Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Horká novina od MSI

12.3.2003, Igor Viduna, recenze
Horká novina od MSI
Značka MSI se již u nás stal synonymem pro atraktivní design i kvalitu. K desce také vždy dostanete maximum výbavy, samozřejmostí se stal tzv. D-Bracket. Deska MSI 746F Ultra sice nepatří k těm nejlépe vybaveným, ale naši pozornost si zasloužila z úplně jiného důvodu – tímto je použitá čipová sada – SIS 746FX.
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky se již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. Naše deska například má zabudovány 4 USB 2.0 porty a výstup zvukové karty je ochuzen o game-port, který je v současnosti stejně již asi zbytečností. Důvod je prostý a tím je nedostatek místa, kde moukou konektory být až umístěny, protože dříve se asi se 4 USB konektory nepočítalo, a proto se musí improvizovat.

 
Obr.03 – Zadní panel
Pro detail klikněte myší


Nyní se ještě vrátíme k onomu nešťastnému umístění napájecích konektorů které je nejlépe vidět na obrázku.


Obr.04 – Odstup je prý důležitý...
Pro detail klikněte myší


Chladič North Bridge je malý, elegantní a  pasivní. Alespoň nebude zbytečně hlučit.

 
Obr.05 – "Odstrojený" North Bridge čip


Obr.06 - Pasivní chlazení postačí...


Jak již bylo řečeno, tak South Bridge SIS963L přináší podporu ATA133, 6-kanálového audia, šesti portů USB 2.0 či FireWire 1394a nebo LAN. Posledních dvou možností však v našem případě výrobce bohužel nevyužil, i když verze se síťovou kartou je samozřejmě k dispozici.


Obr.07 – I malý leccos zvládne...


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od MSI čip Realtek ALC650, tedy čip zvládající 6-kanálový Surround, včetně SPDIF-Out. (Je možné přikoupit i S-Bracket a získat tak SPDIF výstup.)


Obr.08 – Čip Realtek ALC650


D-Bracket je specialitou desek od MSI. Pro méně znalé je to velmi užitečná pomůcka, protože pomocí LED-diod vás informuje o případných potížích s komponentami, jde však pouze o základní informace. Součástí jsou i zbývající dva USB 2.0 porty.


Obr.09 – D-Bracket
Pro detail klikněte myší


Závěrem vás zase jistě potěšíme fotkou manuálu, s CD disky a kabely atd.


Obr.10 – No, comment... :-)
Pro detail klikněte myší