Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD

16.11.2006, Josef Brož, recenze
HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD
Notebooky HP Compaq jsou dobře známé především firemním zákazníkům. Nový HP Compaq nx6325 se snaží narušit dosavadní nadvládu platformy Intel Centrino. Jeho srdcem je proto výkonný dvoujádrový procesor AMD Turion 64 X2. Podaří se mu obstát proti Core Duo?
HP Compaq nx6325 nabízí celkem tři USB 2.0 porty. Dva jsou vyvedeny na levém a třetí USB port je umístěn na pravém boku notebooku. Hlavní část pravé strany zabírá panel DVD mechaniky. Dále zde najdete Firewire rozhraní a RJ11konektor pro modem.


Pravý bok

Na levé straně ústí žebrování výdechu ventilátoru, D-Sub výstup na monitor a RJ45 konektor pro připojení přístroje k Ethernetu. Posledním rozhraním je Express Card spolu s PCMCIA slotem a audio konektory.



Levý bok

Napájení bylo umístěno na zadní straně. Vzhledem k použitému ATi čipsetu nechybí výstup na TV, realizovaný např. přes S-Video konektor. Velmi netradičně je umístěna čtečka paměťových karet, která se nachází pod touchpadem na čelní straně přístroje.


Čtečka paměťových karet,

Platforma Centrino je spojením procesoru, čipsetu a WiFi připojení. V případě AMD Turionu jde pouze o kombinaci procesoru a čipsetu jedné firmy. Výběr bezdrátového adaptéru plně spadá do kompetence výrobce notebooku. WiFi připojení zde proto zajišťuje čip společnosti Broadcom - 4311AG s podporou 802.11a/b/g WLAN.


WiFi „připojení“

Gigabitové připojení k ethernetu bylo realizováno rovněž přes Broadcom čip, přesněji NetLink Gigabit PCI Express. Pro komunikaci s mobilním telefonem, PDA nebo perifériemi slouží integrovaný Bluetooth verze 2.0. Telefonické připojení obstarává HDAUDIO Soft Data Fax Modem

Baterie a provoz

Procesory Intel Core Duo mají velmi nízkou hodnotu TDP (Thermal Design Power). U první generace Core Duo se zmíněná hodnota pohybuje kolem 31 W, novější a výkonnější Core 2 Duo vyzáří až 34W. AMD na svých stránkách uvádí TDP procesorů Turion 64 X2 na hodnotě 35W.


Baterie

Procesory Intel používají „úsporné“ technologie Enhanced SpeedStep a Intel Deeper Sleep. V případě AMD se jedná o technologii PowerNow!, která umí dynamicky snižovat frekvenci a napětí procesoru. Nižší spotřebu grafického jádra zajišťuje PowerPlay technologie, která umožňuje při provozu měnit počet PCI-Express linek, dynamicky ovlivňovat napětí, frekvenci GPU apod. Při běžném provozu (Office) klesá s pomocí Cool'n'Quiet frekvence CPU a větráček se roztočí jen v nejnutnějších případech. Při maximálním zatížení je však HP Compaq nx6325 poměrně hlučný. Vlastní power management HP notebooků je pouze určitým rozšířením power managementu operačního systému Windows XP.


Externí baterie

Notebook byl k testu dodán se dvěma bateriemi. Firemní specifikace uvádějí pro interní 55 Wh baterii životnost až čtyři hodiny. Spolu s externí 95 Wh baterií, která se zapojuje skrze docking konektor, by měl notebook pracovat až jedenáct hodin.