Mouse děkujeme firmě HP