Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD

16.11.2006, Josef Brož, recenze
HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD
Notebooky HP Compaq jsou dobře známé především firemním zákazníkům. Nový HP Compaq nx6325 se snaží narušit dosavadní nadvládu platformy Intel Centrino. Jeho srdcem je proto výkonný dvoujádrový procesor AMD Turion 64 X2. Podaří se mu obstát proti Core Duo?
Notebook HP Compaq nx6325 je postaven na dvoujádrovém procesoru AMD Turion 64 X2 TL-60. Na rozdíl od mobilních CPU společnosti Intel je AMD Turion 64 X2 stále vyráběn 90 nm technologií SOI (Silicon-On-Insulator). Jádra procesoru s kódovým jménem Taylor jsou taktována na 2 GHz. Každé jádro disponuje vlastní 128 kB L1. Celková velikost L2 cache je stejná jako u jednojádrových procesorů. V případě Turion 64 X2 je však L2 cache rozdělena mezi dvě jádra, tedy 2x po 512 kB. Pro Turion 64 X2 byla navržena zcela nová patice, tzv. Socket S1 s 638 piny.

Důležitou součástí procesoru, která ovlivňuje výkon, je paměťový řadič. AMD má v tomto směru určitý technologický náskok, neboť řadič je integrován přímo do procesoru. Čipset není tolik vytížen a dochází ke zmenšení latencí. Řadič podporuje DDR2-667 paměti, které mohou pracovat ve 128 bitovém Dual Channel módu.


AMD Turion 64 X2 TL-60


Na rozdíl procesorů Intelu, které všechny komunikují s Northbridgem přes klasickou paralelní FSB, používají procesory AMD Turion 64 X2 rozhraní HyperTransport, které pracuje s taktem 800 MHz. Komunikaci mezi jednotlivými částmi hardware zajišťuje čipová sada ATI Xpress 1150, která nahrazuje starší Radeon Xpress 200M. Dvoujádrové procesory AMD Turion 64 X2 využívají instrukcí MMX, SSE 1, 2 a 3 spolu s vlastní multimediální sadou 3DNow!.

Notebook HP Compaq nx6325 je vybaven 1024 MB DDR2-667 pamětí s časováním 5-5-5-15. V základní sestavě byl osazen „pouze“ jeden slot, a proto notebook nemůže využívat dvoukanálový paměťový přenos (viz testy). Paměť lze snadno rozšířit pomocí dvou SO-DIMM slotů až na 2 GB.


Grafické jádro ATI Xpress 1150

Mobilní grafické jádro Radeon X300 je součástí čipsetu ATI Xpress 1150. Integrované GPU využívá sdílenou paměť o velikosti až 128 MB. Jádro taktované na 400 MHz pracuje se dvěma pixel pipelines a podporuje Vertex Shaders model verze 2,0. Jeho výkon, jak dokazují níže uvedené testy, je poměrně slabý. Pro většinu kancelářských aplikací však výkon Radeon X300 naprosto dostačuje.


ATI Xpress 1150

Velkým problémem levnějších notebooků HP Compaq byly a bohužel stále jsou parametry displeje. HP Compaq nx6325 notebook jsem testoval zároveň X-Black displejem notebooku Sony Vaio a rozdíl mezi oběma displeji byl propastný. Obraz testovaného 15“ LCD panelu HP není vysloveně špatný. Parametry, jako rychlost odezvy a jas jsou poměrně vyhovující. Problém displeje je především v mizerném barevném podání, které odpovídá 6-bitovým barvám bez ditheringu. Zvláště patrný je tento jev u přechodů z černé do šedé, kdy je jasně vidět proužkování.


LCD panel

HP tento displej nevybavila žádnou z tzv. „glare“ technologií (Crystal View apod.). Proto je povrch displeje matný a neodráží okolní obraz. Panel nabízí vysoké rozlišení 1400 x 1050 bodů. Vlastní displej působí poměrně mohutně a při namáhání nedochází k jeho prohýbání.


LCD a testovací obrazec

Panely starších HP notebooků trpěly především na špatné pozorovací úhly. Nejhorším příkladem byl v tomto ohledu HP Compaq nc6220. Novější řady HP notebooků doznaly znatelného zlepšení, přesto však nejsou pozorovací úhly zcela ideální. Projevují se deformace barevných odstínů a úbytek jasu při jiném než přímém úhlu pozorování.


Testovací obrazec 45°


Obraz pod úhlem 45° je obraz relativně dobrý, barvy se prakticky nemění a jas i kontrast klesají jen minimálně. Při větším úhlu však barvy ztrácejí plynulé barevné přechody a dochází k jejich inverzi. Nejpatrnější je tento jev u modré barvy.


Testovací obrazec 45°

Překvapivě při úhlu pohledu kolem 45° vertikálně není změna barev tolik zřejmá. Dochází sice k určitému poklesu kontrastu a ztrácí se plynulé barevné přechody, přesto tento jev není tak markantní jako při horizontálním pozorování. Odezva LCD panelu je dobrá, při hraní her nedochází k viditelnému rozmazání nebo rozdvojování hran. Na druhé straně, hraní 3D her v nativním rozlišení 1400x1050 není zcela reálné s ohledem na výkon ATI Xpress 1150. Pokud chcete hrát např. Unreal Tournament, je nutné využít nižší, interpolované rozlišení. Díky poměru stran 4:3 není HP Compaq nx6325 příliš vhodný ke sledování filmů.

Zvuk

Ozvučení notebooku zajišťuje jižní můstek skrze 24 bitový převodník DAC HP Premier Sound. Reprodukce zvuku je velmi slušná. Zesilování zvukového výstupu je realizováno přes funkční klávesy v horní části přístroje. Změna hlasitosti není bohužel signalizována pomocí OSD na displeji.



Pevný disk a optická mechanika

V základní sestavě je model HP Compaq nx6325 dodáván s 80 GB diskem. Testovaný notebook byl vybaven modelem FUJITSU MHV2080BH, jehož plotny se otáčejí rychlostí 5400 otáček za minutu. Vyrovnávací paměť je 8 MB, průměrná přístupová doba, kterou udává výrobce, se pohybuje kolem 12 ms. Spotřeba 2,5“ disku FUJITSU za provozu je velmi nízká, pohybuje se kolem 1,9 W pro čtení a zápis. Hlučnost tohoto modelu se pohybuje kolem 28 dBA.. Velmi dobrá je vysoká odolnost proti otřesům, až 300 G za chodu (v délce trvání 2 ms).



FUJITSU MHV2080BH

Úctyhodné parametry nabízí optická mechanika DVDRW DVR-K16, která je produktem společnosti PIONEER. Notebook tak může zapisovat nejen na DVD±RW média, ale podporuje i čtení a zápis dvouvrstvých DVD±R DL disků. Pozoruhodný je 5x CLV zápis na DVD-RAM. Zápis na DVD±R média probíhá 8x rychlostně, přepis DVD±RW rovněž 8x rychlostí. Dvouvrstvé DVD±R DL disky jsou zapisovány 4x rychlostně. Klasická CD-RW mechanika vypálí 24x. Kvalitu záznamu zajišťuje technologie buffer underrun a 2 MB buffer.


DVD±RW mechanika