Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ H1915 - Menší než Palmáč

20.5.2003, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ H1915 - Menší než Palmáč
Ačkoliv tvrzení v perexu neplatí samozřejmě úplně o všech Palmech, H1915 je Pocket PC, jehož výsledky v našich přísných a nestranných testech podávají v podobě této recenze svědectví vpravdě historického významu - boří totiž hned dvě klišé najednou, a to, že všechna Pocket PC jsou nevzhledné cihly (abychom vybrali z těch slušnějších výrazů...) a že jejich výdrž nestojí za nic.
Kapitoly článku:
Vaše první rekace při spatření HP iPAQu H1915 bude patrně velmi podobná té mé - "Cože? Tohle že je Pocket PC?" Skutečně, H1915 působí velmi drobně, obzvlášť, pokud jste někdy předtím již nějaké Pocket PC viděli. Je dokonce tak malý, že i redakční kolega Zdeněk Michálek, jinak zapřisáhlý odpůrce Pocket PC jakožto kapesních organizérů, na adresu HP iPAQu H1915 pronesl, že "vypadá dost dobře" a naznačil, že by byl ochoten jej vzít díky jeho miniaturnosti na milost.
Nejdříve se podívejme na technické specifikace, které dostal HP iPAQ H1915 do svého digitálního vínku:
  • OS MS Pocket PC 2002
  • V datasheetu je sice uveden jako použitý procesor Intel PXA250 na 200 MHz, ale námi testovaný kus měl PXA255 na téže frekvenci.
  • 64 MB SDRAM (téměř 47 MB dostupných)
  • 16 MB NAND Flash ROM
  • Rozměry 69,8 x 113,3 x 12,8 mm
  • Váha 120 g
  • Displej transreflexivní TFT LCD úhlopříčky 89 mm s rozlišením 240 x 320 a barevností 65536 barev
  • Slot pro paměťové karty typu SD/MMC
  • Vyměnitelný akumulátor typu LiIon kapacity 900 mAh
Překvapení první - přítomný procesor PXA255. Domnívám se, že originální HP iPAQ H1910 distribuovaný v zahraničí měl procesor Intel PXA250 a tato novější varianta pro evropský trh byla následně vybavena procesory PXA255 z prostého důvodu - Intel přestal PXA250 dodávat, resp. výrobci došly zásoby PXA250 a bylo nutno použít PXA255. Raději na to ale nespoléhejte a pokud si budete HP iPAQ H1915 kupovat, rozhodně si nejdříve prohlédněte systémové informace. Podle krabice to nepoznáte, protože na té je pro jistotu "Series H1900", takže pozor, abyste nekoupili nějaký dovozový H1910 se starším procesorem.

Také u HP iPAQu H1915 nalezneme obvyklou sbírku softu distribuovaného s Pocket PC. Oproti takovému HP iPAQu H3970 je zde ale nabídka samozřejmě podstatně hubenější:
  • Productivity - Microsoft® Money for Pocket PC
  • Mobility - Microsoft® Pocket Streets, AvantGo, Go offline with Hotmail and your Pocket PC
  • Entertainment - Pocket PC Games, Microsoft® Windows Media™ Player 8 for Pocket PC, Microsoft® Windows Media™ Player for Windows, Microsoft® Reader with ClearType™ for Pocket PC, Microsoft® Reader Activation Pack, Microsoft® Reader Books, Microsoft® Reader with ClearType™ for the PC,
  • Tools - Microsoft® Transcriber, Microsoft® Internet Explorer
Sice u testovaného kusu nebyl k nalezení, ale vzhledem k nápisu na krabici by měl být i u H1915 přibalený pětibodový volňásek (podobně jako třeba u HP iPAQu H5450) k nákupu několika registrací na webu www.ipaqchoice.com různé bodové ceny (1-3 podle titulu).

Před vlastní recenzí ještě poznámku - obrázky jsou samozřejmě náhledy, kliknutím si je můžete zvětšit do původního rozlišení 1280 x 960.



Tlačítka jsou u HP iPAQu H1915 velmi neobvykle kruhově-čtyřúhelníkovitá a přes velice nestandardní tvar se dobře tisknou, tedy, pokud nemáte vyloženě velké prsty. Ovládací kurzor je velmi podobný tomu, který používá Tungsten T, má poměrně tvrdý chod a přestože směr dolů při stisku hmatově projde menší vzdálenost (prostě to ucítíte), vítám, že naprosto vždy poznáte jak zvukovou (lupnutí), tak hmatovou (odpor při stisku) odezvou, že jste stiskli do některého směru. To je jedna z věcí, která velice chybí u Dell Aximu X5, tam nijak nepoznáte jestli jste už stiskli nebo ještě ne. Ovladač registruje i stisknutí uprostřed ("Akce" jakožto potvrzení), které je zde velmi jisté. Musím ale směřovat výhradu vůči jednorukému ovládání iPAQu, když se totiž pokusíte někde za pochodu otevřít nějaký dokument, zjistíte, že ovladač je položený velice nízko a pokud celou svojí ruku přesunete do spodní oblasti, tak pochopitelně PDA začne ztrácet balanc. Zvuk zvučí skrze otvory v ovládacím kurzoru.

Vpravo je horní strana HP iPAQu H1915 - zleva se nachází šachta na stylus, SD slot, mikrofon a audio jack, který je zde velmi nešťastně v 2,5 mm variantě. Zapínací tlačítko kombinované s LEDkou uprostřed má dvě zásadní chybky - jednak je jeho stisk velmi volný a naslepo nemáte šanci poznat, jestli jste H1915 již vypnuli nebo ještě ne a za další, při dobíjení bliká dosti rušivou oranží.

Apropos - abychom nezapomněli na kastli, i tato je nepatrně nesymetrická, lépe se drží v levé ruce, ovšem není to již tak markantní jako u HP iPAQů vyšší třídy a HP iPAQ H1915 se dá víceméně úspěšně používat i v pravačce.



HP iPAQu H1915 se bohužel nevyhnula jedna nectnost, o které jsem tiše doufal, že jej nenápadně mine. Bohužel se nestalo - nemálo milimetrů se k mé velké lítosti ušetřilo také na malém až drobném stylusu. Pro své dlouhé prsty (žádné narážky na předchozí zaměstnání prosím... =) bych potřeboval pro skutečně pohodlné držení přidat nejméně 5 mm. Pokud jste tedy majiteli nadprůměrně velké končetiny, tak v případě pořízení H1915 doporučuji zvážit i nákup pořádného stylusu a vestavěný používat jen jako cestovní nouzovku. Naštěstí je stylus kovový a má i jistou téměř cítitelnou muší váhu.

Infraport je umístěn vlevo nahoře, těsně nad tlačítkem "Record", no budiž. Pokud si pozorně prohlédnete kryt akumulátoru, jistě si v jeho pravé části povšimnete resetovacího otvoru.



HP iPAQ H1915 disponuje vyměnitelným akumulátorem, což je obrovské plus, až ten původní někdy za dva roky doslouží, tak jej (namísto obesílání emailových konferencí s dotazem jak co rozdělat) prostě vyhodíte z nejbližšího okna (nedoporučuji, pokud sloužíte na ponorce) a koupíte si nový. Nic Vám samozřejmě nebrání si třeba pro dlouhé noci v divočině (tak nějak se mi vybavila idylka nočního nádraží v Brně...) pořídit akumulátorů několik a prohazovat je dle potřeby.

Nebál bych se H1915 pasovat ani do role MP3 přehrávače. Mnohem více bych ale ocenil (a obávám se, že bych nebyl sám), kdyby namísto pecek s 2,5 mm konektorem byla přibundlovaná redukce 2,5 mm <-> 3,5 mm.



Nabíječka je poměrně "nekapesní" a přítomnost pouhého synchronizačního kabelu také nepřekvapí.