Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD

16.11.2006, Josef Brož, recenze
HP Compaq nx6325 – dvě jádra od AMD
Notebooky HP Compaq jsou dobře známé především firemním zákazníkům. Nový HP Compaq nx6325 se snaží narušit dosavadní nadvládu platformy Intel Centrino. Jeho srdcem je proto výkonný dvoujádrový procesor AMD Turion 64 X2. Podaří se mu obstát proti Core Duo?
Pokud si dobře vzpomínám, posledně testovaným AMD notebookem na stránkách Světa hardware byl Asus A2532DC. Jak již bylo uvedeno, AMD dlouho nemělo mobilní řešení, které by mohlo konkurovat postavení platformy Intel Centrino. S příchodem AMD Turionu se však situace začíná pomalu měnit. Postupné pronikání Turionů a Sempronů do nabídek velkých společností a povědomí zákazníků však bude běh na dlouhou trať.



HP Compaq nx6325

Přiznávám, že HP Compaq nx6325 ve mně vyvolal smíšené pocity. Na jedné straně musím pochválit výkonný dvoujádrový procesor. Bohužel daní za vysoký výkon byla poměrně vysoká spotřeba notebooku, která je v rozporu se specifikací procesoru Turion. Přestože byl notebook napájen dvěma bateriemi, doba provozu se nevyšplhala ani na pět hodin. Otázkou do jaké míry je to vinou procesoru, čipsetu nebo podivného power managementu ze strany HP.

Druhá výtka směřuje k výkonu grafického jádra, které je součástí čipsetu ATI Xpress 1150. U notebooku v ceně kolem 36 000 Kč bych očekával výkon na úrovni Mobility Radeon X1300 nebo alespoň nVIDIA GeForce Go 7300. Naopak úctyhodné parametry nabízí optická mechanika, která je produktem společnosti PIONEER. Zajímavý je i soubor technologií, jenž chrání Vaše data před zneužitím (šifrovací TPM čip a biometrický senzor).

Biometrický senzor

Pochválit musím rovněž dílenské zpracování notebooku. Design notebooku se drží konzervativních linií, které jsou charakteristické i pro starší řadu HP produktů. Na závěr si dovolím HP Compaq nx6325 doporučit uživatelům, kteří neprahnou po maximální mobilitě, multimediálním výkonu, ale ocení především kvalitní zpracování a bezpečnost.



Výkon AMD Turion 64 X2
Displej
Design
Cena
Materiály a provedení
Výkon Radeon X300
PIONEER DVDRW DVR-K16
Výdrž na bateriích
Orientační cena 35 000,- Kč včetně DPH, záruka 2 roky

Za zapůjčení notebooku děkujeme českému zastoupení společnosti HP