Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ H5450 - Pro horních 10 000

31.3.2003, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ H5450 - Pro horních 10 000
Patrně nejvybavenější PDA na našem trhu, které si dělá nárok hned na několik "nej", bylo důkladně potestováno a proklepnuto naší redakcí. A na co se tedy můžete v dnešní recenzi těšit? Samozřejmě zevrubný popis, desítky screenshotů systému a programového vybavení, rozsáhlé porovnání výkonu s dalšími PDA na trhu a testy výdrže.
Nejdříve se podívejme na technické specifikace:
  • CPU Intel PXA250 (XScale) na 400 MHz
  • 64 MB SDRAM, 48 MB Flash ROM
  • Rozměry 84 x 138 x 15,9 mm
  • Váha 206 g
  • Vibrace, LED indikace alarmu, nabíjení a bezdrátové komunikace
  • Transreflexivní displej (úhlopříčka 96 mm) rozlišení 240 x 320, 65536 barev
  • Vyměnitelný akumulátor 1250 mAh (v příslušenství se dodává 2500 mAh)
  • SDIO slot
  • 3,5 mm jack
  • 5ti cestný ovládací kurzor
  • Biometrické snímací čidlo
Vzhledem k ceně iPAQů nikoho jistě nepřekvapí jejich gigantická softwarová výbava. Na přiloženém CD se nalézá - MS Outlook 2000, Connection Wizard (download), ActiveSync 3.5 a tento další soft:
  • Enterprise Solutions - Avaya IP Softphone for Pocket PC, Running Voice IP, Cisco CallManager, IP blue VTGO!, XcelleNet's Afaria, Colligo Personal Edition for Pocket PC, Check Point
  • Productivity - MS Money for Pocket PC, iPresentation Mobile Converter LE, WordLogic Keyboard (Trial), Quick View Plus for Windows CE, MARGI Systems, Inc.'s Presenter-To-Go
  • Mobility - MS Pocket Streets, AvantGo
  • Entertainment - Pocket PC Games, MS Windows Media Player 8 for Pocket PC, MS Win MP for Win (7.1), MS Reader + Books, Macromedia Flash Player 5 for Pocket PC 2002, Bust'em, Audible Player, RealOne Player for Pocket PC, PocketTT
  • Tools - Microsoft Transcriber, MS Internet Explorer, JeodeRuntime, Ilium Software eWallet (Professional Edition, Trial version), Ilium Software ListPro (Professional Edition, Trial version), F-Secure FileCrypto for Pocket PC Personal Edition, Adobe Acrobat Reader for Pocket PC, Pocket Watch - The Interactive World Clock For Pocket PC
Jak je u HP zvykem, neopomněli přiložit kupón pro nákup softwaru zdarma z www.ipaqchoice.com - máte k dispozici 5 registračních bodů a můžete si zde vybrat, co jen chcete - pozor, platí do května 2003! Ne všechny aplikace stojí právě jeden bod - zatímco malé utilitky stojí 1 bodík, obří hry typu FIFA klidně i 3.

Sním o době, kdy nebudete k PDA dostávat přibundlovaný soft, ale pěkně dostanete volňáska o 50ti bodech, se kterými si budete moci vybrat veškerý soft sami. Jen tak dál HP, jen tak dál! Ne že by dodávané aplikace byly vysloveně špatné, ale občas bych věru volil jinak - např. bez programů pro IP telefononii přes WLANku se klidně dokážu obejít.





Tak copak to máme v krabici tentokrát? Hmmm... Běžné náležitosti, neobvykle působí snad jedině nabíječka, která je 4 x větší, než ta u S45i, 3 x větší, než pro HP Jornadu 568 a docela dost hřeje.

Přiznám se, že jsem se zprvu roztržitě domníval, že v některém z objektů, které HP používá jako sklady, byl k přístroji omylem přibalen starší motorový generátor elektrického proudu, který v koutě skladu zapomněla ustupující ruská armáda a několik prvních minut jsem marně hledal otvor, kudy se do něj lije nafta. Dobrá, trošku přeháním, ale dělat kolébku lehčí, než nabíječku... No nic.






Vzhled HP iPAQu H5450 je značně podobný předchozím modelům, pokud nepočítáme Wi-Fi anténu, tak inovací doznala pouze spodní část s jinak tvarovanou ploškou s tlačítky, ovládacím kurzorem a především biometrickým snímačem otisku prstu.

Stylus je díky nepatrně tlustšímu středu vynikající, dobře se drží a nemá tendenci odnikud vypadávat, včetně ruky.



Displej HP iPAQu H5450 je naprosto úžasný a už jen díky němu je člověk ochoten přístroji odpustit nejednu nepříjemnou vlastnost. Barvy jsou velmi věrné a působí až neuvěřitelně nasyceně (ve smyslu saturace, nikoliv jídla). Pokud jste byli doposud u Pocket PC zvyklí na displej velikosti 3,5" (89 mm), bude vám prvních pár minut při pohledu na 3,8" (96 mm) připadat, že sedíte v kině v první řadě a díváte se na širokoúhlý film.

S HP iPAQem H5450 zcela jistě nebudete mít problémy s nedostatečným podsvícením, jas a kontrast je i u toho nejmenšího stupně v úplně tmě možná až příliš jasný, dejte si pozor a nastavte si nejmenší stupeň, ať se Vám nestane to co mně - při pokusném nočním spuštění s omylem nastaveným maximálním podsvícením jsem zakusil pocity člověka, který pohlédl do epicentra atomového výbuchu.




Musím bohužel směřovat svoje výhrady k návrhu kastle přístroje, opravdu nechápu, kterou chytrou hlavu napadlo udělat přístroj nesouměrný podle vertikální osy. Všimněte si (viz obrázek s výbavou úplně nahoře), že levá a pravá strana H5450 je nestejně široká. Zatímco do levé ruky Vám iPAQ padne jako ulitý, sroste s ní a stane se skvělým pracovním nástrojem, po uchopení do pravé ruky záhy zjistíte, že se prakticky nedá déle pohodlně držet, o nějaké celodenní práci nemluvě. Chudáci lidé držící stylus v levé ruce.





Horní strana - zprava Wi-Fi anténa, SD slot a šachta pro zacvakávací stylus, ovšem nikoliv ve stylu Tungstenu T, zde se stylus po zasunutí do šachty na doraz propiskovým stylem zacvakne dovnitř. Mimochodem, HP dodává ke svým přístrojům 2 x stylusové pisátko, takže chroničtí zapomínači mohou jedno nechávat v kanceláři a druhé doma.




Spodní strana - zleva audio jack, mikrofon, konektor a úplně vpravo resetovací otvor. Všimněte si kolébkového konektoru posazeného poněkud doprava vzhledem k ovládacímu kurzoru, také širší pravá strana je teď dobře vidět.




Pravá strana - iPAQy byly na porty a různá udělátka podél stran vždy poněkud skoupé...




Levá strana - zde nalezneme pouze kolébkový spínač pro regulaci hlasitosti a aktivaci záznamníku.