Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP iPAQ rx 1950 – multimédia bez drátů

16.11.2005, Pavel Bureš, recenze
HP iPAQ rx 1950 – multimédia bez drátů
HP iPAQ je zajímavé zařízení, nejedná se o low-end ani o funkcemi nabitý model, stojí přibližně někde uprostřed. V tomto přístroji nenajdete Bluetooth, ale pouze infraport a Wi-Fi, jeho místo je tedy zejména ve firmách či v domácnostech s Wi-Fi přístupovým bodem, díky němuž budete moci poslouchat hudbu, aniž by musela být na paměťové kartě.
Kapitoly článku:
  1. HP iPAQ rx 1950 – multimédia bez drátů
  2. Operační systém
  3. Závěr
O iPAQu rx 1950 jsme již psali, úvodem si shrneme základní parametry:
  • Operační systém: WM 5 Premium Edition
  • Procesor: Samsung® SC32442 300 MHz
  • Paměti: 64 MB ROM a 32 MB SDRAM, celkem dostupných 33 MB
  • Sloty: SD/MMC
  • Bezdr. rozhraní: 802.11b, infraport,
  • Baterie: Li-Ion 1 100 mAh (možno dokoupit 1 800 mAh)
  • Zvuk: mikrofon, reproduktor, jack 3,5
  • Displej: 240x320 bodů, 64 tisíc barev
  • Hmotnost: 125 gramů
  • Rozměry: 113,6 x 70,6 x 13,5 mm


Softwarová nabídka není příliš bohatá, kromě nainstalovaných aplikací:
kalendář, kontakty, zasílání zpráv, úkoly, záznam zvuku, poznámky, Word Mobile, Excel Mobile, PowerPoint Mobile, Internet Explorer Mobile, Windows Media Player 10 Mobile, průzkumník souborů
dostanete ještě od Hewlett Packard PAQ Wireless, Pocket Panel Lite a iPAQ Entertainment.


Balení


Pevná papírová krabice v sobě skrývá kapesní počítač, synchronizační a také nabíjecí kabel, CD, návody k použití a příručky (včetně iPAQ Choice), baterii a látkové pouzdro. PDA není možno napájet z USB, je třeba druhý kabel zapojit do zásuvky a zasunout do zdířky synchronizačního kabelu (PDA je vybaveno tedy jen jedním konektorem).

Dodávaný látkový obal ochrání displej, zadní část i trochu boky, ale pokud by vám iPAQ spadl na roh, pouzdro ho neochrání. Obal je z tvrdé látky, uvnitř je našita jemnější látka, aby byl ochráněn displej. Pouzdro můžete nosit celkem pohodlně v kapse u kalhot, ale na pásek ho nepřipnete, v tomto ohledu byl lepší plastový kryt HP iPAQu hw6515.

Baterie se vkládá pod plastový kryt, který je zajištěn šoupátkem po levé straně, bez něj se k akumulátoru nedostanete. Instalace baterie není obtížná, případně se můžete podívat do manuálu. Kryt baterie má vůli, během testování sice nevrzal, ale tyto zvuky se mohou objevit až za několik měsíců.


Design


Vzhled iPAQu je subjektivní záležitostí, ale mě osobně se líbí. Model rx 1950 jakoby z oka vypadl iPAQu 4150, rozdílů najdete jen poskrovnu. HP se vrací k tradiční koncepci stříbrného PDA; 1950 je překvapivě lehký a docela dobře padne do ruky – palec levé ruky dosedne na levý horní roh, malíčkem si přidržujete spodní část PDA. Počítač je laděn do dvou odstínů stříbrné barvy (tlačítka + okolí), kdežto zadní část je černá.

Pravá boční strana obsahuje pojistku baterie, vlevo najdete tlačítko pro spuštění hlasových poznámek a v krytu baterie ukrytý resetovací otvor, který jsem zpočátku nemohl najít. Zadní část kromě krytu akumulátoru neobsahuje nic zajímavého, pojďme tedy k vrchní části přístroje. Zde se nachází audio výstup jack 3,5 (takže připojíte běžná sluchátka bez redukce), slot na paměťové karty SD/MMC a šachtu pro stylus. Dodávané pero je šroubovací, z větší části kovové a měří 9,4 cm. Infraport je nezvykle umístěn ve spodní části vlevo, takže komunikace s mobilním telefonem není bohužel tak jednoduchá, jako kdyby okénko infraportu byla na boku či vedle SD slotu v horní části. Přední část obsahuje pravděpodobně nejdůležitější tlačítko (určené k zapnutí PDA) a dvě diody. Pravá při nabíjení oranžově bliká (po nabití na 100% svítí oranžově), levá slouží k indikaci stavu Wi-Fi modulu (při hledání modře svítí).


Displej


Nejvybavenější PocketPC používají VGA displeje, testovaný model byl vybaven pouze QVGA, tedy displejem o rozlišení 240 x 320 bodů. Displej má obvyklou úhlopříčku 3,5", přesto mi připadal o něco jemnější než displeje obdobných zařízení. Barevné podání je věrné, bílá je bílá, podsvícení je možné regulovat v 10 krocích (+ vypnutí podsvícení). I při nejmenší nastavené intenzitě podsvícení displej zářil celkem dost, ve srovnání s Palmem T3 s nainstalovaným BrightnessFixem byl displej iPAQu jako lucerna. S PDA se dalo pracovat i za tmy a ani po půl hodině mne nerozbolely oči, takže subjektivně mohu říci, že vyšší intenzita podsvícení zase tolik nevadí. Displej však potřebuje být podsvícen, jinak toho na něm příliš neuvidíte.



Tlačítek po displejem je celkem 5, prostřední D-Pad nahrazuje 4 kurzorové šipky a střed tlačítka slouží k potvrzování. Funkční tlačítka mají z výroby přiřazeny funkce: kalendář, kontakty, zprávy, Wi-Fi (popisováno zleva). V nastavení systému si můžete každému tlačítku přiřadit spuštění dvou programů, Windows Mobile totiž dokáže rozlišit krátký a dlouhý stisk tlačítka a podle toho se zachovat. Např. dlouhý stisk tlačítka Calendar slouží k přepnutí do landscape módu. Při změně režimů se iPAQ chová rozumně, např. pokud při prohlížení webových stránek přepnete z landscape do portrait, stránka se nebude načítat znova.


Funkční tlačítka mají kruhový tvar a jsou umístěna cca 1 cm od okraje. Oběma rukama se PDA ovládá velmi dobře, jednou rukou to již tak skvělé není. Vzhledem k tomu, že jsou tlačítka blízko okraji, je třeba palec trochu pokrčit, stejně jako u většiny nových kapesních počítačů. Ovládání jednou rukou je průměrné; tlačítka jsou trochu zapuštěna, takže přechod mezi nimi poznáte a nemělo by se stávat, že omylem stisknete tlačítko jiné.


Závěrem první části si shrneme nejdůležitější informace. HP iPAQ se v ruce dobře drží, co se vzhledu týče, inspiroval se u starších modelů. Displej je nadprůměrně kvalitní, barvy zobrazuje věrně. Dílenské zpracování (kromě krytu baterie) je na dobré úrovni a nikde nic nevrže. HP zaslouží pochvalu za hmotnost, iPAQ z fotografií vypadá mnohem těžší, než je ve skutečnosti. Vysloveně nevhodně je umístěn infraport, i na desce stolu může být problém oba přístroje na sebe nasměrovat a hlavně, pokud PDA komunikuje s telefonem, ten zbytečně vadí.