Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP digitální foťák pro CompactFlash slot: hračka nebo bomba ?

4.1.2002, Zdeněk Michálek, recenze
HP digitální foťák pro CompactFlash slot: hračka nebo bomba ?
HP Jornada Pocket Camera není právě nejžhavější novinkou. Když jsem ale potřeboval "foťák" pro skladovou evidenci na PocketPC, marně jsem hledal podrobnější recenzi. Jak tedy tenhle drobeček dopadl ?
HP není mezi výrobci digitálních fotoaparátů žádným nováčkem; jeho modely z této oblasti sice nejsou nejrozšířenější, má však s jejich výrobou dostatek zkušeností. Dalo se proto očekávat, že i miniaturní fotoaparát určený k zasunutí do CompactFlash slotu kapesních počítačů bude přinejhorším funkční (na rozdíl od mnohých produktů bezejmenných výrobců z Asie).
Základní parametry:

Ikona Odkaz na databáziHP Jornada Pocket Camera
Optické rozlišení640 x 480 bodů, 24bit
Expoziční módyAuto, Pomalý, Akce, Noc, Ruční
Rychlost závěrky1/2 až 1/8000 s
Nastavení citlivostix1 až x20
Velikost snímku640 x 480 nebo 320 x 240 bodů
Měření expoziceBodové, plošné průměr
Barevná korekceAuto, Denní světlo, Záření, Fluores., Žádné
HledáčekOptický, vestavěný
SpoušťManuální, Autospoušť (3s a 10s)
EfektyČernobílý, Sépie, Svěží, Negativ
KvalitaNormální, jemný, superjemný, nejlepší
Hmotnost25,8g
NapájeníZ Jornady (CF slot)
KompatibilitaHP Jornada 52x, 54x, 56x
Cena170USD

Fotoaparát je dodáván jako zvláštní příslušenství pro HP Jornady, podpůrný software je na instalačním CD Windows CE nebo přímo v ROM kapesního počítače, takže - např. u nových Jormad 56x - není potřeba žádná instalace: fotoaparát prostě jen zasunete do CF slotu, automaticky se spustí obslužný program a můžete fotit.



Implicitně je nastavena automatika, takže většinou hned první obrázek bývá povedený. Snímaný objekt můžete sledovat v optickém hledáčku nebo na displeji kapesního počítače - náhled je však bez barevných a expozičních korekcí, takže výsledný snímek se může od toho, co vidíte v "preview", značně odlišovat.

Spoušť je možné opět "mačkat" na dvou místech - buď tlačítko na horní straně fotoaparátu nebo "tlačítko" zobrazené na displeji počítače.

Objektiv je typu "fix focus", obraz je ostrý zhruba od 75cm do nekonečna. Pokud však potřebujete fotit opravdu zblízka, není problém: stačí pootočit "předsádkovou čočkou" - a rázem lze fotit makrosnímky ze vzdálenosti zhruba 8cm. Na tomto příkladě je snímek registrace Microsoftu - velká písmenka ve spodní části záběru (Microsoft and the Microsoft Logo) jsou na originále vysoká zhruba 0,8mm.



Možnost ručně nastavovat expozici, zisk otpického zesilovače atd. je u fotoaparátu této kategorie velmi neobvyklá - ale samozřejmě příjemná. Vždy se může stát, že automatika konkrétní světelnou situaci nezvládne a "ruční" režim přijde vhod.

Fotoaparát nabízí "digitální zoom" - rozlišení 640 x 480 však dává velmi malý prostor pro jeho využití. Je to patrné ze snímku krajiny - první bez zoomu, druhý se zoomem. Na druhé snímku je jasně vidět rozostření způsobené dopočítáváním pixelů.






Pro otestování funkce barevných korekcí byly úmyslně nastaveny velmi nepříznivé podmínky: nízká intenzita osvětlení, extrémně převažující jedna barva (navíc červená) , drobné barevné detaily. Zdůrazňuji, že se jedná o podmínky za nichž fotoaparát (při běžném užití) téměř určitě nebude pracovat, na druhé straně vypoví hodně o kvalitách barevného senzoru.


Automatika

Den

Fluorescence

Záře (žárovka)

Bez barevných korekcí
Ikona Odkaz na databázi
Je jasně vidět, že automatika se s barevnými korekcemi nevypořádala - talířek v originále byl bílý, na snímcích je však se silným nádechem žluté nebo červené.



HP Jornada Pocket Camera


Olympus C840L

Pro porovnání je tentýž záběr nafocen i stařičkým redakčním digitálním fotoaparátem Olympus C840L. Ze sady nafocené s HP byl použit snímek s korekcí Záře (tj. osvětlení umělým zdrojem světla), který dával relativně nejlepší výsledky, Olympus je bez korekcí, oba obrázky jsou tentokrát po resamplování zaostřené, aby vynikly detaily.
Výsledek je jasný: za naprosto stejných světelných podmínek je barevná věrnost Olympusu nesrovnatelně lepší.

Pro představu ještě sada stejných snímků nafocená se zapnutými efekty:



Sépie

"Čerstvý"


"Negativ"
A ještě pár náhledů na ovládací program fotoaparátu, běžící na Jornadě:





Závěrem:

Klady
  • Malý, skladný, operativní
  • Elegantní design
  • "Hardwarová" spoušť
  • Makro režim
  • Manuální i automatické nastavení expozičních parametrů

Zápory
  • Nižší barevná věrnost
  • Nepřesné a těžko zkontrolovatelné ostření
  • Nízké rozlišení optického senzoru
  • Vyšší cena

Oficiální cena HP Jornada Pocket Camera na trhu v USA je 170 USD, doporučená cena pro koncového zákazníka na českém trhu je 8 919 Kč (bez DPH).

Koupit nebo nekoupit ? Odpověď na tuto otázku závisí na účelu, pro nějž fotoaparát chcete použít. V žádném případě se nehodí pro využití v umělecké fotografii, profesionál si jej určitě neoblíbí. Neumím si představit využití v reportážní fotografii, ba ani pro rodinné amatérské záběry doma.

Naopak jako velmi dobře použitelný jej vidím ve skladové praxi (velmi často skladníci potřebují dokumentovat různá výrobní čísla, kódy, vzhled a stav zboží atd.). Ve spojení s bezdrátovým spojením s centrálním počítačem, na němž běží třeba Citrix Metaframe nebo MS 2000 Server se službou Terminal Server je tuto dokumentaci možné vytvářet on-line s minimálními nároky na kvalifikovanost obsluhy - prostě jedno z políček skladového formuláře skladník vyplní stisknutím spouště.

Velmi dobrá použitelnost bude i v dalších systémech sběru dat - všude, kde se dají předpokládat malé nároky na barevnou věrnost a rozlišení fotografie a kde se preferuje bezešvá vazba na kapesní počítač, ať už pracující ve funkci terminálu nebo samostatné pracovní stanice.
Za zapůjčení HP Jornada Pocket Camera děkujeme MORAVIA Consulting s.r.o.