Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ H6340 - Talentovaný lenoch

8.11.2004, Petr Hájek, recenze
HP iPAQ H6340 - Talentovaný lenoch
Zatímco prodeje čistokrevných PDA pomalu klesají, analytici i odborníci z oblasti handheldů a chytrých telefonů se unisono shodují, že budoucnost patří jen a pouze zařízením, která umí komunikovat, speciálně těm, jež umí se světem komunikovat více řečmi (pokud nepočítáme GSM/GPRS, pak jazyky kmenů Wi-Fi a Bluetooth minimálně). Na první podobnou komunikátorovou vizi firmy HP se společně podíváme v dnešní recenzi.
Komunikátorů HP iPAQ je v sérii H63xx hned několik druhů, konkrétně jde o modely HP iPAQ H6315, H6310 a H6340, které se liší jednak technicky (H6315 má vestavěný VGA digitál a H6310/H6340 nikoliv) a také obchodně (modely H6310 a H6315 jsou určeny pro USA + Kanadu a H6340 se prodává v oblasti Evropy, středního východu a Afriky, dále, H6315 je zaměřen na spotřebitelský trh, H6310 na korporátní).

Mimo MS Outlook 2002 a ActiveSync 3.7.1 na CD nalezneme i následující soft dle kategorií (+ na CD je i Adobe Acrobat Reader a řada dokumentů v PDF formátu):


KategorieJménoUmístěníVerzeVýrobce
Mobility Interactive and Personalized ContentOnline InfoFreeAvantGo
EntertainmentGamesDownloadTrialMicrosoft
Microsoft Windows Media Player 9 SeriesDownloadFreeMicrosoft
Audible PlayerInstallTrialAudible, Inc.
Enterprise SolutionsOneBridge Mobile Groupware ClientDownloadLinkExtended Systems
Intellisync ClientInstallFreeIntellisync
Afaria Device ManagementInstallFreeXcelleNet
Lotus Domino ClientInstallTrialCommonTime
ProductivityMicrosoft Voice CommandDownloadLinkMicrosoft
Mobile PrintingInstallFreeHP
Wireless Presentation SoftwareInstallTrialHP
Document Viewing SoftwareInstallFreeClearVue
ToolsFile EncryptionInstallFreePointsec
Transfer Your ImagesInstallFreeHP
Sprite Software Pocket Backup PlusDownloadTrialSprite
HP TTY SupportDetailsInfoHP

Po rozbalení krabice s HP iPAQem H6340 nalezneme mimo samostatný komunikátor jeden akumulátor, kolébku, futrál, handsfree, redukci z 2,5 mm na 3,5 mm jack a sadu tiskovin (příručka začínáme "getting started" se základními údaji, "How do I... ?" snažící se odpovědět na často kladené otázky uživatelů, reklamní leták o dostupeném příslušenství a kupón na 4 pointPAQy).

Kolébku má HP iPAQ H6340 velmi povedenou jak designově, tak i po stránce praktické, díky 4 pogumovaným výstupkům neklouže a navíc má i slot pro nabíjení další baterie. Rovněž oceňuji, že PDA do kolébky v podstatě nejde založit špatně. Přiloženou HF s klipem na oděv a mikrofonem bohužel nelze využít k poslechu hudby, protože má pouze jedno sluchátko, k poslechu pořádného sterea bude třeba sáhnout po něčem větším. Součástí dodávky je i redukce z 2,5 mm na 3,5 mm jack, je to rozhodně milá drobnost navíc, protože sluchátko i jack mají shodně velikost 3,5 mm. Tmavá záslepka v levé horní části naznačuje, že tento model není vybavený integrovaným digitálem. Nepochybuji o tom, že se občas může někomu hodit, mě osobně však ještě v životě nechyběl.





Pokud máte pocit, že je vám vizáž HP iPAQu H6430 nějaká povědomá, nemýlíte se, podobné tvary HP iPAQu H2210 jsou k nepřehlédnutí a je zjevné, že oba návrhy pocházejí ze stejné doby, resp. stejného virtuálního rýsovacího prkna.





Dodávané pouzdro je jištěno proti otevření magnetem a je určeno pro horizontální nošení u opasku. Je poměrně robustní, takže handheld chrání velmi dobře, jeho klip také vypadá spolehlivě, přesto doporučuji používání na vnějších částech oděvu dobře zvážit, protože se jistě shodneme na tom, že dráždit potenciální straky pohledem na věc za téměř 25 tisíc jen tak zasunutou za opaskem, rozhodně není třeba.

Co se týče stylu, pak jde o tradiční sériově lisované polodlouhé pisátko, které nepatří k nejhorším.





Spodní část zleva obsahuje mikrofon, aplikační tlačítka (včetně zeleného a červeného telefonku) a křížový ovladač, 2 otvory pro upěvnění miniklávesničky a samozřejmě také synchronizační a napájecí port. Ačkoliv mají aplikační tlačítka i ovládací kurzor příjemně volný chod, nesetkal jsem se s nespolehlivostí.

Na horní straně narazíme na šachtu na stylus, On/Off tlačítko, příjemně vysoký počet informačních LEDek, krytku infraportu, na kterou když se pozorně podíváte, spatříte otvory pro reproduktor telefonní části umístěný pod ní a pogumovanou anténu. Na anténu se ihned po spatření komunikátoru snesla ze strany mých kolegů vlna kritiky, ovšem nebyl bych tak přísným soudcem, je totiž navržena tak, že pokud si po přijetí hovoru do véčka vzniklého z antény a horní hrany obalu "založíte" své ucho, skvěle se volá, zařízení nemá tendenci vykluzovat a především, neupatláte si displej níže. Schválně se podívejte kolem sebe na první displej mobilu poblíž a představte si, že tak nějak by vypadal ten u iPAQu, příjemná představa, že?





Okraje PDA jsou pro jistější úchop pogumovány, na levé straně se nachází nepříliš viditelná krytka 3,5 mm portu, hned vedle ní knoflík pro aktivaci záznamníku a ještě více vpravo nalezneme resetovací otvor.

Na pravé straně najdeme SD/MMC slot (pozor, karty nelze přehazovat přímo v kolébce, protože se ke kartě vevnitř kvůli okraji kolébky nedostanete) a jakousi obdobu jogu tvořenou dvěma tlačítky s popiskami "+" a "-".





Ale obraťme již pozornost k dodávané klávesničce. Tento kus příslušenství se připojuje zespod a je tvarován tak, že po automatickém "zacvaknutí" na tom správném místě vytvoří dojem, že máte protáhlejší PDA vybavené vestavěnou klávesničkou. Musím říci, že osobně je mi tento způsob milejší než u Trea, kde je klávesnička natvrdo a kde si ji bez pomoci pilníku zkrátka neodděláte. Má to i tu výhodu, že pokud zrovna nepotřebujete, pak vám klávesnička zbytečně neprodlužuje a neprotěžuje PDA a prostě ji necháte doma.





Že spolu se zasunutím doplňku jakoby přijdete o aplikační tlačítka nevadí, protože jsou na klávesničce všechna zduplikována, dokonce i šipky přes Shift, navíc, filozofie klávesničky je taková, že si ji připojíte jenom tehdy, když zrovna potřebujete - při listování a úpravě dokumentu, při odpovědi na mail, kvůli probrání došlých SMSek atd.



A jak se na této klávesničce vlastně píše? Když si komunikátor podepřete ukazováčky, pak se dá tzv. "palcováním" dosáhnout velmi slušných výsledků, které nechávají stylus o krok vzadu nemluvě o tom, že si nehoblujete displej. Klávesy mají leštěné vršky a navzdory své miniaturnosti se tisknou překvapivě dobře, jenom si člověk musí zvyknout na místy jiné rozložení, nežli u PC resp. notebooku. Zdvih je jemný a velmi jistý, překlepy po zácviku takřka nulové. Na SMSky, ICQ a obchodní emaily například ve vlaku, nemocnici a podobných místech opravdu mimořádná věc.





Po skončení psaní jen zlehka stisknete 2 tmavší jističe po stranách a klávesničku odděláte.